Yunus Aran Konferansları Prof. Dr. Bozkurt Güvenç'i Ağırlıyor
Yunus Aran Birlikteliği ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) işbirliğiyle gerçekleştirilen Yunus Aran Konferansları'nın 44. buluşması, Prof. Dr. Bozkurt Güvenç'in "Mimarlıkta Zaman Mekân" başlıklı konuşması ile 13 Mart 2012 Salı günü saat 14:30'da MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu'nda gerçekleşecek.
Mimarlık yapıları, üretildikleri zaman ve mekanlara tarih düşerler. Çeşitleri, sanatları ve teknolojileri içine alan mimarlık, mimarlık için değil, hayat içindir. Üretildikleri zamanı ve mekanı, ülkeyi ve kültürü yansıtır, temsil ederler. Bilinçli olarak isteseler de istemeseler de... Oysa mimarların, zamanı, mekanı ve ülkeyi temsil etmek gibi bir dertleri olmadığını savunan tarihçi ve eleştirmenler de vardır.
2011-2012 Akademik Yılı Yunus Aran Birlikteliği etkinlikleri çerçevesinde, konuşmacı Prof. Dr. Güvenç, antik, rönesans, yeniden canlandırma, modern ve postmodern çağlar ile, sonrasındaki dönemlerden bazı örneklerle bu sorunu, kültür tarihi açısından tartışmaya açıyor.
Yunus Aran Birlikteliği ve etkinlikleri hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Prof. Dr. Bozkurt Güvenç
Mimar, insanbilimci ve eğitimci olan Prof. Dr. Bozkurt Güvenç, 1926 yılında Samsun'da doğdu. Kabataş Lisesi'ndeki eğitiminin ardından başladığı mimarlık eğitimini ABD'de tamamladı. Hacettepe Üniversitesi'nin kuruluşunda görevler alan Prof. Dr. Güvenç, 1969‘da doçent, 1977'de profesör, 1993'te emekli oldu.
Araştırma profesörü olarak Tokyo Üniversitesinde görev aldı. 1974'de Başbakanlık Kültür Müsteşarı olan Güvenç, 1993-2000 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı danışmanı olarak Çankaya'da görev aldı. 1997 yılında Türkiye Bilimler Akademisi'ne şeref üyesi olarak seçildi.
Halen, Yeditepe Üniversitesi'nde dersler veren, süreli bazı dergi ve yayınlara denemeler yazan Prof. Dr. Güvenç'in, dördü yabancı dillere çevrilmiş 30 kadar kitabı ile, yabancı dillerden Türkçe'ye beş çevrisi vardır. Prof. Dr. Güvenç'in başlıca eserleri arasında; İnsan ve Kültür, Kültür Sorunu ve Değişmesi, Japon Kültürü ve Eğitimi, Mantık ve Metot ile, Türk Kimliği'ni saymak mümkündür.