Mimarizm
Mimarizm
Etkinlikler
OcakŞubatMartNisan
MayısHaziranTemmuzAğustos
EylülEkimKasımAralık
Yarışmalar
OcakŞubatMartNisan
MayısHaziranTemmuzAğustos
EylülEkimKasımAralık
Mimarizm

Saygılı Misafirhane

mimarizm.com / 17 Ocak 2017
Bakırküre Architects tarafından tasarlanan proje, yeşil tepelere bakan ve binaya ev sahipliği yapan bir iç bahçe içerisinde yalıtılmış ve sakin bir yapı olarak oluşturulmuş.

İzmir Kemalpaşa’da yer alan bir fabrika binasının arkasında yapılması planlanan bina, misafirhane ve konut işlevlerini bir arada tutmaktadır. Konumu itibariyle fabrika arsasının yanında bulunan binanın hemen önünde, fabrika kimliği taşıyan alanı soyutlamak, fabrika ve konut sınırlarını korumak ve bu iki alan arasındaki görsel ilişkiyi kesmek amacıyla proje alanında yüksek bir duvar tasarlandı. Fabrika binasına sırtını yaslayan ve sağır bir cepheyi gören duvarın hemen arkasında yeşil tepelere bakan ve binaya evsahipliği yapan bir iç bahçe içerisinde yalıtılmış ve sakin bir yapı oluşturuldu. Ormanlık alanın manzarası, dinamik ve ritmik bir dile sahip olan cam yüzeylerle oluşturulan ön cephe ile içeri alındı. Binanın yan cephelerinde bulunan camlar manzaranın değerlendirilmesi ilkesi ile sağır cephelere döndürülmek yerine günışığından yararlanmak için ön tarafa doğru yönlendirildi.

Bu alanda binalar arasında düşey dolaşımı sağlayan bir çekirdek yaratıldı, misafirhane ve konut projesi olarak ikiye ayrılan işlevler için bu alanda bağlayıcı bir köprü oluşturuldu. Binanın bir kanadı fabrikaya hizmet eden depo ve sığınak, misafirhane ve bahçenin bakımını üstlenen görevliler için ayrılmış müştemilat ve 4 misafirhane için oluşturulurken; öteki kanatta ise farklı yerleşimlere sahip daireler ile konut projesi olarak tasarlandı. Konut işlevinin tanımlandığı binada birbirinden bağımsız 3 daire tipi oluşturuldu. Zemin katta ve son katta yerleşim planları zemin katta 1, son katta 2 yatak odası, mutfak, ıslak hacim ve 1 oturma alanı olarak oluşturuldu. Zemin katta tasarlanan salon, (1. katta 1+1 olarak tasarlanan dairenin metrekaresinden daha az olmasından yararlanılarak) 2 kat yüksekliğinde oluşturuldu.

Ahşap, doğal taş gibi doğayla bütünleşen malzeme seçimleri yapılarak, peyzaj projeyle bütünleştirildi. Misafirlerin ve konut sakinlerinin rahatça zaman geçirebileceği geniş balkonlar, ferah teras alanları yaratıldı.


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
  • AHMET ASA 2 yıl önce projenin revitte yapılmış enerji simülasyonu var mı ??
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :

Bölüm Sponsorları
Künye
Proje Yeri :

Kemalpaşa, İzmir

Mimari Proje :

Bakırküre Architects

Proje Mimarı :

Gürhan Bakırküre

Mimari Proje Ekibi :

Ozan Yeniay

İşveren :

Bilal Saygılı

İnşaat Alanı :

900 m²

Proje Tarihi :

2015-2016