Yerelliğin Pazarlanması: Osmanlılar 1873 Viyana Dünya Sergisi’nde

mimarizm.com / 29 Mart 2018
SALT’ın dünya fuarları mirasına odaklı Teşhir program serisi kapsamındaki ilk konuşmayı, Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Ahmet A. Ersoy yapacak.

Viyana Müzesi, Türkische Gallerie albümünden baskı, 1873
Viyana Fotoğrafçılar Birliği izniyle

Dünya sergileri, müze, panorama ve bonmarşelerle 19. yüzyılın en gösterişli temas ve temâşâ alanlarındandı. Asimetrik güç ilişkileri, yoğun kültür alışverişi ve şiddetli rekabet barındıran bu prestijli etkinlikler, Batılı olmayan ülkelere yerel kimliklerini ana akım kültürel normlara devşirerek temsil etme imkânı tanıyordu. Osmanlı İmparatorluğu gibi katılımcılar, “otantik” birikimleri ve değişik kültürlerini kendi kimlik politikaları çizgisinde ve Avrupa merkezinin hâkim kodlarınca belirlenen sınırlı bir manevra alanında ifade etmek durumundaydı.

SALT’ın dünya fuarları mirasına odaklı Teşhir program serisi kapsamındaki ilk konuşmayı, Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Ahmet A. Ersoy yapacak. 1873 Viyana Dünya Sergisi’nden hareketle Osmanlı yönetiminin kültürel temsil stratejilerini değerlendirecek olan Ersoy, söz konusu teşhir alanında yerellik fikriyle kurulan ilişkiyi geçerliliğini koruyan şu soru temelinde sorgulayacak: Kültürel farklılığın ticari bir meta olarak değer bulduğu küresel tüketim çağında yüzeysel ve egzotik klişelere düşmeden yerelliği temsil etmek mümkün müdür?

Yerelliğin Pazarlanması: Osmanlılar 1873 Viyana Dünya Sergisi’nde başlıklı konuşma 3 Nisan Salı günü 19.00'da SALT Galata, Atölye IV'te izlenebilir.

Program herkesin katılımına açıktır. Konuşma dili Türkçe’dir.

* * *

TEŞHİR Program Serisi Hakkında:

SALT’ın uzun süreli program serisi Teşhir, konuşma, gösterim ve sunumlarla inceleyeceği dünya fuarlarının tarihsel mirasını, fuarın sürümdeki karşılıklarıyla bağlantılandıracak. Teşhir kapsamında, çeşitli araştırma materyalleri aracılığıyla bakmak, izlemek, sergi yapımı ve temsil konuları üzerine tartışmalar açılarak sergilerin iletişim ve fikir alışverişi için neden hâlâ başlıca araç ve ortamlardan biri olduğu sorgulanacak.

Ahmet A. Ersoy’un Yerelliğin Pazarlanması: Osmanlılar 1873 Viyana Dünya Sergisi’nde başlıklı konuşmasıyla başlayan program; Türkiye’nin Expo 58 katılımı hakkında iki programla sürecek. Selda Bancı, konuşmasında Türkiye Pavyonu’ndaki yerleşik ulusal temsil politikalarını irdelerken Johann Pillai, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun kayıp mozaik duvarının Brüksel’den Lefkoşa’ya uzanan çetrefilli hikâyesi üzerine yürüttüğü araştırma ve sergi projesini anlatacak. Köken Ergun, 2015 tarihli Young Turks [Jön Türkler] videosunun hazırlıkları sırasındaki araştırmalarını, Türkiye’nin en köklü fuarı İzmir Enternasyonal Fuarı’na ev sahipliği yapan Kültürpark’tan görüntüler eşliğinde sunacak.

Teşhir’in ayrıntılı ilkbahar ve sonbahar takvimleri, SALT Online web sitesi ve sosyal medya kanallarında duyurulacak.

Bu program serisi, Duygu Demir’in katkısıyla hazırlanmıştır.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :