Mekanları 'Boşluk'la Zenginleştirmek

mimarizm.com / 31 Ağustos 2015

Japon tasarım pratiği Kochi Architect's Studio, konut projelerinde yapıların merkezine yerleştirdiği değişik kesitler veren boşluklarla hacimler arası etkileşimi arttırarak iç mekanı zenginleştiriyor.

Kame Evi


Fotoğraf: Takumi Ota


Kame Evi, Japonya'nın yeni konut bölgelerinden birinde yer alıyor. İki katlı yapı, farklı fonksiyonlar için birbirinden ayrılmış 12 küçük odadan oluşuyor. Yapının ortasında ise tüm odalarla bağlantılı altıgen bir boşluk yer alıyor.



Kochi Architect's Studio


Altıgen kesite sahip olan boşluk, dinamik ve kompleks bir iç mekan tasarımı kurguluyor. Boşluk sayesinde mekan bir bütün olarak algılanabiliyor ancak tek bir odanın içerisinde yer alma hissi de göz ardı edilmiyor.



Kochi Architect's Studio



Fotoğraf: Takumi Ota



Fotoğraf: Takumi Ota


Duvar ve döşemeler 60 mm kalınlığında ahşap bir strüktürden oluşuyor. İnce duvar ve döşeme izleri iç mekanın parçalı görünümünü olanaklı kılıyor. Mimar, yapı içerisine yerleştirdiği boşluk sayesinde küçük bir alanda zengin bir iç mekan oluşturmaya çalıştığını söylüyor.


Apartment-House


Fotoğraf: Daici Ano


Yapı, Japonya'da Chiba bölgesinde banliyö mahallelerinden birinde yer alıyor. İki katlı, 8 kiralanabilir birimden oluşan apartmanın sahibi binanın yarısından fazlası boş olduğu için yapıyı yıkma ve tek bir aileye hizmet edecek şekilde yeniden inşa etme kararı almış. Ancak mimar Kazuyasu Kochi ise yapının onarılarak yeniden kullanılmasını önermiş.



Kochi Architect's Studio



Kochi Architect's Studio



Fotoğraf: Daici Ano



Fotoğraf: Daici Ano


Merkezinde sekiz odayı birbirine bağlayacak bir boşluk içeren yapının üç boyutlu grid yapısı, iki boyutlu üçgen ve dörtgenlerle kesilmiş. İki boyutlu yüzeylerin her biri ise canlı renklere boyanmış. Farklı geometrik yüzeyler ve renkler, mekanın algılanışını değiştirerek her açıdan değişik bir görüntü elde edilebilmesini olanaklı kılmış.



Fotoğraf: Daici Ano


Mimar, yapının son tasarımının kendisine nesnelerin 2 ve 3 boyutlu olarak algılanışını bozan kübizmi hatırlattığını söylüyor.



Fotoğraf: Daici Ano


Ofisin diğer projelerine göz atmak için tıklayınız.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :