Philip Morris Sabancı Pazarlama ve Satış A.Ş. Kağıthane Bürosu

mimarizm.com / 12 Ekim 2016
Proje, mimaristudio tarafından 2009 yılında tasarlanan, aynı işverene ait Güneşli bürosunun, yine mimaristudio tarafından tasarım, proje ve proje yönetimi çalışmaları üstlenilmiş (yeni yerindeki) çalışma ve operasyon merkezidir.

İstanbul’un gelişmekte olan iş ve ticari aksı Kağıthane Cendere Caddesi üzerinde yer alan yeni merkez, 3 kat, 12.000 m2 alana sahip olup, 4.000 m2’sinde bürolar yer almaktadır. Çalışma alanlarının 3.500 m2’lik bölümü tek katta yer almakta, kalan kısım ise operasyonun gerçekleştiği katlardadır.

mimaristudio bu projeyi, daha önce tasarladığı Güneşli bürosundan tümüyle farklı bir tasarım anlayışı ile ele almıştır (1). Proje çalışmalarına, güncel gereksinimlerin işverenden dinlenmesi ve planlama etütleri ile başlanmıştır.

Ana karşılama ve güvenlik noktası giriş katında yer alan büronun 1. katta yer alan çalışma alanlarına asansör ve yürüyen merdivenle ulaşılmaktadır. Yürüyen merdiven ile çıkıldıktan sonra gelenleri mimaristudio tarafından tasarlanmış, ana girişi ve firmanın kimliğini vurgulayan bir giriş takı ve karşısında planlanan uzun bir banko karşılamaktadır. Bu bölümden çalışma, toplantı ya da sosyalleşme alanlarına doğrudan dağılım sağlanabilmektedir.

Planlamada öncelik satış gruplarının çalışma alanlarına verilmiştir. Bu gruplar büro katının merkezinde kurgulanmıştır. Çeşitli bölgelerde çalışan bu ekipler, ilgili bölge satış müdürleri ile yakın temasta olacak şekilde planlanmıştır. Bu fikirden hareketle, ilgili bütün müdürler, ekiplerin tam merkezinde yer almaktadırlar.

Katın gerek alan, gerekse hacim olarak büyüklüğü içinde çalışma gruplarının bir kimliğe sahip olabilmesi adına, her iki grubun bir arada düşünüldüğü birer takım kabuğu planlanmıştır. Grupta görev yapan bütün personelin gerek bireysel, gerekse grup çalışmalarına yönelik fiziki, teknik ve teknolojik gereksinimlerine yanıt verebilen bu kabuklar, mekân içinde mekân yaklaşımı ile ana çalışma hacmi içinde birer alt açık çalışma birimleri olarak planlanmışlardır. Bu yaklaşımla, bu büyüklükte bir alanın adeta bir mobilya teşhir mekânı olması engellenmiş, çalışma gruplarına birer kimlik ve aidiyet verilmiştir.

Büro içindeki öteki birimler ise bu çekirdeğin çevresinde konumlandırılmıştır. Günlük çalışma gereksinim ve alışkanlıkları çerçevesinde farklı ölçekte kapalı ve açık toplantı ve görüşme alanları tasarlanmıştır. Bununla birlikte, Güneşli bürosu içinde yer alan kapalı ve çok amaçlı salon yerine, yeni büroda açık bir toplantı salonu önerilmiştir. Farklı kullanım amaçlarına yönelik düşünülen bu alan ile sosyalleşme alanları ilişkilendirilmiş, mimaristudio tarafından tasarlanan özel oyun kabukları mekânın yanında yer alan bölüm içinde planlanmıştır. Form ve renkleri ile birbirlerini tamamlayan bu iki mekân büronun en dikkat çeken bölümlerindendir.

Büronun çalışma alanları arasında yer alan açık toplanma alanları ile ilişkili planlanan içecek ve kopyalama servis noktaları, mekânın günün her saati işleyen alanlar olmasını desteklemektedir. Aynı zamanda çalışanların bu noktalara ulaşımları da oldukça kolaylaştırılmıştır. Bu alanların yanında, katın açıldığı açık teras alanı ile bu teras ilişkilendirilmiştir. Yemek ve dinlenme alanı ise tasarımı, malzeme ve renk seçimleri ile dikkat çeken başka bir bölümdür.

Farklı kotlarda tasarlanan yeşil bantlar, büro içindeki birimleri birbirinden ayıran doğal ayırıcılar görevindedir. Peyzaj uygulamasında, kapalı ortamda ve var olan doğal ışık ile yaşayabilecek bitkiler seçilmiştir.

Büronun genelinde nispeten koyu tonlar tercih edilirken, özel ürünler, mobilya, grafik tasarım, peyzaj ve aydınlatma tasarımı ile bu etki dengelenmiştir.

Modern mimari ilkelerden uzaklaşmadan, güncel tasarım yaklaşımları ve ince yapı malzemeleri ile proje şekillenmiştir.

Toplam bütçe koşulları içinde, henüz çok yeni sayılabilecek olan büro mobilyaları bazı değişiklik ve eklemeler ile değerlendirilmiş, bunun yanında yeni gereksinimler için uygun ürünler seçilmiştir. Hazır ürünlerin yanında, karşılama bankosu, toplantı odaları, içecek ve kopyalama noktaları, yemek ve dinlenme alanı gibi bölümler için tasarlanan ürünler özel olarak üretilmiştir.

Çalışma gruplarını içine alan kabukların arası birer sokak anlayışında kurgulanmış, ortak buluşma ve sosyalleşme alanları ile birlikte bu alanların malzeme seçimleri birlikte düşünülmüştür. Genel olarak toplantı ve görüşme odaları dışında büronun genelinde gerek temizlik, gerekse akustik avantajları nedeni ile 5 mm kalınlığında modüler PVC zemin kaplama malzemesi kullanılmış olup renk ve yüzey seçimleri içmimari tasarım fikrini destekleyecek şekildedir. Islak hacimlerde porselen seramik ürünler duvar kâğıtları ile birlikte kullanılmıştır. Büyük toplantı odası ve çokamaçlı açık salon gibi hacimsel büyüklüğü olan bölümlerde, farklı form ve yüzeyde doğal ahşap kaplama paneller tasarlanmıştır.

Aydınlatma tasarımı ölçütleri, öteki projelerde olduğu gibi mimaristudio tarafından ortaya konulmuştur. Tümüyle LED ürünlerin kullanıldığı projede çalışma alanlarında doğrusal ve noktasal proje ürünleri tercih edilirken, genel kullanıma açık alanlarda, içlerinde akustik özellikli ürünlerin de olduğu, farklı boyut ve formlarda özel ürünler seçilmiştir. Çalışma gruplarına ait kabuklar, kendi uygun aydınlık düzeylerinde çalışılmış, bu alanların arasında kalan ortak kullanıma açık mekânlar ise gereksinime yönelik aydınlık düzeyinde çözümlenmiştir. Toplantı, görüşme, oyun kabukları, yemek ve dinlenme alanı gibi bölümlerde kullanıcıya özel ürünler tasarlanmış ya da seçilmiştir. Bütün bu çalışmanın sonucunda, farklı kullanım amaçlarına sahip, açık ya da kapalı bütün birimlerin ortak bir aydınlatma tasarımı diline sahip olması hedeflenmiştir.

Projenin tamamlanması ile birlikte, firmanın kurumsal kimliği ve iş konusu ile örtüşen bir mekân ortaya çıkmıştır. Bunun yanında, firma çalışanlarına operasyonel anlamda konforlu bir çalışma ortamı sağlanarak, güncel gereksinim ve gelecek beklentileri de karşılanmıştır.

Not 1. Mimaristudio her yeni projesini işveren kurum aynı olsa da, yeni mekânın fiziksel koşulları ve güncel gereksinimleri doğrultusunda, tamamladığı projelerden bağımsız şekilde ele alır, tasarımlarına da bunu yansıtır.


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :

Bölüm Sponsorları
Künye
Proje Yeri :

Kağıthane, İstanbul

Tasarım Ekibi :

Tolga Bozok, Kaan Gülkıran

Konsept Proje :

Ayça Akkaya Kul, Önder Kul

Elektrik Projesi :

Enve Enerji

Mekanik Projesi :

Enve Enerji

İçmimari (iç mekan) Tasarım :

mimaristudio

Peyzaj Tasarımı :

mimaristudio

İşveren :

Philip Morris Sabancı Pazarlama ve Satış A.Ş.

Aydınlatma Projesi :

mimaristudio

Grafik Tasarım :

mimaristudio & Future-ist

Ana Yüklenici(ler) :

Diem Mühendislik

İnşaat Alanı :

12.000 m2

Halı :

Forbo Flooring (Flotex), Desso

Aydınlatma :

Optimum Aydınlatma (Lightnet, XAL Sonic, Foscarini, W&D, Barrisol, Ole)

Sert Zemin :

Seranit - Arc (60x120 cm)

Hareketli Mobilya :

Nurus, Connection, Stratta, Arper, Delta

Proje Tarihi :

2015

Yapım Tarihi :

2016

Fotoğraflar :

Gürkan Akay

Diğer :

Duvar Kağıdı Uygulaması: Evist (Eijffinger & Khroma)

YEM | Facebook YEM | Twitter YEM | Linkedin