Mimarizm
Mimarizm
Etkinlikler
OcakŞubatMartNisan
MayısHaziranTemmuzAğustos
EylülEkimKasımAralık
Yarışmalar
OcakŞubatMartNisan
MayısHaziranTemmuzAğustos
EylülEkimKasımAralık
Mimarizm

Başakşehir Engelli Rehabilitasyon Merkezi

mimarizm.com / 30 Eylül 2016
Ağır engelli bireylerin sosyal gelişimi, eğitimi ve rehabilitasyonu için tasarlanan bina, Pronil Mimarlık imzasını taşıyor.

Başakşehir’de 6.675 m²’lik sağlık tesis alanı üzerinde projelendirilen merkezin temel hedefi, orta ve ileri derecede zihinsel ve/veya bedensel engelli bireyler için özel eğitim, günlük bakım ve rehabilitasyon hizmetleri sağlamaktır. Böylelikle engelli bireylerin bilişsel kapasitelerinin artırılması, günlük yaşam aktivitelerine adaptasyonlarının iyileştirilmesi ve sosyal gelişim göstermeleri beklenmektedir. Merkezde engellilere sunulan bakım ve eğitim olanakları sayesinde engelli bireylerin ailelerinin kendilerine vakit ayırabilmeleri, gerekli durumlarda da danışmanlık hizmeti alabilmeleri amaçlanmaktadır. 

Başakşehir Engelli Rehabilitasyon Merkezi

Başakşehir Engelli Rehabilitasyon Merkezi

Merkezin ağırlıklı olarak engelli bireylere hitap etmesi, binanın işlev dağılımını belirleyen temel etken olmuştur. Engelli kullanıcıların yoğun olarak dahil olacağı eğitim ve bireysel rehabilitasyon programına ait alanların büyük bölümü, erişilebilirlik ilkesi doğrultusunda zemin kata yerleştirilmiştir. Bina kütlesinin etrafında şekillendiği orta avlu ve tali avlulardan erişilebilen sınıflar ve fizyoterapi odaları, gün ışığına ve yeşil alanlara yönelimleri ile kaliteli bir mekansal atmosfere kavuşturulmuştur.

Başakşehir Engelli Rehabilitasyon Merkezi

Birinci katta yer alan idari birimler, merkez girişini tanımlı hale getiren bir giriş saçağı oluşturarak, kullanıcıları orta avlunun bitiminde bulunan kafeterya ve ortak dinlenme alanına yönlendirmektedir. Binanın şehir manzarasına açıldığı noktada yer alan bu ortak alan, farklı idari birimlere bağlı olan sınıf gruplarını birbirine bağlayan bir geçiş noktası konumunda olup; sergi ve grup etkinliği amacıyla da kullanılabilecek niteliktedir.

Başakşehir Engelli Rehabilitasyon Merkezi

Başakşehir Engelli Rehabilitasyon Merkezi

Başakşehir Engelli Rehabilitasyon Merkezi

Merkezde ağır engelli bireylerin bedensel kontrollerini artırmaya yönelik farklı donanımlarda özel tedavi birimleri de mevcuttur. Robotik rehabilitasyon ve uzay terapi odaları, duyusal bütünleme ve duyu algı odaları ile hidroterapi havuzu, diğer ortak kullanım alanlarıyla doğru şekilde ilişkilendirilerek yapı içerisinde uygun kotlarda çözümlenmiştir. Konferans ve etkinliklere ev sahipliği yapacak olan çok amaçlı salon ise yapının sosyal sorumluluk işlevinin ön plana çıktığı, bilgi, deneyim, paylaşım noktası ve gösteri alanı olmak üzere tasarlanmıştır. 

Başakşehir Engelli Rehabilitasyon Merkezi

Başakşehir Engelli Rehabilitasyon Merkezi

Başakşehir Engelli Rehabilitasyon Merkezi

Başakşehir Engelli Rehabilitasyon Merkezi

Başakşehir Engelli Rehabilitasyon Merkezi

Başakşehir Engelli Rehabilitasyon Merkezi

Yapıya ait tüm mekanlar ve açık alan düzenlemeleri engelli kullanımına uygun ölçüler, malzemeler ve ekipmanlar ile detaylandırılarak erişilebilirlik ilkesinin gerekleri yerine getirilmiştir. Yeşil bina olarak tasarlanan binanın; mekan kalitesi, malzeme kullanımı ve peyzaj tasarımı ile çevreye duyarlılık ve kullanıcı konforu bakımından öne çıkması hedeflenmiştir. 


Başakşehir Engelli Rehabilitasyon Merkezi - Render - Resim Galerisi

Başakşehir Engelli Rehabilitasyon Merkezi - Planlar - Resim Galerisi

Başakşehir Engelli Rehabilitasyon Merkezi - Kesit ve Görünüş - Resim Galerisi

İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :

Bölüm Sponsorları
Künye
Proje Yeri :

Başakşehir, İstanbul

Mimari Proje :

Pronil Mimarlık

Yönetici Mimarlar :

Nilüfer Çiçek

Mimari Proje Ekibi :

Nilüfer Çiçek, Onur Mert Civan, Tuğçe Darcan, A. Cansın Özer

Tasarım Ekibi :

Mert Civan, Tuğçe Darcan

Statik Proje :

Fontas Mühendislik

Elektrik Projesi :

T-Enerji

Mekanik Projesi :

Fontas Mühendislik

Peyzaj Tasarımı :

Limon Peyzaj

İşveren :

İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Danışmanlar :

Gökhan Gündoğan (Fizyoterapist)

Zemin Danışmanı :

Analiz Mühendislik

Arsa Alanı :

6.675 m²

İnşaat Alanı :

12.041 m²

Toplam Peyzaj Alanı :

3.987 m²

Proje Tarihi :

2016