Olimpiyatlara Ne Kaldı Ki?
mimarizm.com
/ 21 Mart 2008
CCTV – Rem KoolhaasPekin'deki en avangard yapılardan biri, belki de birincisi, şüphesiz Rem Koolhaas'ın tamamlanma aşamasında olan ikonik CCTV binası. Çin Merkez Televizyonu'na ait olacak yapı, strüktürünün zorlukları göz önünde bulundurulduğunda, mimarlık için gerçek bir sınırları aşma noktası. İmgesinin popülaritesi şimdiden çok yüksek bu binanın biçimsel özelliklerinden söz etmeye pek gerek yok: Pekin silüetine yapılan 234 metre yükseliğindeki ekin iki kolu, birbirine kavuştu. Ne var ki tamamlanması için verilen en iyimse tarih halen 2009'a rastlıyor. Bittiğinde ise, dünyanın en büyük çaplı yayın merkezi haline gelecek.
CCTV'nin yönetim, üretim ve yayın kollarının tamamını barındıracak yapı, biribirine eklemlenmiş eylemleri mimarisine de yansıtıyor. Koolhaas'ın böyle senaryosal oyunlara olan merakı ise kuşkusuz yeni değil. Ortak bir üretim platformundan yükselen iki kolun, bu yapı senaryosuyla örtüşür biçimde, farklı işlevsel karakterleri olacak. Biri yayın bölümüne, diğeri ise araştırma, eğitim gibi ikincil işlevlere ayrılacak kollar, en tepede yönetim birimlerini kapsamak üzere birleşiyorlar. Tamı tamına 37 futbol sahası büyüklüğündeki arazisinde yükselen CCTV binası, 54 katında tiyatro, sinema, restaurantlar ve beş yıldızlı konaklama gibi fonksiyonlara da ev sahipliği yapacak. Binanın tamamlanan kısmında 2008 Olimpiyatlarının uluslararası yayın merkezi kurulu olacak.
Yapınının henüz proje aşamasında yayılan şöhreti, MoMA'da gerçekleştirilen etkinilikler, sergiler ve konferanslarla pekiştirildi denilebilir. Yüksek yapı formlarının gittikçe özdeşleşen ve hatta öngörülebilir hale gelen tipolojisine bir tür başkaldırış olduğu söylenebilecek CCTV binası, mimarlık çevrelerinde şimdiden bir fenomene dönüşmüş durumda. Rem Koolhaas ise, Pekin'de konumlanan tüm gökdelenlere nazaran bu yapının daha alçak oluşunun, binaya ulaşılabilirlik katacağını belirtiyor.
2002 yılında gerçekleştirilen bir yarışma sonunda seçilen Koolhaas'ın projesi üzerine yapılan spekülasyonlar ise durulmak bilmedi. Asla inşa edilemeyecek bir tasarım olduğuna dair güçlü iddialara rağmen, yapının yaklaşık 3,5 yılda tamamlanan mühendislik projesinden sonra, tek engel maliyetler haline gelmişti.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın