TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi

06 Temmuz 2015
Teraslarla çevrelenen avlu, yapının hemen her yerinden algılanıyor. Avlu-iç bahçe cephesinin tümüyle saydam oluşu da bütün mekânların birbirleri ile görsel ilişkilerini güçlendiriyor.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Kampusu’nun ilk yapıları olan eğitim, idare ve spor merkezi yapıları, var olan bir orta öğretim yapısı yeniden değerlendirilerek ve onarılarak elde edilmiştir. Var olan yapının belirleyici dili ile yeni kurulan bir üniversitenin gerektirdiği mimari temsiliyet arasındaki gerilim yapıya eklenen zengin iç mekânlar ve yeniden ele alınan cephe diliyle aşılmaya çalışılmış, çağdaş bir eğitim ortamının altyapısı oluşturulmuştur. Kampus yapılarının aşamalar halinde inşa edilmes planlanmıştır. İlk aşamada planlanan eğitim ve idari yapılar tamamlanmıştır. İkinci aşama yapıları; olimpik yüzme havuzu, çokamaçlı kapalı spor salonu ve bir büro binasını içermektedir. Üçüncü aşamada; yabancı diller yüksek okulu ve öğrenci konukevi yapıları gerçekleştirilmiş, dördüncü aşamanın ise medyatek (media-tech) bloğu, araştırma laboratuvarları, konferans merkezi, amfiler, yemek merkezi, spor alanları ve yeni fakülte yapılarından oluşması planlanmıştır. Gelişimin dördüncü aşamasında inşa edilen Teknoloji Merkezi, Mühendislik Laboratuvarları ve Güzel Sanatlar Tasarım ve
Mimarlık Fakültesi stüdyolarını içeriyor. 



Yapıda, Makine, Endüstri, Bilgisayar, Elektrik ve Elektronik, Biyomedikal, Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği bölümleri için büyüklükleri 64 ila 200 m2 arasında değişen toplam 82 adet laboratuvar bulunuyor. Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi için 12 adet stüdyo, bir adet tasarım ve maket atölyesi tasarlandı. Teknoloji merkezinin, ilerde gelişime açık olacak şekilde, koridor sonlarında bırakılmış olan rezerv bölümlerinden köprü ile öteki fakülte birimlerine bağlanacağı planlandı. İlk aşama yapılarında tasarlanan avlu bu yapıda da sürdürülen bir mekân düzeni oldu. Laboratuvarların, bodrum katta planlanan su türbini test merkezinin saydam cepheleri ve teraslarla  çevrelenen avlu, yapının hemen her yerinden algılanıyor. Avlu-iç bahçe cephesinin tümüyle saydam oluşu bütün mekânların birbirleri ile görsel ilişkilerini güçlendiriyor.



Zemin katta koridor ve girişe yakın tasarlanan amfi ile kantinden iç bahçeye ulaşım sağlanıyor. Bu mekânın öğrenciler tarafından etkin bir şekilde kullanılması hedeflendi. TOBB ETÜ HİDRO adıyla kurulan dünyanın en büyük su türbini test merkezi, yapının bodrum katında 600 m2 taban alanında tasarlandı. 12 metre yüksekliğindeki bu alan bodrum katta olmasına karşın iç bahçe ve cepheden günışığı alabiliyor. Yapıdan dilatasyonla ayrıldı. Prefabrike döşemelerle üzeri kapatılan 7 metre derinlikteki betonarme kutuda test merkezi için gerekli düzeneğin döşeme altındaki kısmı ve su deposu yer alıyor.  Yapı programının teknik özellikleri doğrultusunda katlarda çok sayıda şaft planlandı. Tesisatın her türlü gelişime açık olması gereksinimlerin sürekliliğinin sağlanması açısından önem taşıyor. Bodrum katta araç girişine olanak verebilecek genişlikte koridorlar tasarlandı. Her kata ulaşan ve dışarıdan servis alacak biçimde tasarlanan yük asansörü ile forklift dolaşımına elverişli koridorlardan bütün laboratuvarlara ulaşım sağlandı.



Zeminde yüzeyi sertleştirilmiş beton kullanıldı. Asma tavan  kullanılmayarak açıkta bırakılan tesisat sistemleri mimari dilin tamamlayıcı parçası olarak ele alındı. Mimaride kullanılan yapısal çizgiler iç mekân düzenlemelerinde de sürdürüldü. Yapı genelinde malzemenin sadeliği korundu. Dolaşım hollerinde ve mobilyalardaki renk kullanımlarında TOBB ETÜ’nün kurumsal renkleri olan kırmızı, mavi ve sarı tercih edildi. Ağırlıklı olarak sarı rengin kullanıldığı mekânlarda her kat ayrı bir renk ile düzenlendi.

*Bu proje YAPI Dergisi'nin 383. sayısında yayımlanmıştır.


TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi - Resim Galerisi

Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :

Bölüm Sponsorları
Künye
Proje Yeri :

Ankara

Mimari Proje :

A Tasarım Mimarlık, Ali Osman Öztürk;

Tasarım Ekibi :

Ali Osman Öztürk, Filiz Cingi, Harun Karabulut, Nil Ece İnce, Hatice Baştabak Kantar, Ceyda Er Çelik, Ersin Candan, Yasemin Rençber Ünal, Aslı Altıntaş

Statik Proje :

Yüksek Proje

Elektrik Projesi :

Akay Mühendislik

Mekanik Projesi :

Okutan Mühendislik

Peyzaj Projesi :

On Tasarım

Yüklenici(ler) :

Tür-sum İnşaat

İnşaat Alanı :

23.000 m2

Proje Tarihi :

2010

Yapım Tarihi :

2012-2013

Fotoğraflar :

Fethi Mağara

YEM | Facebook YEM | Twitter YEM | Linkedin