"Kültürel Süreklilik Aracı Olarak Mimarlık" temalı 2014 Ytong Mimari Fikir Yarışması'na iletilen soruların yanıtları, 27 Haziran Cuma günü yarışma sayfasında yayınlandı.
Türk Ytong tarafından düzenlenen yarışmada jüri tarafından seçilen 3 projenin sahipleri, 14. Uluslararası Mimarlık Bienali seyahati ile ödüllendirilecek. Son katılım tarihi, 18 Ağustos olan yarışmanın sonuçları 1 Eylül'de açıklanacak. Venedik Gezisi ise 12 – 14 Ekim 2014 tarihlerinde gerçekleştirilecek.
Soru-Cevaplar:
1. Sitede yarışma koşulu olarak (Yarışmaya katılacaklarda aranacak koşullar: Kayıt Formu doldurmak, (tüm ekip üyeleri için geçerlidir.) ibaresi bulunmaktadır. Bu forma nasıl ulaşabiliriz veya nasıl kaydolabiliriz?
www.ytongakademi.com sayfası üzerinden "Yarışmalar" sekmesine tıklayabilir ve 2014 Ytong Mimari Fikir Yarışması şartnamesi ile kayıt formuna ulaşabilirsiniz. "Kültürel Süreklilik Aracı Olarak Mimarlık" konulu yarışmaya katılabilmek için şartnamede belirtilen tüm koşullar sağlanmalıdır. Yarışmaya kayıt olabilmek ve katılmak için proje dosyası, mezuniyet/öğrenci belgesi ve proje özeti sisteme yüklenmelidir.Şartnameye uymayan başvurular ve belirtilen 3 dosyanın tümünü sisteme yüklemeyen katılımcıların başvuruları kabul edilmeyecektir.
2. Bu yarışmaya öğrenciler katılabilir mi? (ben mimarlık ve tasarım fakültesinde okuyorum (2.Sınıf) yani bir öğrenci olarak katılabilir miyim?) Ekip başı olarak bir mimar olması zorunlu mu?
Yarışmaya mimarlık, kentsel tasarım ya da şehir ve bölge planlama eğitimi almakta veya almış olanlar ekip başı olarak katılabilmektedir.
Ekip başları, ilgili alanlarda eğitimlerine devam ediyorlarsa (lisans, yüksek lisans, doktora) öğrenci belgelerini; mezunlar ise, mezun olduklarına dair diploma örneğini ibraz etmeleri gerekmektedir. Varsa diğer ekip üyeleri farklı disiplinlerden öğrenci veya mezun olabilir. En fazla 3 kişilik ekip oluşturulabilir.
3. Yarismaya katilirken varolan ekibin T.C. Vatandasi olmasi gibi bir ibareye rastlamadim, bu durumda ekip uyeleri yabanci uyruklu da olabiliyor mu?
Yarışma şartnamesinde yarışmanın türü ve şekli, "Türkiye ve KKTC vatandaşlarının ücretsiz katılabileceği serbest, açık ve tek aşamalı olarak düzenlenmiş bir mimarlık fikir yarışmasıdır." şeklinde tanımlanmaktadır. Bu sebeple, yabancı uyruklu kişiler yarışmaya katılamazlar.
4. Kaç fikir ile katılabiliriz?
Yarışma şartnamesinin "Yarışmacıların Uymakla Zorunlu Oldukları Esaslar" maddesi gereği her yarışmacı, yarışmaya sadece bir öneri ile katılabilir. Her yarışmacı sadece bir ekipte yer alabilir.
5. 1., 2., 3. lük ödülleri var mı? Sadece birinciye Venedik gezisi mi?
Fikir projeleri arasından, jürinin yapacağı değerlendirme sonucunda 3 eş değer ödül seçilecektir. 3 ödül ekibi de gezide Venedik Mimarlık Bienali'ni ziyaret edecek ve jüri üyeleri ile birlikte Venedik kentinde mimarlık deneyimlerinin paylaşılacağı bir gezi yapacaktır.
6. Yarışma afişinizde bulunan forum haftası diye belirttiğiniz dönem tam olarak neyi ifade etmektedir?
Katılımcı, şeffaf ve yenilikçi bir yarışma modeliyle dikkat çeken 2014 Ytong Mimari Fikir Yarışması, sürecinde de bu hedefini uyguluyor ve www.ytongakademi.com sayfası üzerinden jüri üyelerinin de katılım sağlayacağı bir "Forum" mecrasını hayata geçiriyor.
23-25 Haziran günleri arasında gerçekleşecek yarışma forumunda, şartnamede sunulan konu ve amaç dikkate alınarak fikir paylaşımında bulunmak, mimarlığın yerel üretimini ve güncelini tartışmak mümkün olacak.
Yarışmanın şartnamesinde açıkça ifade edilen, katılım ve teslim koşullarının sorularak tekrarlanmasından ziyade, içinde olduğumuz hızlı dönüşüm sürecinde kültürel ortamı ve mimarlığın temel alanlarını sahiplenerek, dönüşümün olumsuz etkilerine karşı çok boyutlu bir sürdürülebilirlik kavramını sorgulayan düşüncelerin paylaşılması ile mimarlığın bugünden geleceğe taşınabilecek özgün temellerinin ve asli değerlerinin fikir alışverişinde bulunularak tespit edilmesi amaçlanıyor.
Proje teslimlerindeki medya türünün ve sunum tekniğinin serbest kurgulanmasıyla dijital bir platform yaratan yarışma, "Forum" sayfasıyla da online bilgi arşivi niteliğinde bir kütüphane yaratma hedefinin katılımcılar katkısıyla ilk adımını atmış olacak.
Ytong Akademi Forum'una http://forum.ytongakademi.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Yarışma süreci, teslimi, gezi ve sonrası devamında da Forum açık kalacak ve açık fikir paylaşım platformu olarak amacını sürdürecektir.
7. Proje alanı belli bir yer mi yoksa kendi analizlerimiz doğrultusunda mı bir yer belirleyeceğiz?
Yarışma şartnamesinde yarışma konusu, amacı, süreci ve yöntemi açıkça ifade edilmektedir. "Yarışmanın Konusu ve Amacı"nı içselleştirilecek fikir projeleri ile
katılım için sınırlayıcı bir yer tarifi yapılmayacaktır. Katılımcılar isterse bir mekan, bir sokak, bir meydan vs. ele alarak yarışma konusunu yorumlayabilecektir. Ölçek yarışmacı tarafından serbestçe belirlenebilir.
8. Bu proje sadece mimarlık öğrencileri için geçerli bir proje mi? Diğer eğitim dallarından öğrenciler katılabiliyor mu?
Yarışmaya mimarlık, kentsel tasarım ya da şehir ve bölge planlama eğitimi almakta veya almış olanlar ekip başı olarak katılabilmektedir. Ekip başları, ilgili alanlarda eğitimlerine devam ediyorlarsa (lisans, yüksek lisans, doktora) öğrenci belgelerini; mezunlar ise, mezun olduklarına dair diploma örneğini ibraz etmeleri gerekmektedir. Diğer iki ekip üyesi farklı disiplinlerden öğrenci veya mezun olabilir. Yarışmaya bireysel veya grup katılımı serbesttir, en fazla 3 kişilik ekip başvuru yapabilir. Ekip üyelerinin her birinin bu koşulların tümüne uymaları zorunludur.
9. Proje olarak beklenen şey tam olarak nedir, daha açık ifade edebilir misiniz?
Yarışma konusunu ölçek ve sunum türü sınırı olmaksızın yorumlayan fikir projeleri beklenmektedir.
10. Projenin son teslim tarihi nedir?
Yarışma şartnamesinin "Yarışma Takvimi" maddesi gereği projelerin www.ytongakademi.com sayfasında yer alan Katılım Formu'na son yükleme tarihleri 18 Ağustos 2014, Pazartesi saat 17.00'dır.
11. Yarışmada belirtilen herhangi bir yer var mı? Paftalar üzerinde ütopik bir yerde mi göstermemiz gerekiyor ya da kendimiz seçtiğimiz herhangi bir şehirde mi yaptığımız ürünü yerleştireceğiz?
Yarışmacılardan beklenen fikir projeleri için belirlenmiş bir yer yoktur. Yarışmacı yer ve önerisinin ölçeğini kendisi belirleyecektir. Yer seçimi illa ki belli bir alanın kesin sınırlarını çizmek şeklinde algılanmamalıdır. Ancak kültürel süreklilik tartışması düşünüldüğünde önerilen projenin, üzerindeki insan yerleşimlerinin kentsel veriler üretebildiği, gerçekte var olan bir yerle ilişkilendirilmesi beklenmektedir.
"Yer" kavramı, doğrudan fiziksel bir alan olarak algılanmamalıdır. Şartnamede tanımlanan fikir ve sorunların temsiliyet bulduğu mekanlar da "yer" olarak kabul edilebilir. Bu "yer", fiziksel bir mekan olabileceği gibi, bir temsiliyet kolajı da olabilir.
12. Yarışma konusunu biraz daha açıklayabilir misiniz?
Jüri, farklı ölçeklerde ve farklı bakış açılarında serbestçe ele alınabilecek fikirlerin önünü açabilmek adına yarışma konusunu yarışma başlığı altında yazılan kısa bir metinle tarif etmeyi uygun bulmuştur. Yarışma başlığının ve metninin yorumunda yarışmacı serbesttir.
Yarışma süresince tüm ilgililer www.ytongakademi.com üzerinde yer alan "Forum" bölümüne girerek yarışma konusunun değindiği kavramlara dair fikir alışverişinde bulunabilir.
13. Fikir projesinde var olan problemlere karşı bir çözüm önerisi sunmak zorunlu mudur? Öneri içermeyen tepkisel bir proje geliştirebilir miyiz?
Var olan durum ya da problem karşısında mimari bir fikir geliştirilmesi ve sunulması beklenmektedir.
Her yeni fikrin büyük ölçüde var olan durumun eleştirisi ya da değerlendirmesi üzerine kurulduğu düşünüldüğünde, geliştirilecek projelerin dolaylı ya da direkt olarak tepkisel yaklaşımlar içermesi mümkündür. Ancak önerilen fikir projelerinin sunumunun yarışma koşullarına uygun olması gerekmektedir.
14. Değerlendirmek üzere seçeceğimiz sokak ya da mekanın sadece mevcut durumunu eleştirel bir gözle sunmamız mı yoksa buna ek olarak mimari bir öneri mi getirmemiz bekleniyor?
İçinde barındırdığı fikrin güçlü ve mimarlık alanı içinde tartışılabilecek bir öneri olması beklenmektedir.
15. Farklı sunum tekniklerinden birkaç farlı şeyi (kolaj ve video gibi) birleştirebiliyor muyuz yoksa tek bir teknik mi seçmeliyiz? Bu tekniklerin her biri mi 30mb mı yoksa tüm tekniklerin toplamı mı 30mb olacak?
Yükleyeceğiniz proje dosyanızın boyutu 30 MB'ı geçmemelidir. Proje dosyanız herhangi bir video veya imaj formatında olabilir. Tekil olarak yüklenecek dosyanız birkaç farklı tekniğin bütünsel sunum olarak bir araya gelmesinden oluşabilir.