Bart Simpson mı Tanrı Oldu, yoksa Tanrı mı Bart Oldu?
Filiz YAVUZ
/ 14 Temmuz 2010
Kolombiya kimliği, zorunlu göç ve şiddete karşı çıkış üzerinden her biri farklı araçlarla, farklı tarzlarda anlatım yapan üç Kolombiyalı sanatçı; Doris Salcedo, Nadin Ospina ve Pedro Ruiz, vakti zamanında yerel zenginlikler karşısında gözleri kamaşmış bir biçimde "Yeni Dünya"yı kat(l)eden İspanya'ya açıldı ve onlara Yeni Dünya'nın parasal değeri olan zenginliğini değil; ki zaten İspanyollar bunları yeterince talan etmişti, ama sanatsal zenginliğini getirdi. İspanyalı sanatseverler, bu üçlünün işlerindeki sömürgeye ve şiddete karşı çıkışın izlerini süredursun, Salcedo, Ospina ve Ruiz işlerinin, özellikle şiddetle kirletilmemiş gözler tarafından algılanabildiğini iddia ediyor.
Kolombiyalı sanat ürünlerinin arasında en dikkat çekici olanları, Kuzey Amerikalı ve Avrupalı eğlence kültürünün Mickey Mouse ya da Bart Simpson gibi çağdaş karakterlerini, Eski Kolombiya ve Latin Amerika'nın tanrısal esintileriyle yorumlayan yani, hegomonik kültürler ile yerel esansları karıştıran Ospina'ya ait. Dünyaca ünlü sanatçı örneğin, savaşçı Matt Groe-ning karakterinin yüzü ile Mickey Mouse'un kulaklarını birleştirmiş…
Amacının işlevselliği sağlamak ya da medyatik bir başarı elde etmek olmadığını dile getiren Ospina, "Çalışmalarım entelektüel melezleme, sömürgecilik (ya da post sömürgecilik) üzerine duyulan huzursuzluk ile ilgili. Benim işlerimin, kültürel ve ekonomik sömürgeciliğe karşı, neredeyse intikamcılığa varan bir karşı çıkış manifestosu ile arasında bağ var." diyor.
Nadin Ospina
Ospina, "Sizin nesil Kolombiyalı sanatçıların ortak noktası ne?" sorusuna "Kolombiyalı sanatçılarda savaş ve sömürgenin getirdiği şiddet üzerine bir farkındalık var. Çünkü pek çok sanatçı bağımsızlığı getiren devrimin içinde yer aldı" diyor ve ekliyor: "Bugünlerde Kolombiyalı sanat farklı ve çoğulcu." İşlerinde sürekli altını çizdiği "şiddet" konusunda ise "Graham Grene, eğer bir insan bir insana bakarsa, ondan nefret edemez, diyor" şeklinde konuşarak "Bu yüzden insanların bizi seyretmelerini istiyorum." diye devam ediyor.
"Oro por Colombia / Kolombiya için Altın" adındaki manzara koleksiyonu "Ateneo de Madrid" adındaki kültür enstitüsünde sergilenen Pedro Ruiz ise sergi için ayırdığı bir düzine eserinde hatıralara atıf yapıyor. Yaldızlı çerçeve içinde sunulan bütün tablolarda küçük bir siluetin, insanların zorla terk etmek zorunda bırakıldıkları bir yer ile ilgili hatıralarla dolu olan bir tekneyi sürüklediği görülüyor.
İşleri Kolombiya'daki yaşam tecrübesinin yansımalarını içeren heykeltıraş Doris Salcedo, ise genellikle mobilya kullanmayı seviyor. Ulusal Kolombiya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde ders veren sanatçının işleri de ilgi ile izleniyor.
Paris'te Güzel Sanatlar Okulu'nda sanat eğitimi alan ve 5 yıl boyunca burada yaşayan Pedro Luiz 1988'de "Salón de Artistas Colombianos" onur ödülünü kazanırken, 1992 yılında ise Nadin Ospina "Salón de Artistas Colombianos" birincilik ödülünü almıştı.
Haber, El Pais'ten derlenmiştir.
Fotofraflar için lütfen ilerleyiniz.
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın