İstanbul Sokaklarında Alternatif Adımlar
Melike Selin DURMAZ / 21 Mart 2012
İstanbul'da 'iyi' şeyler de oluyor. Alternatif çözüm arayışlarını, insan 'ölçekli' ve insan 'öncelikli' bakış açısı ile bulmaya çalışan, katılımcı bir süreci benimseyen gönüllüler, kentin kamusal mekanlarına dokunan projeler üretmeye çalışıyor.
Trafikte mi kaldınız, araç içinde ya da yaya olarak? Veya sadece durakta otobüs beklemeye mi çalışıyorsunuz ve –ne ilginç ki- bir an hayatınızın tehlikede olduğunu mu hissetiniz? Bir gün yürüyüşe çıktınız ama ciğerlerinizi havalandırmak yerine egzozla mı doldurdunuz? Yolunuzun üzerinde dinlenebileceğiniz, biraz da olsa yeşil ve ferah bir alan arıyor, bulamıyor musunuz? Ya da sevdiğiniz, yıllardan beri vakit geçirmekten keyif aldığınız bir yer var ve ne o, yoksa tehlikede mi? Birini veya bir vapur bekliyorsunuz, gözleriniz oturacak bir bank arıyor ama bulamıyor musunuz? Haberlere göz atıyorsunuz, sizi yorsa da sahiplenmeye çalıştığınız bu kentle ilgili önemli kararlar çoktan alınmış ve uygulama sürecinde, siz ise bihaber şekilde şaşırıp kaldınız, anlayamadınız mı? Ne ayıp size! İstanbul'da yaşadığınızın farkında değil misiniz?
Peki tüm bunlar karşısında ne yapmalı, ne etmeli biliyor musunuz? Bizler arıyoruz, katılmak ister miydiniz?
İstanbul, gündelik hayatı içinde yaşayanına büyük dert… Ve sıradan görünen tüm bu gündelik maceralar, tatsızlıklar ve zorluklar, yaşanılabilir bir kentin özelliklerine tamamen zıt. Hal böyle olunca, insan tek başına söylenmekten başka bir şey yapamıyor. İstanbul üzerine veryansın akıp giden şikayetler her sofraya, otobüs muhabbetine veya derslere konu oluyor; bir yandan bu kentin eşsiz güzellikleri ve fırsatları da bir "ama…" eşliğinde sıralanıyor.
Dertlerin bu denli fazla görüldüğü her kentte olduğu gibi, kendi kendine söylenmelerin ötesine geçmeye çalışan gruplar doğuyor kentte. Aslında geniş bir grup bu, artan dertlerle birlikte çoğalan… Sorunlara yönelik alternatif çözüm arayışlarını, insan ölçekli ve insan öncelikli bakış açısı ile aramaya çalışan, katılımcı bir süreci benimseyen gönüllüler ve sivil toplum, kente ve kentliye dokunan projeler üretmeye, kentin kamusal mekanlarına dokunan çözüm bulmaya çalışıyor.
Küçük ölçekli görünse de ele alınan alternatif projeler ve çabalar, İstanbul'un daha yaşanılabilir bir yer olmasına dair fikirler veren hem insan ölçekli ve öncelikli kaygılara hem de uygulaması basit ve katılımcı çözümlere sahip… Bu projelerin arka planındaki felsefe ve iyi niyet, küçük ölçeğinden çıkıp tüm kente yayılabilir, sokaklarımızdan başlayarak kentte bizim/toplumun olan her alana yayılan anti-alternatif yaklaşımlara ve girişimlere karşı durabilir. İstanbul'da giderek yükselen sesler ve kararlı adımları daha da görünür kılmak gerekiyor.
Bitpazarı, Neden 'Bit Pazarı'?
“Baksan Göremezsin, Arasan da Bulamazsın”
Bitpazarına Kimler Geliyor, Neler Oluyor, Nasıl Pazarlık Yapılıyor?
Kente Yayılan Sihirli Toz ve İlham Perileri
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın