Aralık 2009'da kuruluşunu tamamlayan İstanbul Kalkınma Ajansı, 2010 yılı itibariyle İstanbul'un gelişme eksenlerini merkeze alan çeşitli mali destek programları çerçevesinde, kamu, sivil toplum ve özel sektöre kaynak sağlamaya devam ediyor.Koruma ve Restorasyon Firmaları Derneği - KOREFD'nin, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü ve ve Türk İnşaat ve Sanat Eserleri Müzesi ortaklığında geliştirdiği 'Müzeden Yapıya Kültürel Mirasın Korunması Eğitimi' projesi; İstanbul Kalkınma Ajansı'nın, 2010 yılı Mali Destek Programlarından olan 'Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yönelik Yaratıcı Endüstrilerin Geliştirilmesi Mali Destek Programı' çerçevesinde desteklenmeye uygun bulundu.
'Müzeden Yapıya Kültürel Mirasın Korunması Eğitimi' projesi ile, kültürel mirasın restorasyonu ve konservasyonu alanında 40 katılımcının bilgi, yetenek ve tecrübelerini artırması hedefleniyor.
Projenin, dün akşam (28 Eylül 2011 Çarşamba) Türk İnşaat ve Sanat Eserleri Müzesi'nde gerçekleşen açılış buluşmasında, kültür mirası alanında faaliyet gösteren kamu çalışanları, akademisyenler ve özel sektör temsilcileri bir araya geldi.
Türkiye'de kültürel mirasın uluslararası normlara uygun olarak korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusuna yıllarını adamış olan Uluslarası Anıtlar ve Sitler Konseyi - ICOMOS Kurucu Üyesi Prof. Dr. Cevat Erder, açılışta yaptığı konuşmada düzenlenen eğitim programının önemine değindi.
Koruma ve Restorasyon Firmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Saadet Sayın ise, proje sürecinde edinilmesi beklenen getirileri; "Türkiye'de ve İstanbul özelinde müzecilik çalışmaları alanında kapasite yetersizliği nedeniyle hayata geçirilemeyen projelerin, kamu yönetimi ve sivil toplum işbirliğinde, restorasyon-konservasyon, sanat tarihi alanlarından uzman kişilerin denetimi / yönlendirmesi ve meslek içi eğitim yararlanıcılarının katkısıyla başarılabileceği bir örneğin hayata geçirilmesi, böylelikle; kamu erki ve sivil toplum işbirliğine yönelik farklı bir örnek oluşturulması" şeklinde özetledi.
Sayın'ın ardından söz alan Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdürü İbrahim Özekinci, 'Müzeden Yapıya Kültürel Mirasın Korunması Eğitimi' projesinin önemini vurguladığı konuşmasını;
"İnsana bu denli odaklanmış bir medeniyetin ışıltısı olarak günümüze intikal eden vakıf kurumunu, yeni nesle anlatmanın ve yaşatmanın en önemli yöntemlerinden birisi hiç kuşkusuz vakıf ve eğitim ilişkisini anlatmaktan ve uygulamaktan geçiyor. Bilindiği gibi 2011 yılı Genel Müdürümüz Dr. Adnan Ertem tarafından 'Vakıf Medeniyeti Eğitim Yılı' olarak belirlenmiş ve yıl boyunca kurumumuz tarafından bu tema etrafında çeşitli etkinlikler ve projeler gerçekleştirilmiştir. İşte bu vesile ile, Vakıf Medeniyeti Eğitim Yılı'nda 'Müzeden Yapıya Kültürel Mirasın Korunması Eğitimi' projesinin, her şeyden önce genç nesillere kültür varlıklarının korunması ve gelecek nesillere aktarılması fikrinin kazandırılmasının yanında, kaliteli restorasyon ve konservasyon çalışmalarında nitelikli eleman yetiştirilmesi açısından son derece önemli olduğunu düşünüyoruz" sözleriyle tamamladı.
Akşamın son konuşmacısı İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Deniz de geçmiş dönemlerden bize emanet bırakılan kültür varlıklarının gelecek nesillere aktarılmasında 'Müzeden Yapıya Kültürel Mirasın Korunması Eğitimi' projesinin rolüne dikkat çekerek katılımcılara bu süreçte başarılar diledi.
Etkinlik, proje için kurulan atölyenin gezilmesi ve uygulama sorumlularından bilgi alınmasının ardından sona erdi.