Mimarlık Eğitimine Yeni Başlayacaklar İçin Hayat Kurtaran Tavsiyeler

Gizem ŞAHİN / 25 Ağustos 2015


Fotoğraf: Steven Lin


Mimarlık okulu... Hakkında birçok söylenti duydunuz. Teslimlerden önce haftalarca uyumayan öğrencileri, yaratıcı süreçlerin zorluğunu, projekolikleri, bazen temel hayat ihtiyaçlarının dahi önüne geçen mimarlık aşkını yaşayanları... Siz de kentleşme problemlerine çözüm getirmek, sürdürülebilirlikte çığır açmak ya da kendi mimarlık ofisinizi kurup bu işin nasıl yapıldığını herkese göstermek için mimarlık fakültesine geldiniz. Belki de ne yapacağınıza dair hiçbir fikriniz yok. Sizi buraya getiren mimarlığa karşı romantik bir tutkuydu. Ya da mezun olunca işi garanti olsun isteyen bir sanatçı da olabilirsiniz. Her ne olursa olsun, yakın zamanda mühendislikte, problem çözümünde, çizimde, yazımda ve diğer alanlarda en iyilerle çevrili olduğunuz bir ortama ayak basmak üzeresiniz. Gergin ve heyecanlı mimarlık fakültesinin kapısında dururken, hayatınızın en güzel ve en zor yıllarına başlamaya hazır mısınız?

İşte mimarlık okulu denen çılgın ortama kendinizi hazırlayabilmeniz için birkaç tavsiye... Dünyada mimarlık eğitimine benzer başka bir eğitim bulmak zor. Umuyoruz ki buradaki tavsiyeler sizleri bir miktar bu dünyanın eşsiz güzelliklerine ve zorluklarına hazırlar. Buradaki tavsiyeler mimarlık okuluna geçişi ne kadar kolaylaştırmaya çalışsa da biliyoruz ki hiçbir şey gerçekten deneyimlemenin yerini tutmaz.

Şimdiden iyi şanslar ve keyifli okumalar!

* Hareketli resimler, bir mimarlık öğrencisi olan 'foreign to cambridge' isimli tumblr kullanıcısından.

Zamanınızı İyi Değerlendirin

Soru Sorun
Büyük ihtimalle bir daha böyle bir eğitim çevresinde bu kadar çok entelektüelle çevrili bir ortamda olamayacaksınız, bu sebeple bu ortamdan olabildiğince yararlanın.

Kendi Kendinizi Eğitin
Öğretmenlerden, stüdyo yürütücülerinden, arkadaşlarınızdan öğreniyor olsanız da, kendinizi okul programına dahil olmayan konularda geliştiriyor olmanız çok önemli. İnternet ise dünyanın dört bir yanından sürekli güncellenen bilgilerle size bunun için iyi bir başlangıç noktası sağlayabilir.

Araştırmalarınızı Kategorize Edin
Dijital çağda internet üzerinden ulaşabileceğiniz bilgiler aşırı ve ezici bir çoğunlukta olabilir. Araştırmalarınızı organize ederek, bulduklarınızı damıtarak istediğiniz sonuca daha rahat ulaşabilir ve kendi zevkinizin ne yönde geliştiğini de görebilirsiniz.


* portfolyomu bitiremeyişimin sebebi...

Seyahat Edin
Hiçbir çalışma, bir şehirde ya da yapıda bulunmanın deneyiminin önüne geçemez. 

Okuyabildiğiniz Kadar Okuyun
Okulunuzun kütüphanesindeki kitapları, dergileri karıştırın. Favori internet sitelerinizin akışlarını takip edin.
 
Yürütücülere Soru Sormaktan Kaçınmayın
Yürütücülerin söylediği her şeyi yaparak favorileri olmak çekici gelebilir ancak mimarlık yapmak için birinin kopyası olmaktan çok daha iyi yollar var. Yürütücülerinizden öğrendiklerinizle ve zaman zaman onları sorgulayarak daha ilginç ve size özgü bir mimarlık geliştirebilirsiniz.


* proje günü, son görüşmeden bu yana hiçbir şey yapmadığım için proje hocasından kaçarken...

