Varyant Karşıyaka

mimarizm.com / 30 Mart 2017
“Blokların bir duvar oluşturmaması”, “ kademelemede arazi yapısına uyum”, “farklı yükseklikte bloklar yaparak hareketli bir kompozisyon sağlamak” gibi yerleşmenin temel ilkeleri Varyant Karşıyaka binalarının tasarımına doğrudan yansıtılmış. Proje, Adnan Kazmaoğlu Mimarlık Araştırma Merkezi imzası taşıyor.

Yerleşmenin arsası deniz düzeyinden ortalama 85 metre kotlarında olduğu ve önünde başka yapılaşma olmadığı için, binalar zeminden başlayarak kapsamlı bir panoramik deniz ve kent manzarasına sahiptir. Tasarım öz olarak birimlerin tümünün bu manzaradan yararlanması isteğiyle biçimlendi.

Yerleşmenin kentsel tasarımını şekillendirirken bloklar bir duvar oluşturmayacak şekilde, imbat rüzgârlarına geçit bırakan havadar aralıklar düzenleyerek kurgulandı. Bu durum, hem arka yerleşmelerin hava dolaşımına olanak vermekte, hem de komşu binalara da bakış aralıkları sağlamaktadır. Bloklar arsanın doğudan batıya doğru düşen kotlarına uyarak, kademeli olarak yerleştirildi. Farklı yüksekliklerde bloklar yaparak homojen, masif bir görüntü yerine; inişli çıkışlı, kademeli bir kütle kompozisyonu kurgulandı. 

Üç yöne (doğu, güney, batı) açılan, kuzey cephesinde servislerin yer aldığı blok tiplerini şekillendirerek binaların manzara, güneş ve doğal havalandırma olanaklarını artıran düzenlemeler yapıldı. Yalnızca binaların manzaraya yönelmesi değil, aynı zamanda çevreden bakışta; otoyoldan, denizden ve çeper yerleşmelerden olan algının kente pozitif katkı yapması, yerleşmenin İzmir Çevreyolu’nda bir röper olması için istendi. 

“Blokların bir duvar oluşturmaması”, “ kademelemede arazi yapısına uyum”, “farklı yükseklikte bloklar yaparak hareketli bir kompozisyon sağlamak” gibi yerleşmenin temel ilkeleri binaların tasarımına doğrudan yansıtıldı.

Yerleşmenin tümünde beyaz ve açık renkler kullanılarak küresel ısınmaya duyarlı, İzmir iklimine uygun bir tavır sürdürüldü. Cephe, ısı yalıtım katmanı olan kaliteli seramik kaplama olarak tasarlandı. Özellikle yüksek yapılarda da eskimeyen, kendi kendini temizleyen, kirlenmeyen malzeme kullanmak gerekiyordu. Bu çapta bir bina kompleksini komple seramik kaplamak büyük olasılıkla İzmir’de bir ilk. Binanın öteki yapı elemanları da cephe kalitesinin sürekliliğini sağlayan bir anlayışla tasarlandı.

Ana çatkı, plan ve yükseklik varyasyonları da olan beş blok tipi ile kuruldu. Plan düzenlemelerinde salon, mutfak ve ebeveyn yatak odalarının hepsi güneye, deniz manzarasına bakacak şekilde yerleştirildi.

Bina güney cephesi boyunca konulan Fransız balkonlar ve 2,40 metre genişliğinde korunaklı balkonlar bütün cephe yüzeyinde güneş kırıcı olarak da işlev görmektedir. 

Alışılmışın dışındaki, kattan kata 3,25 metre yükseklik, daire içlerinde ferah, yüksek tavanlı mekânları sağlamaktadır.

