Ağaçlı Ofis'e 'Binada Sanat' Konseptli Sergi

mimarizm.com / 25 Temmuz 2014

Turkmall Sanat Galerisi ilk sergisini, 'binada sanat' konsept ile UNIQ İstanbul'daki Turkmall Ağaçlı Ofis'te açtı. Projenin danışmanlığı Biber Mimarlık üstlendi.


Alışveriş merkezi geliştirme ve yatırımı alanında faaliyet gösteren Turkmall, hayata geçirdiği AVM'lerde çalışmalarını sergilediği sanatçıların güncel eserlerini, Turkmall Sanat Galerisi'nde bir araya getirdi. 2014 Eylül ayı sonuna kadar devam edecek sergide Habip Aydoğdu, Şafak Eyüboğlu, Tülay İçöz, Pelin İnal, Bilal Hakan Karakaya, Kazım Karakaya, İbrahim Örs, Ekrem Özen, Günnur Özsoy, Serpil Yeter, Hanefi Yeter ve Selçuk Yılmaz'ın 32 çalışması yer alıyor.



UNIQ İstanbul'u hayata geçiren Turkmall, 2005 yılından bu yana geliştirdiği tüm projelerine, Biber Mimarlık'ın danışmanlığında, Almanya'da yaygın olarak benimsenen 'Kunst am Bau' (Binada Sanat) konseptini taşıyor. Turkmall bu konsept doğrultusunda mimarlık ile sanatı bütünleştirerek, yıllardır kapalı birer kutu olarak tanımlanan alışveriş merkezlerinin yeni bir yaşam alanı, kentlileri içine çeken yeni bir kamusal alan olarak tanımlanmasını amaçlıyor.


            


Forum İstanbul, Forum Mersin, Forum Çamlık, Forum Aydın, Bulvar Samsun, Novada Tokat gibi Türkiye'nin çeşitli illerinde gerçekleştirdiği 20'den fazla projede 75 kalıcı sanat eserine ev sahipliği yapan Turkmall, "binada sanat" anlayışını ülke genelinde yaygınlaştırmaya çalışıyor.

Eylül ayında kapılarını açacak olan UNIQ İstanbul'un yönetim binası olarak tasarlanan Ağaçlı Ofis'te bulunan Turkmall Sanat Galerisi, bu anlayışın bir yansıması olarak, 12 sanatçının toplam 32 resim, heykel ve enstalasyon projesine ev sahipliği yapıyor.


Kültürel ve sanatsal belleğinin korunmasına destek

Biber Mimarlık kurucu ortağı Y. Mimar Deniz Biber , bu yaklaşımın hangi ihtiyaçtan ortaya çıktığını şöyle açıklıyor:

"‘Binada sanat' uygulamalarında sanat çalışmalarının yapı ve etrafındaki alanla uyumlu bir dilde olması gerekiyor. Bu noktada, sanatçıların yapının mimari konseptini irdeleyerek, kendilerine has yorumlar getirmeleri önem kazanıyor. Turkmall'un geliştirdiği her alışveriş merkezinde yer alan, binanın kendine özgü mimari konseptini ve çevresi ile kurduğu ilişkiyi yansıtan sanat eserleri, yerleştiği bölge ile Türkiye'nin kültürel ve sanatsal belleğinin korunmasına destek oluyor."


Kamusal alanını sanatla buluşturan yöntem

Biber Mimarlık'ın mimarlarından Kerim Kürkçü ise, günümüz Türkiye'sinde kamusal alan - sanat ilişkisinin çok sınırlı olduğunu belirtiyor. Kürkçü, "binada sanat" yaklaşımının günümüz kamusal alanını sanatla buluşturan bir yöntem olduğunu vurguluyor:

"Kentin yapı taşlarını oluşturan binaların büyük çoğunluğuna kamu yararı gözetilerek uygulanacak sanat eserleri sayesinde kentin röper noktaları ve mihenk taşları çoğaltılabilir. Ülkemizde genellikle gayrimenkul ve perakende sektöründe, özellikle de yeni kamusal alana örnek gösterilebilecek alışveriş merkezlerinde ‘binada sanat' yaklaşımının bir yansıması olarak sanat eserleri yer alıyor. Bu da aslında birbirine benzeyen alışveriş merkezlerinin farklılaşmasına ve mekânsal hafızanın güçlenmesine katkı sağlıyor."         


          


Habip Aydoğdu, Şafak Eyüboğlu, Tülay İçöz, Pelin İnal, Bilal Hakan Karakaya, Kazım Karakaya, İbrahim Örs, Ekrem Özen, Günnur Özsoy, Serpil Yeter, Hanefi Yeter ve Selçuk Yılmaz'ın 32 çalışmasından oluşan sergi Eylül ayı sonuna kadar Turkmall Sanat Galerisi'nde gezilebilecek.


'Binada sanat' konsepti hakkında:

Almanya'da 20. yüzyıl ortalarından beri bir devlet politikası olarak benimsenen Kunst am Bau (binada sanat), ilk olarak 1919 tarihli Weimar Anayasası'nın 142. maddesini temel alan sanatçılar derneğinin inisiyatifiyle gelişti. Bu maddeye göre: "Sanat, bilim ve öğretim bağımsızdır. Hükümet bu alanları korumak ve destek vermekle yükümlüdür".

Kısaca Kunst am Bau; başta devlet olmak üzere, inşaat yapan yatırımcıların, yatırım konusu olan kamu binalarının toplam yatırım maliyetinin yaklaşık yüzde 1'i oranında bir bütçeyi sanata ayırmasını yükümlülük haline getiren bir yaklaşımdır.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :