"Sinan'ı Anmak Kamu Anlayışına Sahip Çıkmak Demektir"
Filiz Yavuz
/ 09 Nisan 2009
Oktay Ekinci, Mimar Sinan'ı anmanın ancak kamu kavramının dışlandığı bu modernist süreçte Sinan'ı yaratan "kamu" anlayışının kutsanarak, özelleştirmelere karşı çıkmakla mümkün olabileceğini söyledi.
(Soldan Sağa: Eyüp Muhçu, Mehmet Osman Başoğlu, Zeki Sönmez, Oktay Ekinci, Hakan Mahiroğlu)
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından ölümünün 421. yılında Mimar Sinan'ın mezarı başında gerçekleştirilen anma toplantısında Tarihi Kentler Birliği adına konuşan Oktay Ekinci , kamuya vurgu yaparak mimarlığın, kamu hizmeti olduğunun altını çizdi. Ekinci, "Kamu yararı ile mimarlık ve şehircilik arasında doğru bir orantı vardır. Eğer biz yeniden kamu anlayışını savunmazsak ve bu pespaye sistemin liberal anlayışına teslim olursak ne Sinan'ı anmaya ne de burada toplanmaya hakkımız olur" diye konuştu.
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhçu ise özellikle 2010 çalışmaları kapsamında artan Sinan'ın eserlerini bir dekormuş gibi kullanma çabasını eleştirerek, yeni yerel yönetimlerden kent ve mimarlık alanında duyarlı olmalarını istedi.
Kadir Topbaş Nerede?
Mimar Sinan'ın doğum yeri olan Ağırnas (Kayseri) Belediye Başkanı Mehmet Osman Başoğlu ise, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı törende göremiyorum. İsterdim ki bir mimar olarak ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak burada olsun" diye konuştu. Başoğlu, Mimar Sinan'ın mezarının etrafındaki evi ve mülkleri başta olmak üzere mezarın çevresinin düzenlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimar Sinan Araştırmaları Merkezi adına konuşan Prof. Dr. Zeki Sönmez de Sinan'ın mesleki niteliklerinin yanında insanı niteliklerinden de bahsederek, "Dünya literatürüne girmiş kaç tane sanatçı var?" diye sordu. Mimar Sinan için "Sinan dünya'ya gelmiş en büyük mimardır" diyen Sönmez, planlarının Sinan'ın mezarı, evi ve dükkanlarını içeren bölgeyi bir Sinan Müzesi'ne dönüştürmek olduğunu belirtti.
Mimarlar Odası Kayseri Şubesi Başkanı Hakan Mahiroğlu , Osmanlı parçalanmış olsa da halen dimdik ayakta olan Sinan'ın eserlerini işaret ederek mimarlığın gücünün altını çizdi.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın