Belki de Beyrut'un Kaderi "Yumurta"nın Elinde!

Filiz YAVUZ / 06 Nisan 2010
Milyonlarca binanın bıçak sırtında olduğu Beyrut'un her köşesi yenilenedursun, gayrimenkul sektörünün şehirdeki modernist mimarinin simgesi olan "Beyrut Şehir Binası"nın, yani nam-ı diğer "Yumurta" (The Egg)'nın yerine gökdelen dikmek istemesi, Lübnanlı aktivistleri kızdırdı.



Kentte mimari mirasa verilen zarar katlanarak artarken, tehdit altında olan Yumurta pek çok Lübnanlıyı harekete geçirdi. Yapının yerine alışveriş merkezi yapmak isteyen Abu Dhabi Investment House'u durdurmak için ülke genelinde online bir aktivist hareket başlatıldı.

"Bizim kimliğimiz ve kültürümüz, Lübnan Golf milyonerlerine satılık değil" diyen aktivistler, kenti ve Beyrutluları ve hatta Lübnanlıları ilgilendiren bir konuda, yapının kaldırılması ya da yaşatılması gerektiği konusunda, karar verici olanın bir şirket olmasına öfkeli.

Guardian yazarı ve mimarlık tarihçisi Deen Sharp'a göre Yumurta, Beyrut'un geleceği üzerine yapılan bir savaşın merkezinde yer alıyor ve yapı, aynı zamanda kentin gelecekteki durumunu hakkında da belirleyici bir rol üstlenecek. Bir takım planlama hatalarına rağmen, kente Osmanlı ve Fransız dokusunun üzerine 1950'lerde modernist bir katmanın eklenmesi, Beyrut'u eşsiz mimariye sahip bir kent haline getirdi. Fakat artık Lübnanlı yapı ustaları ve mimarlar tarafından inşa edilen bu zengin miras çarçur ediliyor.



Yumurta

1960 yılında Lübnanlı mimar Joseph Philippe Karam tarafından inşa edilen Beyrut Şehir Binası'na 1965 yılında kubbenin eklenmesinden sonra, yapı kazandığı kavisli formdan dolayı "Kubbe", "Kabarcık", "Sabun" gibi isimlerle de anıldı, fakat halk arasında yaygın olarak yapıla "Yumurta" dendi. Kent merkezinde ayakta duran, Lübnan avant-garde hareketinden kalma tek yapı olan Yumurta, Ortadoğu'nun en önemli ticaret merkezi haline gelse de uzun zamandır alternatif bir kültür merkezi olarak da hizmet veriyordu.

Kubbesi Lübnan mimarisindeki yeteneği gözler önüne seren yapı, Beyrut'un yaşadığı politik fırtınalardan ağır yaralı bir biçimde olsa da kurtuldu, fakat iç savaştan sonra bir de ihmaller zincirine maruz kaldığı için çok iyi durumda olmayan Yumurta'ya gayrimenkul piyasasının göz dikmesi, başını savaşlardan alamayan bir ülkenin liberalizm ile savaşının belki de henüz başladığını gösteriyordu.

Haber, Guardian, AADIP9.net ve archnet.org'tan derlenmiştir.

Fotoğraflar için lütfen ilerleyiniz.

İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :