Avrasya Tüneli Binalarına GMW Mimarlık İmzası

mimarizm.com / 11 Ocak 2017
Geçtiğimiz ay yapımı tamamlanan ve 22 Aralık 2016 tarihinde trafiğe açılan Avrasya Tüneli'nin her iki kıtadaki servis binaları ile Asya kıtasında yer alan “Operasyon ve Bakım Merkezi”nin tasarım ve uygulaması GMW Mimarlık tarafından gerçekleştirildi.

Havalimanları, tren istasyonları, alışveriş merkezleri, konut projeleri ve kurumsal yapılar olmak üzere, yurt içinde ve yurt dışında farklı fonksiyonlarda pek çok mimari ve iç mimari projeye imza atan Ali Özveren, Dicle Demircioğlu ve Pınar İlki Emekçi önderliğindeki GMW Mimarlık, Avrasya Tüneli Operasyon ve Bakım Merkezi ile Servis Binaları’nın tasarım ve uygulamasını gerçekleştirdi. 

GMW Mimarlık, Yapı Merkezi liderliğinde, Güney Koreli SK E&C ile kurulan YMSKJV “Yap İşlet Devret” konsorsiyumu tarafından, Avrupa ve Asya kıtalarını deniz tabanının altından birbirine bağlayan karayolu tünelini destekleyecek binaların, mimari tasarımı ve uygulama projelerini yapmak üzere seçildi.

Deniz tabanının 25 metre altından geçen ve toplamda 5 kilometre uzunluğunda olan tünel projesinin kalbi niteliğindeki Operasyon ve Bakım Merkezi, proje ana aksının hemen üzerinde ve tünelin Asya girişine bakacak şekilde konumlandırılmış. Yapı, tekil olarak bünyesinde operasyon ve bakım olmak üzere iki ayrı fonksiyonu dolayısıyla iki ayrı kullanıcı grubunu barındıracak şekilde kurgulanmış. Operasyon Merkezi içerisinde işletme ofisleri ve trafik yönetim sisteminin uzaktan yönetilmesi için özel bir kontrol odası tasarlanmış. 

Fotoğraflar, Gürkan Akay

Merkezin yan cephelerinde yerden kopuk bir şekilde binayı saran perfore metal levhalar güneş kırıcı olarak işlevlendirilmiş. Cephe, çift cidarlı olma özelliğiyle enerjisini etkin kullanan bir yapıya kavuşarak sürdürülebilirlik teması çerçevesinde ön plana çıkarılmış. İklimsel koşullar düşünülerek kullanılan metal perforenin farklı boyutlarda tasarlanan delikli örüntü yapısıyla aynı zamanda kullanıcı deneyimi açısından da görsel konfor sağlanmış. Operasyon ve Bakım Merkezi’nin 24 saat çalışan bir yapı olması sebebiyle metal cephe ardında bulunan ofis pencereleri, var olan gece aydınlatmasına katkı sağlayarak aydınlatma tasarımını değişkenlik unsuru ile güçlendiren bir anlayış sunmuş.

Tünel servis araçlarının bakım alanı ise peyzaj tasarımı kapsamında oluşturulan yeşil örtü altında konumlandırılarak, ana binanın tekil olarak ön plana çıkması sağlanmış. Her iki kıtada bulunan servis binaları ise park alanları içerisinde oluşturulmuş birer heykelsi yapı şeklinde kurgulanarak, beton bloklar ve kortenle giydirilmiş. Toplamda 7500 metrekare olan servis binaları, havalandırma yapısı ve trafo merkezi olarak işlevlendirilmiş.


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :

YEM | Facebook YEM | Twitter YEM | Linkedin