Direnin
Mimarlık okurken hayal kırıklığı günlük hayatınızın bir parçası olacak. Her yıl bu mesleğe devam etmek konusunda kendinizi sorgulayabilirsiniz ama eğer yaptığınız işi seviyorsanız daha geniş düşünmeye çalışın ve vazgeçmeyin.

Sabredin
Kibirli bir mimarı ya da profesörü dinlemek zor olabilir ancak her zaman öğrenilecek bir şey vardır. Bu konuşmalarda ne yapmamanız gerektiğini de öğrenebilirsiniz.

Özgürce Tasarlayın
Okullar zihnimizi açmak için var. Diğerlerinin yaratıcılığınızı kısıtlamasına izin vermeyin. Bazen aldığınız mimari kararlar için yeterli gerekçeleri bulamayabilirsiniz ancak yapmak istediğiniz şeye, içgüdülerinize güvenin. Zaten yalnızca 5 senelik bir deneysel özgürlük hakkınız olacak.


* istemsiz bir şekilde sıra dışı bir mimarlık stili geliştirdiğimde...

Derslerinize Gidin
Mimarlık öğrencileri sıklıkla stüdyo projelerine çalışmak için derslerini ekiyorlar. Böyle yaparak hem kendinizi stüdyodan ayrı bir şeyle uğraşarak nefes almaktan mahrum bırakıyorsunuz hem de sizin mesleki gelişiminiz için hazırlanmış önemli dersleri kaçırarak bunları sizin için hazırlamış olan profesörlere de saygısızlık etmiş oluyorsunuz.


Aklı Başında ve Sağlıklı Kalmaya Çalışın

Mimarlık okulları oldukça stresli olabilir ancak çılgın gibi çalışarak zombi gibi ortalıkta dolaşmaktansa, yapılması gerekenlere gücü yetecek bir öğrenci olmaya çalışın.

Rekabetçi Olmayın
Okul öğremek üzerine kurulu, sınıf arkadaşlarınızı alt etmek üzerine değil. Yaratıcı bir üretimde bulunurken yaptığınız projeyi arkadaşlarınızınkiyle karşılaştırmak hem saçma hem de tehlikeli.

Düzenli Uyumaya Çalışın
Tüm gecenizi projeye harcamak kadar romantik ve ‘cool' bir şey yok belki ancak düzgün bir zaman yönetimi ve sıkı çalışmayla sabahlamalar önlenebilir. Bazen sabahlamak kaçınılmaz olabilir ancak bunu alışkanlık haline getirmemeye çalışın.


* proje arkadaşım benle birlikte ara vermeyi reddettiğinde...

Bir Spor Takımına Yazılın
Spor, dans ya da vücudunuzu hareket halinde tutacak bir egzersiz yapın.

Dikkatli Alışveriş Yapın
Bazı üniversiteler sizden kalemler, boyalar, cetveller, defterler ve pahalı mimarlık kitaplarıyla gelmenizi bekleyebilir. Mimarlık, okuması en pahalı lisans eğitimlerinden biri. Bu sebeple okula başlarken biraz bekleyin ve hangi malzemeleri daha çok kullanacağınızı tespit ederek ona göre alışveriş yapın.

Her Yeni Projeden Keyif Almaya Bakın
Her proje sizin için uzun sürecek bir keyif olmalı. Çalışma ve tatil yapma konusundaki algınızı kırmaya çalışın. Çünkü mimarlık artık hem en büyük aşkınız hem de hayatınızdaki en büyük zorluk olmaya aday.


* tasarım sürecinde şüpheye düşmemeye çalışırken...

Enerji Dolu Olmaya Çalışın
Mümkün olduğu kadar uygun zamanlarda düzgün öğünler yiyin. Eğer böyle bir zaman bulamıyorsanız yanınızda mutlaka sağlıklı atıştırmalar bulundurun.

Yemek Yapın
Öğle ve akşam yemeklerinizi kendiniz hazırlayıp yanınıza almaya çalışın. Özellikle teslim zamanlarında önceden yemeklerinizi hazırlamış olmak size hem para hem de stüdyoda daha fazla zaman kazandırır.


* sudan çok kahve içtiğimi farkettiğimde...

Arkadaş Edinin
Size destek olacak, arkadaşlık edecek kişilerin varlığı azımsanamayacak kadar önemli. Yalnız dahi tuzağına düşerek, hayat boyu devam edecek arkadaşlık ve muhtemel iş ortağı ihtimallerinden kendinizi mahrum bırakmayın.