Plan tipleri daire içlerinde kuzey güney yönünde doğal havalandırmaya olanak vermektedir. En az 6 ay dışarıda oturulabilen İzmir bölgesinde, manzaraya yönelik balkonlar kullanılır yaşam alanlarını oluşturmaktadır. Servisler kuzey cephesinde toplanmıştır; asansörlerle gruplanan yangın ve genel merdivenler kuzey tarafta konumlandırılarak girişi de tanımlayan hol mekânlarını ve öteki katlarda aydınlık kat hollerini meydana getirmektedir. Kuzey cephesinde blok tiplerine göre klima dış üniteleri için ızgaralı tesisat alanları yapılmış ya da balkonlarda özel yerler düzenlenmiştir. Binalarda 2+1 daireden 4+1 daireye kadar çeşitli özel daireler, binaların bahçe zeminlerinde bahçe daireleri düzenlenmiştir. 

Yerleşmenin içinde açık ve yeraltı otoparkları düzenlenmiştir. Otomobile ve yaya alanları ayrıştırılmıştır. Ağırlıklı olarak endemik bitkilerle oluşturulan peyzaj, spor ve rekreasyon alanları, yerleşmenin tabanında manzaraya yönelik çevreyle bütünleşen bir yaşam alanı oluşturmaktadır. 

Uzunlamasına iki ucu arasında 15 metre kot farkı olan arazi setlenip kademelendirilerek, set altında sosyal tesis, kapalı otopark alanları, teknik alanlar çözülmüş; set üstlerinde açık yüzme havuzu, süs havuzları, güneşlenme terasları, ahşap deck platformlar, yeşil alanlar, çocuk oyun alanları ve açık otoparkların yer aldığı bir çevre düzeni kurgulanmıştır. Arazide oluşturulan setler ve kademeler hem arazi içi, hem de arazi dışı kotlara uyum gösterecek şekilde düzenlenmiştir. Arazinin bütün çeperini dolaşan rekreatif yaya yolları, açık alan düzenlemeleri arasında alternatif yürüyüş ve koşu parkurları oluşturmaktadır.

Sosyal tesis kapalı havuz, fitnes ve kardio salonu, kafe, squash ve kapalı spor salonu ünitelerini içermekte ve açık alanda kapsamlı kullanım alanları sunmaktadır. Otoparklara yaya dolaşım alanı zedelenmeden ayrıca girilmekte, açık ve yeraltı otoparkları ile site içi otopark gereksinimi tümüyle karşılanmaktadır. Binalara, zemin giriş kapılarının dışında, otoparklardan da doğrudan giriş yapılabilmektedir.

Vaziyet Planı


YAPI Dergisi’nin 423 / Şubat 2017 sayısında yayımlanmıştır. Dergiden daha fazla makale okumak için akıllı telefon ve tabletlerinize derginin dijital uygulamasını ÜCRETSİZ olarak buradan yükleyebilirsiniz.


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :

Bölüm Sponsorları
Künye
Proje Yeri :

Mavişehir, Karşıyaka, İzmir

Mimari Proje :

Adnan Kazmaoğlu Mimarlık Araştırma Merkezi

Mimari Proje Ekibi :

Onur Dayıoğlu, Bengü Akarca, Begüm Büke, Müşerref Behen, Semiha Kavas, Turgay Yaz

Tasarım Ekibi :

Adnan Kazmaoğlu, Onur Dayıoğlu

Statik Proje :

Azmi Kumova

Elektrik Projesi :

Hasan Kıldiş

Mekanik Projesi :

EGETEK Makina

İşveren :

Kum-Ko Yapı

Peyzaj Projesi :

S. Ata Turak

Ana Yüklenici(ler) :

Kum-Ko Yapı

Uygulama :

Adnan Kazmaoğlu Mimarlık Araştırma Merkezi

Arsa Alanı :

16.731 m2

İnşaat Alanı :

36.000 m2

Proje Tarihi :

2012

Yapım Tarihi :

2016

Fotoğraflar :

Yerçekim Fotoğraf

YEM | Facebook YEM | Twitter YEM | Linkedin