"Yalnızlık Paylaşılmaz" grup sergisi Maçka Sanat Galerisi'nde, E S Kibele Yarman'ın ilk solo sergisi "Venüs Saat Yönünde Döner" Vision Art Platform'da kapılarını açıyor.
Yalnızlık Paylaşılmaz - Maçka Sanat Galerisi
Maçka Sanat Galerisi, Çağdaş Türk Şiiri’nin en özgün isimlerinden biri olan Özdemir Asaf’ın 100. yaşını farklı disiplinlerden sanatçıların katılımıyla kutluyor. “Yalnızlık Paylaşılmaz” başlıklı grup sergisi 20 Şubat Salı günü saat 17:00’de açılıyor.
“Babama şükür: Beni Cumhuriyet ile yaşıt etmiş” diyen Özdemir Asaf’ın 100. yaşında gerçekleşen “Yalnızlık Paylaşılmaz” başlıklı grup sergisinde, Asaf’ın yalnızlığa bakışını onun şiirinden hareketle yorumlayan, fotoğraf, seramik, resim, heykel, tekstil, cam ve video gibi farklı disiplinlerden sanatçıların yapıtları yer alıyor.
Günümüz dünyasında kalabalıklar içinde daha çok yalnızlaşan insana ve kaçtığımız veya ihtiyaç duyduğumuz yalnızlık duygusuna odaklanan sergi, izleyicileri “Yalnızlığın Halleri” üzerine düşünmeye davet ediyor.
Özdemir Asaf’ın, Yapı Kredi Yayınlardan çıkan bütün eserlerinin yer aldığı sergi kapsamında Yapı Kredi Kültür Sanat iş birliğinde etkinlikler de düzenlenecektir.
Sergide yer alan sanatçılar: Ani Çelik Arevyan, Ayşen Urfalıoğlu, Barış Murathanoğlu, Bashir Borlakov, Bilge Alkor, Defne - Hamit Demirel, Esra Carus, Etem Şahin, Fatih Kızılcan, Gönül Nuhoğlu, Güçlü Polat, Güneş Çınar, Halit Demirel, Ömür Tokgöz, Rabia Seyhan, Serhat Kiraz, Seyhun Topuz, Tunç Ali Çam, Yıldız Moran.
20 Şubat 2024 Salı günü saat 17:00 açılacak sergi, 30 Mart 2024 Cumartesi günü saat 19:00’a kadar Pazar ve Pazartesi hariç her gün 12:00 - 19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Afiş tasarımı: Ali Emre Doğramacı
Venüs Saat Yönünde Döner - E S Kibele Yarman - Vision Art Platform
“Yarman’ın “varolanı dönüştürmek, onu diğer varolanlarla yeniden ifade etmek” ihtiyacından ortaya çıkan üretim yöntemi; ele aldığı tekillik ve ikilikleri birbirleriyle ilişkilendirirken, hem kozmik hem sosyal boyutları ve bu sırada topos’u, yerleşmenin etik-estetiğini sorgulatan (kritik’e çağıran) bir bakış açısında konumlandırıyor izleyenini. Sanatçının eserleri vadettikleri optik kaymayla koordinatları(mızı) baştan tanımlarken, karanlık zeminden aldıkları momentle “dark matter” ile ilişkilenecek ve izleyiciye “henüz olmamış bir olayın reçetesini” sunmaya kalkacak. Yeni ilişkilenmelerle olanak kazanan bir konversiyon’un (dön(üş)menin) eşiğinde, kendi suretini tanıdık ama anonim yüzlerin yansısında ararken evrendeki koordinatlarını yeniden tanımlama gayreti, kullandığı materyalin izinde belli edecek kendini – dikiş(in) izinde.” (İlksen Mavituna’nın yakında yayınlanacak “’From Ground Control To…’: E S Kibele Yarman’ın Dikişi(nin) İzinde” başlıklı metninden)