İyi Bir Stüdyo Kullanıcısı Olun

Stüdyodaki diğer kişiler sizin 4-5 sene boyunca birlikte çalışacağınız kişiler olacak. Bu sebeple iyi bir izlenim bırakmaya çalışın.


* biri stüdyonun ortasında gitar çalmaya başlayınca..

Diğerlerine Karşı Saygılı Olun
Eğer izin almadıysanız diğer öğrencilerin maketlerine dokunmayın ya da masalarını karıştırmayın.

Mekana Karşı Saygılı Olun
Stüdyoyu bir çalışma ortamı olarak kullanın. Saatlerce çalıştıktan sonra arkadaşlarınızla biraz eğlenmek için projeden uzaklaşmak gayet olası. Ancak bu eğlenceyi okulun başka noktalarına taşıyın ve çalışmak isteyenleri rahatsız etmeyin. Müzik dinlemek için kulaklık kullanın, telefonlarınızı stüdyo dışarısında cevaplayın.


* stüdyonun en gürültülü yerinde oturduğumda...

Yedek Kıyafet ve Deodorant Barındırın
Eğer size ait bir dolabınız varsa sabahlamaların ardından, duş almanın yerini tutmasa da, yeni kıyafetler, deodorant ve nane şekeri size ve çevrenizdekilere iyi gelecektir.

Çalışmak İstediğinizde Açık Bir Şekilde Belirtin
Kulaklıklar ve kapşonlu sweatshirt kadar ‘lütfen rahatsız etme' diyen bir kombinasyon yoktur herhalde.


Geleceğiniz İçin Hazırlanın

Mesleğiniz hakkında ne kadar çok şey öğrenirseniz mezun olduktan sonraki hayatınızda o kadar rahat eder ve okulda da başarılı olursunuz.

Kendi İletişim Ağınızı Oluşturun
Sınıf arkadaşlarınız bir işbirliği kurmak için en iyi kaynağınız.

Seçeneklerinizi Kısıtlamayın
Okul, bir deneme ve yanılma mekanı. Mimarlık eğitimi ise çok yönlü bir eğitim. Birçok mimarlık mezunu farklı disiplinlerde çalışarak, moda, grafik tasarım, endüstriyel tasarım, mimarlık yayıncılığı gibi alanlara yönelebiliyor.


* gerçekçi olmayan bir proje önerisi sunduğumda...

İnşa Edin
İnşa etmeyi deneyimleyeceğiniz programlarda, kulüplerde gönüllü olun. Hiçbir çizim, ahşap elemanların bağlantılarını, düzgünce inşa edilmiş bir duvarı görmek kadar öğretici olamaz. Okulunuzda uygulama ve tasarımı bir arada yürüten stüdyo çalışmaları varsa bunlara katılın.

Yazmayı Öğrenin
Tasarım düşüncelerinizi  başarılı bir şekilde aktarabilmek için yazmak mimarlıkta çok önemli. Yazın, düzenleyin ve tekrarlayın. Bu aynı zamanda proje jürilerinizde tasarımınız hakkında ne söyleyeceğiniz konusunda da sizi hazırlar.

Alçakgönüllü Olun
Diğerler öğrencilerden üstün olduğunuza inanmak, mimarlık okulunun en tehlikeli tuzaklarından biri. Her daim öğrenci olacağınızı ve öğrenmeye devam edeceğinizi unutmayın. Düşüncelerinizi kibirli bir şekilde savunarak sizi onaylamayanları tasarımdan anlamıyor olarak etiketlemek yerine herkese hizmet edecek bir tasarım geliştirmeye çalıştığınızı unutmayın.


* jüri günü, gereksiz şekilde korumacı olurken...


Çeviri metnin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
  • Bekjan yasuzakow 7 yıl önce Men 23 yaşımdayım turkmenistanli mimarlık okulunu okumak istiyorum yardımcı olur musunuz
  • Tuğçenur Kars 7 yıl önce Çok faydalı ve samimi bir içerik olmuş ellerinize sağlık
  • Aslı Öksüz 6 yıl önce Evet mimarlık için gerçekten gerekli şeylerdir bu sıralanlar. Aynı zamanda diğer mesleklerinde olmassa olmazlarını da içerir bu maddeler😊
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :