Mimarizm
Mimarizm
Etkinlikler
OcakŞubatMartNisan
MayısHaziranTemmuzAğustos
EylülEkimKasımAralık
Yarışmalar
OcakŞubatMartNisan
MayısHaziranTemmuzAğustos
EylülEkimKasımAralık
Mimarizm

Güven Sağlık Kampüsü

mimarizm.com / 06 Ağustos 2018
Bulunduğu konuma bir 'landmark' şeklinde oturan VEN Mimarlık imzalı Güven Sağlık Kampüsü, kentsel geçirgenlik ve insan ölçeği kavramlarına odaklanan bir sağlık merkezi olarak tasarlanmış. Avrupa Gayrimenkul Ödülleri'nde 'Best Europe' seçilen projenin detaylarını tasarım ekibinden dinleyelim...

Ankara Alacaatlı'da iki bulvarın kesişiminde, eğimli bir arazide yer alan Güven Sağlık Kampüsü yapıları, farklı açılardan farklı hacim ve derinlik algılatırken, kentsel geçirgenliği sağlayan, insan ölçeğinde bir veya iki katlı yapıları ile caddede yaygın bir kampüs olarak yer almaktadır.

Çeşitli büyüklüklerde ayrı veya birlikte kullanılan birimler oluşturma isteğiyle çalışmaya başladığımız proje, bulunduğu konuma bir “landmark” şeklinde oturan, “kentsel geçirgenlik” ve “insan ölçeği” kavramlarını üst düzeyde barındıran bir “sağlık merkezi” olma özelliğindedir.

Birleştirici eleman olarak avlu

Mekansal kurgu, peyzajın dinamiğiyle desteklenmiştir. Avlunun, çevresindeki sokaklara çeşitli seviyelerde bağlanmasıyla desteklenen ara geçişler, içeride canlı ve yarı özel bir atmosfer yaratmayı amaçlamıştır. Gündüz olduğu kadar gece efektleri de örnek teşkil edecek hassasiyette tasarlanmıştır. 

Bütün birimleri bir arada tutan temel eleman avlu olup, geçişleri vurgulayan ana unsurlar cam taklardır. Clear opal beyaz camlar kullanılarak tasarlanan çelik taklar yapıların bir bütün olarak algılanmasını sağlamaktadır. Bulvar boyunca devam eden opal cam lineer saçak, yapıda bir aydınlatma öğesi olarak kullanılırken aynı zamanda avlu geçişlerini tanımlayan aydınlatılmış takları birbirine bağlar.

Cephelerde doğal taş kaplama kullanılmıştır, taş boyutları yapıya özel bir düzende çalışılmış, taraklı granit dokusu ile düz mat yüzeylerin cephede oluşturdukları ritim önemsenmiştir.

 

Tasarım aşamasında sağlık kampüsüne dönüştü

Yapı inşaat aşamasında Ankaralı bir özel hastane tarafından sahiplenilmiş ve yatırım, cerrahi tıp merkezini de içeren bir sağlık ve yaşam kampüsüne dönüştürülmüştür. Yap-sat sektöründe kullanıcısı belli olmayan yapılar tasarlanması ülkemizde olağan karşılanırken, bu nitelikte bir yapının hastaneye dönüşme isteği bizim için sürpriz bir taleptir. Yatırımın sağlık yapısına dönüşümü yine ekibimizce projelendirilmiştir. Birimlerin yapıya minimum müdahale ile birbirine bağlanması ve yaya akışının kapalı zeminde sürekliliğinin sağlanması, bu dönüşümde önemli bir tasarım girdisidir.

Bölümlere özel tasarım

Klinik ve geriatri merkezinin yer aldığı kampüsün kapalı alan kullanımı 16.000 m²'dir. Alanda, klinik, geriatri, acil servis ve çocuk bölümlerinden dört ayrı giriş mevcuttur. Giriş holleri, yapının geneline yansıtılan ortak mimari dilin yanında, kendi fonksiyonlarının getirdiği yüzleri de yansıtır. Çocuk girişi neşeli, geriatri girişi dingin ve huzurlu, klinik güvenli, acil ise kararlı duruşu ile farklı atmosferdedir.

Klinik; poliklinik odaları, üç ayrı ameliyathane, sterilizasyon bölümü, gözlem odaları ve servis alanlarını içerir. Acil ve görüntüleme merkezi de klinik gibi zemin kotunda yer alır ve kontrollü geçişi olan bir holle birbirlerine bağlanır. Poliklinikler, uzmanlık gruplarına göre gruplanmış ve her grup için ayrı oluşturulan geniş bekleme alanları etrafında konumlanmıştır.

Klinik aynı zamanda kapsamlı bir fizyoterapi merkezini de içerir. Avlu ile birlikte yaşayan kafe ise açık ve kapalı alanda servis vermektedir. Bahçede özel tasarlanmış kübik cam kiosklar servis büfesi olarak kullanılır.

Geriatri merkezi, 21 yatak ve 16 odadan oluşan yaşlı bakım merkezi olarak tasarlanmıştır. Ortak alanlar ve odalarda ev konforu sağlanmaya çalışılmıştır. Her odanın kendine ait mutfağı ve banyosu bulunmakla beraber zengin ortak kullanım alanları tasarlanmıştır.

Yakın çevresiyle birlikte bütüncül tasarıma örnek teşkil edebilecek Güven Sağlık Kampüsü, Ankara’nın ve Çayyolu bölgesinin önemli bir nirengi noktası olmuştur.

Yapımız, 2014 yılında Londra'da düzenlenen European Property Awards (Avrupa Gayrimenkul Ödülleri)'nde "Best Europe" seçilmiştir.


İlgili İçerikler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :

Bölüm Sponsorları
Künye
Proje Yeri :

Çayyolu, Ankara

Müellif Mimar :

Gül Güven

Tasarım Ekibi :

Fatih Erduman, Recep Aygın

Statik Proje :

Konkan Mühendislik - Yüksel Konkan

Elektrik Projesi :

Özer Mühendislik - Özdal Güngör

Mekanik Projesi :

Bayhan Mühendislik - Gökçen Bayhan

İçmimari (iç mekan) Tasarım :

Zeynep Aydın, Gamze Güven, Figen Zorlu

İşveren :

Güven Hastanesi

Peyzaj Projesi :

Promim Proje - Selami Demiralp

Arsa Alanı :

16.850 m²

İnşaat Alanı :

16.000 m²

Fotoğraflar :

Gürkan Akay

Diğer :

Görselleştirme ve İç Mekan Görselleri: VEN Mimarlık // Ödüller: WAN Awards 'Healthcare' kategori finalisti (2014); Europan Property Awards 'Best Europe' ödülü (2014)