"Ex:change: İstanbul-Marsilya: Endüstri Mirasını Görünür ve Anlaşılır Kılmak"
mimarizm.com /
25 Şubat 2011
"Ex:change: İstanbul-Marsilya: Endüstri Mirasını Görünür ve Anlaşılır Kılmak"
Neden İstanbul ve Marsilya?
İstanbul ve Marsilya Akdeniz havzasının iki önemli liman kenti… Yüzyıllar boyunca aralarında güçlü bir ticari ve kültürel ilişki süregelmiş.
İstanbul'un ilk modern limanı olan Galata limanı, Marsilya limanını inşa eden aynı şirket tarafından yapılmış. Marsilya'da üretilen kiremit ve tuğlalar 19. yüzyıl İstanbul'unun yeni ve modern mimarisinde ağırlıklı olarak kullanılmış.
19. yüzyılda her iki kent de yoğun bir sanayileşme sürecinden geçiyor. Yeni dönemin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla modern limanların çevresindeki alanlar da hızla gelişiyor. İki kente de sanayileşme çağından kalan sorunlar, yalnızca yoğun bir kentleşme ve hızlı nüfus artışı olmakla kalmıyor, kentsel dönüşüm sürecinde endüstri mirasının yeniden kullanılması için yeni fırsatların yaratılması da gerekiyor.
Neden Ex:Change?
Ex:change hem iki kent arasındaki ilişkiyi tanımlamak hem de her birinin kendi içinde geçirdiği dönüşümü anlatmak için bir anahtar kelime. Bu projenin temel amaçlarından biri endüstri mirasına ilişkin uygulamalarla ilgili fikir ve deneyim alış verişini gerçekleştirmek. "Miras" sözcüğü hâlâ geçmişten kalan bir şeyler olduğunu çağrıştırıyor... ‘Ex' bir şeylerin artık eskisi gibi olmadığını ima ederken, ‘change' yaşanan değişimi, farklılaşma ya da farklılaştırmayı anlatıyor...
Burada, kelimeler arasında değil ama gönderme yaptıkları endüstri mirası bağlamında bir tezat var. Sanayileşmeyi izleyen çağda, önceki döneme ait yapılı çevre bugün bir mirasa dönüşmüş durumda; bir başka deyişle yapılar sanayileşme öncesine ait. Zaman içinde özgün amaçlarını yitirmişler. Değişen koşullar birçok soruna neden olurken yeni fırsatları da beraberinde getirmiş. Buradaki çaba, mevcut fırsatların ne olduğunu keşfetmek ve bunları hayata geçirmenin yollarını bulmak.
‘Ex:change, İstanbul – Marsilya: Endüstri mirasını görünür ve anlaşılır kılmak' projesinin amacı fikir ve deneyim alışverişi sürecinde tartışmayı teşvik etmektir. Her iki kentte geçmiş ve şimdiki zamanla ilgili kapsamlı bir araştırmanın yanı sıra, bir sanatçının endüstri mirası niteliği taşıyan simgesel bir yapıdaki ışık yerleştirmesi, bir çağdaş fotoğraf sergisi ve araştırma sonuçlarını ve sergi içeriğini anlatan bir katalogla fikir ve deneyim alışverişini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın