Haliç Tersaneleri'nin dönüşümünü öngören tartışmalı Haliç Port projesinin müellifi olarak gündeme geldikten kısa bir süre sonra, yine tersaneleri konu alan 'Darzanà' projesi ile Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu yarışmasında birinci gelen Teğet Mimarlık'a, projelerini açıklaması için Haliç Dayanışması tarafından çağrıda bulunuldu.
Teğet Mimarlık'a,
Lütfen Venedik Bienali projenizi bizimle paylaşır mısınız? Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi'nde sunduğunuz Haliç-port projesinin son halini de bizimle paylaşır mısınız?
Her ikisini karşılaştırmalı olarak inceleyip, bu alan için sermaye grupları Tamince-Altın Boynuz adına aldığınız kararları ve bu alandan yola çıkarak IKSV heyetince (Sibel Bozdoğan-Levent Çalıkoğlu-Arzu Erdem-Murat Güvenç-Yeşim Hatırlı-Uğur Tanyeli-Süha Özkan) kabul gören Bienal önerinizi irdeleyen bir değerlendirme yapmak istiyoruz. (Darzanà projesi)
Ayrıca bir dizi farklı yöntem kullanarak bu meseleler üzerine çalışmalar yapmayı planlıyoruz, hatta bir süredir başlamıştık bile. Örneğin Haliç Port ve Bienal işleriniz üzerinden, bu işlerinizi araç olarak da kullanarak "21. yüzyılda mimarlık yapma pratiği, başka mimarlık olasılıkları, yabancılaşma-metalaşma-meta fetişizmi, kent hakkı-yaşam hakkı-kent savunusu, 21. yüzyılda kent sosyolojisi, katılımcı yöntemler-katılımcılık düzeyleri, toplum yararına mimarlık, mimarlığın kapitalist-neoliberal-küresel sermaye karşısındaki tutumu, mimar aktörlerin gücü, Türkiye'de mimari üretim ortamları / mega projeler üreten ofisler / bu ofislerde sömürülen beyaz yakalı meslektaşlarımız, İstanbul'un geleceği, mimarlığın ekonomi-politik, sosyo-politik ile ilgisi, kamusal alanların dönüşüm yöntemleri, karar alma mekanizmaları, tüketim toplumu-mimarlık ilişkisi" vb. konuları tartışmaya açmayı planlıyoruz.
Fotoğraf: Gül Köksal
Gerek Haliç Port, gerekse de Bienal işleriniz kapsamında ofisler-üniversiteler (danışman hocalar)-sermaye grupları-hükümet-sanat ortamları-sivil örgütlenmeler (mahalleli, emekçiler, meslek insanları..) vb. çok sayıda aktör yer alıyor. Proje alanlarınız da çok farklı meseleyi (5366/6306 sayılı yasalar, koruma kurulları, Çevre Şehircilik Bakanlığı, kent hakkı, kentsel dönüşümler, arkeolojik-teknik-teknolojik miras, Okmeydanı/Tarlabaşı/Beyoğlu/Galataport/Fener_Balat/Tarihi Yarımada, uluslararası yaklaşımlar, Venedik Tersanesi-Tersane-i Amire ilişkileri) yasal-yönetsel vb. çok boyutlu bir biçimde ele alıyor. Bizler gibi kent hakkı mücadelesinde görev alan çok disiplinli-aktörlü ve gönüllü bir sivil örgütlenme için oldukça verimli bir alan özetle. Haliç Dayanışması olarak, Haliç Port ve Bienal projeleriniz üzerinden bir kamuoyu oluşturmamızın, halihazırda Türkiye'de mimarlığın hayli zayıf tartışma-eleştiri ortamının gelişimine de katkı olacağına inanıyoruz.
Bu nedenle projelerinizi ülkemizdeki açık-şeffaf mimari süreçlere katkı vermek amacıyla bizimle paylaşmanızı bekliyoruz...
Haliç Dayanışması sekreteryası