Mermerler Plaza, Kozyatağı

mimarizm.com / 02 Haziran 2017
Yapının E-5 otoyolu üzerindeki konumu itibariyle görünürlüğü oldukça yüksek. Ergün Mimarlık imzası taşıyan bina, kat bahçeleri kullanılarak yatayda ve düşeyde parçalanmış, farklı malzeme kullanımıyla ayrıştırılmış kütlelerin kompozisyonu şeklinde ele alınmış.

Mermerler Plaza, mimari karakterini ve yerleşim ilkelerini, çevredeki yapı ve yol örüntüsünü ön planda tutarak oluşturan bir büro yapısıdır. 

Anadolu yakasının en önemli ticaret merkezlerinden Kozyatağı’nda, E-5 ile Bayar Caddesi’nin arasında yer almaktadır. Yapının E-5 otoyolu üzerindeki konumu itibariyle görünürlüğü oldukça yüksektir. Bina, kat bahçeleri kullanılarak yatayda ve düşeyde parçalanmış, farklı malzeme kullanımıyla ayrıştırılmış kütlelerin kompozisyonu şeklinde ele alınmıştır. Bu yöntem, ölçek konusunda yapının çevreye uyum sağlamasında esneklik sağlamaktadır. Yapı, iki kademeli olarak çözümlenmiştir. Bayar Caddesi tarafındaki blok, caddenin ortalama yüksekliğine uyacak şekilde alçak tutulmuştur. E-5 tarafında ise yakın çevredeki benzer örnekleri de göz önünde bulundurularak bina yükselmektedir.

 

Zeminde ise yüksek yapı iki kat yüksekliğinde boşaltılarak, Bayar Caddesi’ndeki yaya dolaşımını ve ticari potansiyeli yan yol ile birleştiren bir pasaj oluşturulmuştur. Bu pasajla birlikte yüksek binaya eklenen iki alçak kütlenin zeminleri de daha çok dışa dönük yeme-içme birimlerinin yer aldığı, genel kullanıma açık bir bahçe olarak planlanarak arsanın -zeminin duvarlarla çevrili içe dönük bir plaza olarak değil- semt kullanıcısına açık bir kent mekânı olarak değerlendirilmesi hedeflenmiştir.

Binanın cephe kabuğunu oluşturan iki farklı sistem kullanılmıştır. 3 boyutlu bir dokuya sahip cam giydirme cephe, farklı açılardaki kırılmalar sayesinde gündüz değişken yansıma etkileri sağlarken, gece binanın aydınlatılmasını sağlayan yan yüzeyler oluşturmaktadır. Çift cidarlı perfore alüminyum kısım ise, gündüz kütle kompozisyonundaki cam / masif zıtlığını oluştururken, gece yine aydınlatmaya altlık oluşturacak opak yüzeyleri oluşturur. 

İç mekân düzenlemesi mimari tasarıma paralel bir anlayışla kurgulanmıştır. Ana bina girişinde asansör holü, pasaj ve girişe bakan ticaret mekânı arasındaki çapraz bağlantı zemin ve tavan tasarımına ilham olmuştur. Cephenin düşey dalgalı akışı karşılama bankosu arkasında girenleri aydınlatma figürü olarak karşılarken, binanın iddiası malzemelerin seçiminde ve kullanımında da devam etmektedir.


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :

Bölüm Sponsorları
Künye
Proje Yeri :

Kozyatağı, İstanbul

Mimari Proje :

Ergün Mimarlık

Mimari Proje Ekibi :

Ender Ergün, Cavit Ergün, Eser Ergün, Dolunay Özcihan, Ceren Tuncer.

Tasarım Ekibi :

(İç mimari proje ekibi) Zeynep Ergün, Esat Özkan, Gizem Arslaner, Tuğba Özkan

Statik Proje :

Fonksiyon Mühendislik

Elektrik Projesi :

Enkom Mühendislik

Mekanik Projesi :

Dinamik Proje

İçmimari (iç mekan) Tasarım :

Ergün Mimarlık

Peyzaj Tasarımı :

Spiga Peyzaj

İşveren :

Mermerler Holding

Uygulama :

Ergün Mimarlık

Cephe Uygulama :

Ergün Mimarlık

Yangın Danışmanı :

Kazım Beceren

Arsa Alanı :

5.500 m2

İnşaat Alanı :

32.000 m2

Aydınlatma :

Lipom Aydınlatma

Hareketli Mobilya :

Ergün Mimarlık

Proje Tarihi :

2011

Yapım Tarihi :

2016

Fotoğraflar :

Cemal Emden

YEM | Facebook YEM | Twitter YEM | Linkedin