'Arkeolojik Alanlarda Koruma' Disiplinleri Buluşturdu

Ege ULUCA TÜMER / 19 Kasım 2012

İKÜ Mimarlık Fakültesi, Restorasyon Programı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ege Uluca Tümer, kendi inisiyatifiyle gerçekleştirilen ‘Arkeolojik Alanlarda Koruma' seminerini Mimarizm için değerlendirdi. 



İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ)
ve Kaplan Fund işbirliğinde düzenlenen ‘Arkeolojik Alanlarda Koruma' semineri, 8-11 Kasım 2012 tarihlerinde İKÜ'de gerçekleşti. Kazı başkan ve yardımcıları ile koruma uzmanlarını, sorunlara birlikte çözüm üretmek üzere bir araya getiren etkinlikte ilk kez, iki tarafı buluşturan bir platform yaratıldı.

New York'ta 1945 yılından beri faaliyet gösteren ve Arkeolojik/Mimari Koruma ile ilgili akademik çalışmalara da kaynak sağlayan JM Kaplan Fund; kendilerine sunduğum 'Seminar on Archaeological Site Conservation for Co-Directors and Assistant Co-Directors of Archaeological Excavations in Turkey' başlıklı proje önerisine finansal destekte bulunmayı kabul etti.



Yürütücülüğünü üstlendiğim ‘Arkeolojik Alanlarda Koruma' semineri ile, ülkemizde yapılan kazıların yönetici ve yönetici yardımcılarının, koruma konusundaki bilgi ve birikimlerini paylaşmalarını ve bu konuda çalışan uzmanlarla aralarında bir ağ oluşturulmasını hedefledik. Seminerde davetli katılımcı olarak hazır bulunan 24 kazı başkanı/ kazı başkan yardımcısından aldığımız geri dönüşlere göre, bu amacın büyük ölçüde gerçekleştiğini gördük.

Oxford Brooks Üniversitesi'nden Doç. Dr. Aylin Orbaşlı, Sagalassos Kazısı ve KU Leuven'den Koruma Uzmanı Mimar Ebru Torun, İTÜ'den Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, ODTÜ Malzeme Koruma Laboratuvarı'ndan Prof. Dr. Emine Caner Saltık, Doç. Dr. Ayşe Tavukçuoğlu, Dr. Evin Caner, Dr. Alp Güney, İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Doç. Dr. Necmi Karul ve Sayka İnşaat'tan Merve Yıldız seminere konuşmacı olarak katılarak konu ile ilgili bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştılar.

Seminerde öne çıkan konu başlıkları; ‘Arkeolojik Alanda Koruma Kavram ve Yaklaşımları', ‘Arkeolojik Alanlarda Alan Yönetimi', ‘Türkiye'de Arkeolojik Alanlarda Koruma Uygulamaları', ‘Arkeolojik Alanlarda Malzeme Koruma Çalışmaları' oldu. Katılımcıların kendi birikim ve deneyimlerini ortaya koyduğu etkinlik, seminerde temsilcisi bulunan kazılarda gerçekleştirilen koruma çalışmalarının sunulduğu posterlerle daha da zenginleşti.




‘Arkeolojik Alanlarda Koruma' temasının alanda tartışılması amacıyla, 11 Kasım Pazar günü Yenikapı Kazı Alanı, Yenikapı Laboratuvarı, İstanbul Kara ve Deniz Surları'na teknik geziler düzenlendi.

19. yüzyılda farklı ülkelerden define arayıcılarının gerçekleştirdiği kazılardan; hem alanla ilgili bilimsel verileri toplamak hem de müzede sergilenecek objeleri çıkarmaya yönelik kazılara geçilmesinin üzerinden uzun yıllar geçti. Ancak kazı yapılan alanların gelecek kuşaklara en az tahribat ile aktarılması, hala üzerinde çok çalışılan ve tartışılan bir konu... Bu amacın gerçekleştirilmesi, disiplinler arası çalışmayı zorunlu kılıyor. ‘Arkeolojik Alanlarda Koruma' seminerinde de, kazıların daha disiplinler arası bir ortaklığı içerebilmesinin yollarının araştırılması amaçlandı.

Bu doğrultuda, geçtiğimiz günlerde ilki gerçekleştirilen seminerin, önümüzdeki yıllarda da farklı gruplarla yinelenmesi, bu konudaki yayınların artırılması ve internet ortamında 'arkeolojik alanlarda koruma' konusunda çalışan uzmanlar ile arkeolojik alan kazı başkanlarının buluşabileceği yeni platformların yaratılması planlanıyor.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :