"Ben Kentli-Vatandaş Değil Miyim? Barbarlık, Sivil Uyanış ve Şehir"

mimarizm.com / 13 Mart 2013
"Ben Kentli-Vatandaş Değil Miyim? Barbarlık, Sivil Uyanış ve Şehir"

32. İstanbul Film Festivali, önümüzdeki aylarda gerçekleşecek 13. İstanbul Bienali'ne ısınma turu babında, özel bir kent filmleri seçkisine yer veriyor.



"Ben Kentli-Vatandaş Değil Miyim? Barbarlık, Sivil Uyanış ve Şehir"
başlıklı film programı vatandaşlık/kentlilik, kamusal alan, demokrasi ve sanat gibi temalara odaklanan belgeseller, filmler ve video yapıtlarından oluşuyor. Programda, Yokedici Melek (Luis Buñuel) ve Beyaz Kadına Dokunma (Marco Ferreri) gibi klasiklerin yanı sıra Yarın (Andrey Gryazev) ve Kaliforniya Rüyası (Bregtje van der Haak) gibi son dönemde çekilmiş çarpıcı belgesellerle, siyasetin şiirine odaklanan Kule (Chto Delat) ve Bana Renk Ver (Anri Sala) gibi video yapıtları yer alıyor.

Bienal sergisine bir giriş niteliği taşıyan ve bienalin kapsayıcı teması olan "siyasi kamusal bir forum olarak kamusal alan" fikrini kışkırtmayı hedefleyen program, 32. İstanbul Film Festivali dahilinde gösterime girecek.

Çağımızda uygarlığın sınırlarını sorgulayan çeşitli sinema pratiklerini izleyiciye sunan "Ben Kentli-Vatandaş Değil Miyim? Barbarlık, Sivil Uyanış ve Şehir", neoliberal sistemin istikrarsızlaştırıcı gücüne ve barbarlık, aktivizm, sivil katılım gibi kavramların yeniden tanımlandığı bu sisteme gösterilen farklı tepkilere odaklanıyor.


  Kaliforniya Rüyası

Programda yer alan bazı filmlerin öne sürdüğü üzere bu yeniden tanımlama süreci açık uçlu olduğu gibi; bireyler ve gruplar, imgeler ve fikirler, iktidar yapıları ve bunlara gösterilen tepkiler arasındaki görüşme ve etkileşimlerde ortaya çıkıyor. Vatandaşlık/kentlilik, uygarlık ve barbarlık arasındaki ilişkinin keşfi, neoliberal şehrin karmaşık ve son derece siyasi arenasında gerçekleşiyor.

Programdaki filmler bizi sokaklar, meydanlar arasında bir gezintiye çıkarıyor; günümüz kapitalist şehrini oluşturan etkileşim ve kodların yanı sıra ekonomik değerlerin hayatımızın her boyutu üzerindeki muazzam etkilerini göz önüne seriyor. Ancak "Ben Kentli-Vatandaş Değil miyim?" tanımlayıcı ve açıklayıcı olmakla yetinmeyerek "kadirimutlak" ekonomik güçlere karşı gösterilen tepki ve direnişe odaklanmayı tercih ediyor ve neoliberal şehrin kentsel bağlamında var olan çok sayıdaki alternatifi ön plana çıkarıyor.


  İnşaat Var!

Siyasal hayal gücünün bir ifadesi olarak sanat; mümkün, farklı ve hatta yapıcı direniş biçimleri hakkında bizleri düşünmeye teşvik eder. Sanatçılar, yönetmenler ve sinemacılar izleyiciye kamusal alanı kolektif bir hayalgücü, kendi kendine örgütlenme ve ortak yapım ile ilgili yeni alternatifler sunabilen bir kültürel, toplumsal ve siyasi angajman ve muhalefet mekânı olarak düşünmelerini sağlayacak platformu sunuyor. "Ben Kentli-Vatandaş Değil miyim?" çerçevesinde gösterilecek filmler arasında farklı ekonomik modeller için öneriler, bir ütopya inşa etmek için taslaklar ve sivil hayal gücü araştırmaları yer alıyor.


Küratörler:
Fulya Erdemci, Yael Messer ve Gilad Reich
Asistan Küratör: Ece Üçoluk


"Ben Kentli-Vatandaş Değil Miyim? Barbarlık, Sivil Uyanış ve Şehir" programında yer alan filmler için ilerleyiniz >>>>>


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :