11. Uluslararası İstanbul Bienali
11 Ağustos 2009
11. Uluslararası İstanbul Bienali
İKSV tarafından Koç Holding sponsorluğundaki 11. Uluslararası İstanbul Bienali'nde, 40 ülkeden dünya güncel sanat çevrelerinde tanınan ya da yeni keşfedilen 69 sanatçı ve sanatçı grubunun çalışmalarına yer veriliyor. Bu sanatçı ve sanatçı gruplarının 9'u ise Türkiye'den.
WHW / What, How & for Whom (Ne, Nasıl ve Kimin İçin) küratörlüğünde düzenleniyor. 11. Uluslararası İstanbul Bienali, başlığını Bertolt Brecht'in 1928 yılında Elisabeth Hauptmann ve Kurt Weill ile birlikte yazdığı Üç Kuruşluk Opera adlı oyunun ikinci perdesinin kapanış parçası olan "İnsan Neyle Yaşar?" adlı şarkıdan alıyor.
WHW tarafından "İnsan Neyle Yaşar?" olarak belirlenen İstanbul Bienali'nin kavramsal çerçevesi, Brecht'e yeniden keşfedilmesi ve yeni kuşaklara gösterilmesi gereken bir klasik olarak bakmayı değil, geçmişin saklı kalmış tarafları üzerine bugün artık düşünmeye başlamayı ve sanatın, toplumsal olana müdahale ve estetik jest arasındaki eski ilişkilerin gözden geçirilmesi ve yeni ilişkiler kurulması açısından nasıl olasılıklar barındırdığını araştırmayı öneriyor.
11. Uluslararası İstanbul Bienali'nde KP Brehmer, Nam June Paik, Sanja Ivekovic, Hans-Peter Feldmann, Danica Dakic ve Rabih Mroué gibi dünyaca tanınmış sanatçıların yapıtları yer alacak. Bienal'e davet edilen Türk sanatçılar ise: Nevin Aladağ, Yüksel Arslan, Cengiz Çekil, Işıl Eğrikavuk, İnci Furni, Nilbar Güreş, Aydan Murtezaoğlu & Bülent Şangar, Erkan Özgen ve Canan Şenol.
11. Uluslararası İstanbul Bienali'nde 3 ana sergi mekânında 120'yi aşkın proje sergileniyor. 11. İstanbul Bienali'nin mekânları olarak; Fındıklı'da İstanbul Denizcilik İşletmeleri'ne ait alandaki 3 numaralı Antrepo, Tophane'deki Tütün Deposu ve Şişli'de yer alan Feriköy Rum Okulu seçildi. Öğrencisi olmadığı için 2003 yılından bu yana hizmet vermeyen Feriköy Rum Okulu, 11. Uluslararası İstanbul Bienali aracılığıyla ilk kez bir sanat mekânı olarak kullanılıyor.
Bienal basına kapılarını açtı
11. Uluslararası İstanbul Bienali kapılarını 10 Eylül Perşembe günü Antrepo No.3'te yapılan basın toplantısı ile kapılarını basın mensuplarına açtı. 35 ülkeden 400'ün üzerinde yabancı basın mensubunun takip ettiği toplantıda konuşmacı olarak WHW üyeleri Ivet Curlin, Ana Devic, Nataša Ilic ve Sabina Sabolovic'in yanı sıra Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner ve Uluslararası İstanbul Bienali Direktörü Bige Örer katıldı. Basın Toplantısı'nda konuşan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, sanatı kentin gündelik hayatıyla kaynaştıran sergileri, panel, performans ve diğer etkinlikleriy Uluslararası İstanbul Bienali'nin hem yurtiçi hem de yurtdışındaki önemine dikkat çekerek, İKSV'nin, Avrupa'nın kültür başkenti olmaya hazırlanan İstanbul'un böylesi önemli bir güncel sanatlar sergisine ev sahipliği yapmasını sağlıyor olmasından gurur duyduğunu belirtti.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın