BP Bürosu

06 Temmuz 2015
BP’nin kurumsal değerleri göz önünde bulundurularak tasarlanan proje, açık büro ve servis mekânları olarak zonlanmış; bu iki zon arasındaki dolaşım ilişkisi planlamanın ana kararlarını oluşturmuş.

BP projesi Bostancı’daki 2 bloktan oluşan, 3 katlı bir butik büro binasının üst katında yapılmış bir çalışmadır. Dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan BP’nin kurumsal değerleri göz önünde bulundurularak, güncel ve gelecekteki gereksinimleri karşılanacak biçimde tasarlanmış bir projedir. Uzun kenarı 115 metre olan eliptik bir plan içinde yer alan büro, açık büro ve servis mekânları olarak zonlanmış; bu iki zon arasındaki dolaşım ilişkisi planlamanın ana kararlarını oluşturmuştur. Kullanıcılar arasındaki iletişimin artırılması amacıyla sosyal alanlar yaratılmış, büro girişi geniş bekleme alanları ve misafir toplantı odalarıyla zenginleştirilmiştir. BP’nin talebiyle açık büroda hiç bir kapalı oda yer almamaktadır, bu sayede personele düşen çalışma alanı 6 m²/kişi’nin üzerine çıkarılmıştır. Açık büro kullanımında karşılaşılan kapalı çalışma alanı gereksinimini 28 adet iki kişilik hem çalışma hem de telefonla görüşme yapılan odacık karşılamaktadır.



Personel ve ziyaretçiler için 4 - 18 kişilik toplantı odaları servis alanlarında yer almaktadır. Hareketli duvar ile ayrılabilen çokamaçlı oda seminer ve U düzenli toplantı amaçlı kullanılabilmektedir. İki ayrı blokta birbirinden köprü ile ayrılan kat alanlarının yarattığı iletişim sorunu birbiriyle iletişimi olması gereken bölümlerin aynı blok içinde çözümlenmesi ile giderilmiştir. Her iki blok için ayrı lounge alanları tasarlanmış, ancak personelin öteki blokla ilişkisi de tümüyle kesilmemiştir.



Tavan yüksekliklerinin sınırlı olması nedeniyle asma tavan kullanılmamıştır. İkimlendirme amaçlı Fan Coil üniteleri cephe çeperine yerleştirilmiş, bu sayede açık büro tavanından olabildiğince az tesisat borusu geçmesi sağlanmıştır. BP’nin pazarlama stratejileri nedeniyle çok miktarda reklam kampanyası ve görsel çalışmanın üretildiği ve zaman içinde büro duvarlarında bu imajların kullanmından kaynaklanabilecek karmaşanın önlenebilmesi için bu tür imajların kullanılabileceği alanlar akustik özelliği olan kumaş panellerle sınırlandırılmıştır. Aydınlatma sistemi tümüyle otomasyona bağlıdır ve günışığı miktarı ve varlık sensörleri ile ayarlanmaktadır. B1 katında yer alan arşiv, soyunma odaları ve Gym hem büro personelinin iş dışında zaman geçirebilecekleri değerlendirebilecekleri bir alan olarak, hem de arşivlenmesi gereken değerli evrakın bürodan erişiminin kolay olması nedeniyle düzenlemesi yapılan başka bir alandır. Bina ortak kullanımına açık, kafeterya alanına yakın olan bu mekân IT, muhaberat gibi birimlerin de yer aldığı bir kısım olarak tasarlanmıştır.

*Bu proje YAPI Dergisi'nin 387.sayısında yayımlanmıştır.


BP Bürosu - Resim Galerisi

Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :

Bölüm Sponsorları
Künye
Proje Yeri :

Bostancı, İstanbul

Mimari Proje :

Erginoğlu& Çalışlar

Tasarım Ekibi :

İ. Kerem Erginoğlu, Hasan C. Çalışlar, Emre Erenler, Türkan Yılmaz, Niyazi Külahlı, Yasemin Hacıkura

Elektrik Projesi :

KA

Mekanik Projesi :

Pasifik

İşveren :

BP Petrolleri A.Ş.

Ana Yüklenici(ler) :

Sistema

Arsa Alanı :

5.300 m2

Proje Tarihi :

Mart-Mayıs 2013

Yapım Tarihi :

Haziran- Ekim 2013

Fotoğraflar :

Cemal Emden

YEM | Facebook YEM | Twitter YEM | Linkedin