"Ex:change: İstanbul-Marsilya: Endüstri Mirasını Görünür ve Anlaşılır Kılmak"

mimarizm.com / 25 Şubat 2011
"Ex:change: İstanbul-Marsilya: Endüstri Mirasını Görünür ve Anlaşılır Kılmak"

ÇEKÜL/Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı
tarafından, "endüstri mirası"nın korunarak yaşatılması ve kent yaşamına katılması için bilinç ve duyarlılık yaratmak amacıyla "İstanbul-Marsilya: Endüstri Mirasını Görünür ve Anlaşılır Kılmak" başlıklı bir proje geliştiriyor. İki kent arasında yüzyıllardır devam eden bağların güçlendirilmesinin yanı sıra, pek çok kentte gözden çıkarılan endüstri mirasının, kent kimliği için önemine dikkat çekmesi hedeflenen proje kapsamında çok sayıda etkinlik düzenleniyor. Bu etkinliklerden biri ise, sanatçı Serkan Taycan'ın İstanbul ve Marsilya'da gerçekleştirdiği fotoğraf çalışmalarından oluşacak sergi olacak.

Çağdaş sanatı toplumun farklı kesimleriyle buluşturmak amacıyla 1994 yılında Marsilya'da kurulan "Bureau Des Compétences Et Désirs" (Yetenekler ve İstekler Ofisi) ile birlikte yürütülen ve "Sivil Toplum Diyaloğu – İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Hibe Programı" kapsamında hazırlanan proje kapsamında gerçekleştirilecek olan, küratörlüğünü ise Ruşen Aktaş'ın üstlendiği sergi, Serkan Taycan'ın İstanbul ve Marsilya'da gerçekleştirdiği fotoğraf çalışmalarından oluşacak. Bu kentlerin endüstri mirası yapılarının izlerini sürecek olan sergiye, kendisi de bir endüstri mirası olan Şişhane'deki Hamursuz Fırını ev sahipliği yapacak. Taycan sergisi, 10 Mart 2011 tarihinde açılacak.

"İstanbul-Marsilya: Endüstri Mirasını Görünür ve Anlaşılır Kılmak" projesiyle iki kentin endüstri mirası bir kitaba da konu olacak. Taycan sergisinde yer alan eserlerin de dahil edileceği kitap, Dr. Ahmet Sezgin ve Ruşen Aktaş tarafından yayıma hazırlanacak. Yrd. Doç. Gül Köksal, Araştırma Görevlisi Aslı Odman, Yrd. Doç. Dr. Murat Koraltürk, yayıncı Baptiste Lanaspeze ve Dr. Ahmet Sezgin'in araştırma makaleleri bu kitapta yer alacak.


153 yıllık Kâgir Değirmen Bostan Binası Işıklandırılacak

Proje kapsamında, endüstri mirasını kent yaşamına dâhil etmek amacıyla Üsküdar'daki Kâgir Değirmen Bostan binasının cephesi ışıklandırılacak. Sembolik olarak yapının ışıklandırılmasıyla, endüstri mirasının kentte görünürlüğünün artması hedefleniyor. Kâgir Değirmen Bostan binasındaki ışık yerleştirmesi, enstalasyon sanatçısı Bertrand Ivanoff tarafından yapılacak. Işıklandırma, Mart ve Nisan ayları boyunca görülebilecek.

Kentlilik ve koruma bilincinin oluşturulması için üniversite öğrencilerini de hedef kitlesi arasına katan proje bünyesinde, yine Bertrand Ivanoff önderliğinde ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesi ile Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin katılımı ile bir dizi atölye çalışması gerçekleştirilecek.

Proje sayesinde, 2010 Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul ve 2013 yılının Avrupa Kültür Başkenti olarak belirlenen Marsilya arasında, kültürel ve akademik işbirliklerinin kurulması da hedefleniyor.


Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :