Mimarlar Odası Ankara Şubesi Çocuk ve Mimarlık Çalışmaları Merkezi'nin Dikmen Vadisi'nde gerçekleştirdiği yaz okuluna katılan çocuklar kerpiç dökmeyi öğrenip, kendi parklarını tasarladılar.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi Çocuk ve Mimarlık Merkezi, yaz okulunda çocukları çamurla tanıştırdı. Dikmen Vadisi'nde10-12 yaş grubu ile gerçekleştirilen atölyelere katılan çocuklar, dokunarak, yaparak, tasarlayarak, oynayarak öğrenmenin keyfini yaşadı. Atölyeler kapsamında saman ve topraktan kerpiç üreten çocuklar ilk gün çamurları karıp, kerpiçleri döktüler. Dikmen Vadisi'nde güneşe serilen kerpiçler kurumaya bırakılırken Ahmet Çayırı Köyü'nü gezen çocuklar, köydeki yapıları, kerpiç evleri incelediler. Yaz okulu sonunda ürettikleri kerpiçle hayallerindeki parkı Dikmen Vadisi çocuklarıyla birlikte tasarlayarak uyguladılar.
Bauhaus ve Köy Enstitüleri'nin yolundan…
2002 yılından bu yana çocukların yaratıcılığı ile mimarlığın yaratıcılığını buluşturma, çocuklarla kent ve mimarlık farkındalığını birlikte paylaşma hedefiyle, 20 bin çocukla çalışma yaptıklarını kaydeden Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, aynı zamanda Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA)'nın Çocuk ve Mimarlık Çalışma Grubu'nda Türkiye'yi temsil ediyor.
Candan, Dikmen Vadisi'nde gerçekleştirilen yaz okulunu şöyle değerlendirdi: "Mimarlık ve kent kültürünün çocuk yaşta hissedilmesi, paylaşılması önemli. Kent ve mimarlık kültürünün gelişmişliği çocuğun hayatla kurduğu bağı güçlendiriyor. Çocuklar mimarlığa ait kavramları, iş üzerinde yürütücüleri ile birlikte tasarlayarak, paylaşarak üretiyorlar. Yani bir anlamda, mimarlığın ve sanatın Bauhaus ekolü ya da Köy Enstitüleri'nin iş üzerinde öğrenme süreçleri gibi. Bu yaz okulunda Dikmen Vadisi'nde yeşilin arasında, toprağın kerpice dönüştüğünün, doğayla uyumlu malzemenin nasıl üretileceğinin paylaşması, betonlaşmış kente karşı çocukların bir isyanı."
"Çocuklarla birlikte üretip, birlikte öğreniyoruz"
Yaz okul kapsamında düzenlenen atölye çalışmaları, gönüllü mimarlar Filiz Akkaş, Burcu Ateş, Fatma Başaran, Can Menteş Karabük, İlknur Müjdeci, Muteber Osmanpaşaoğlu'nun katkılarıyla gerçekleşti. Atölye yürütücüleri ise etkinliğe ilişkin şu yorumda bulundular: "Dikmen Vadisi'nde vadide yaşayan çocuklarla gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikte sadece bir tasarımı değil, üretimi de çocuklarla birlikte hayata geçirmenin keyfine vardık. Çocuklar kendi çocuk parklarını tasarlıyorlar, bizler de onlarla birlikte hem çocuk parklarının nasıl olması gerektiğini hem de çocukların düş dünyalarını öğreniyoruz. Çocuklarla birlikte üretip, birlikte öğreniyoruz."