İstanbul Moda Akademisi ve Dice Kayek işbirliği ile Türk El Sanatlarının günümüze taşındığı “İzler” sergisi, Haziran ortasına kadar IMA’da görülebilir.
İstanbul Moda Akademisi, Dice Kayek işbirliği ile ülkemizde unutulmaya yüz tutmuş, geleneksel el sanatlarının yaşatılması ve yeniden canlandırılması amacıyla “Türk El Sanatları Koleksiyon Projesi''ni gerçekleştirdi. İMA öğrencileri ile Ece Ege danışmanlığında yürütülen, Türkiye’nin farklı yörelerinin el sanatlarının günümüze taşındığı İzler Sergisi, İMA’nın Teşvikiye'deki binasında Haziran ortasına kadar görülebilecek.
Türk El Sanatları Koleksiyon Projesi kapsamında, İMA Moda Tasarımı ve Teknolojisi Lisans Programı ve Moda Tasarımı ve Yönetimi Lisansüstü Diploma programlarından 5 öğrenci seçildi. Anadolu el sanatlarını araştıran öğrenciler, 2 ay süren yoğun bir çalışmanın ardından iğne oyası, tel sarma, tel kırma, sedef kakma, sanatlarını kullanarak 15 sunum hazırladı. Her bir öğrenci 3 sunumdan oluşturduğu tasarımlarında, tüm süreci couture tekniği ve el dikişi ile hazırladı.
Ece Ege; “Bu projenin kreatif danışmanlığını üstlenmek benim için son derece anlamlı. Geleneksel el sanatlarımızın yaşatılması ve yeniden canlandırılmasına katkı sağlayacak bu projede, İstanbul Moda Akademisi öncülüğünde tüm öğrencilerin ve gençlerin kreatif çalışmalarında ilham kaynağı olabilmek, onlara yol gösterebilmek bizim işimizin en heyecanlı yanlarından biri. Öğrencilerimiz gerçekten büyük bir çaba ve özveri ile araştırmalar yaptılar, seçilmiş yöresel el sanatlarını çok yaratıcı bir şekilde yorumladılar. Projede emeği geçen herkesi çok tebrik ediyorum,” dedi.
İMA Direktörü Seda Lafçı ise sözlerine şöyle devam etti:“Yaşadığımız coğrafyaya baktığımızda, Türkiye’nin çok önemli avantajlara ve değerlere sahip olduğunu görüyoruz. Eğer bizler bu değerlerimizi günümüze çağdaş bir şekilde taşıyabilirsek, modada farklılık yaratabilir ve istediğimiz etkiyi sağlarız. Türk El Sanatları Koleksiyon projemizin bu sebeple önemi çok büyük. Bu projemizle sahip olduğumuz değerleri ve kültürel mirasımızı, modern ve çağdaş bir çizgide sunduk. Günümüz modasına uyarlayarak giyilebilir olmasını sağladık ve farkındalık yarattığımız bir moda unsuru haline getirdik.''
Geleneksel el sanatlarının çağdaş bir formatla sunulduğu sergide tasarımlar arasında yer alan 9 bin adet tel kırmadan oluşan kafes ceket, 5.200 metre tel ile hazırlandı. Çeşm-i bülbül desenlerinden esinlenerek 4.800 adet üfleme boncuk tasarımlara işlendi. 410 adet sedef taşı ve 600 metre tül kumaş kullanıldı. 70 metre Ödemiş keteni ile hazırlanan tasarım 1.200 adet iğne oyası ile tasarlandı.
Öğrenciler koleksiyonlarını toplam 21.532 saatlik bir çalışma süresinde tamamladılar. Koleksiyonun tüm üretim süreci Gizia tarafından gerçekleştirildi.