Mimarizm
Mimarizm
Etkinlikler
OcakŞubatMartNisan
MayısHaziranTemmuzAğustos
EylülEkimKasımAralık
Yarışmalar
OcakŞubatMartNisan
MayısHaziranTemmuzAğustos
EylülEkimKasımAralık
Mimarizm

Terakki Vakfı Okulları Tuzla-Tepeören Kampusu

mimarizm.com / 12 Aralık 2016
2008 yılında Terakki Vakfı tarafından açılan davetli mimari proje yarışmasında birincilik alan Terakki Vakfı Okulları Tuzla-Tepeören Kampusu, ÇEDBİK’in 2014 yılı 20-21 Şubat tarihlerinde üçüncüsünü düzenlediği Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’nde “İşveren Teşvik Ödülü”nün sahibi oldu.

Tasarım; yapının gelişmekte olan kentsel dokunun bir parçası olması ve kent yaşamında önemli bir odak noktası oluşturması, arsanın yeri ve konumu, yapının biçimlenişi ile bölgenin bu bölümünde eğitim, sosyal ve kültürel iletişimi sağlayacak bir eğitim, öğretim, spor, rekreasyon ve kültür merkezi düzenlenmesi olarak ele alınmıştır. Çevreye açık çeşitli açık alan etkinliklerinin de düzenlenebileceği bir merkez olarak planlanmasıyla “Eğitim Kampusu”nun “Yaşam Boyu Eğitim” sloganıyla kullanılması hedeflenmiştir. Eğitimin ana sınıfı ile başlayıp lise son sınıf ile süregelen bölümünün tümünü barındıran ve bunları bir kampus çatısı altında toplayan proje; 

•Günümüzün ve geleceğin bilgi toplumu bireylerini eğitebilmek için bütün kaynak ve yöntemleri doğru ve etkin bir şekilde kullanarak eğitimin nicelik ve niteliğini yükseltmek, 
•Eğitimdeki hedeflere, çağdaş ve nitelikli bir anlayış perspektifinden bakan eleştiriye, katkıya ve gelişime açık duyarlı, katılımcı ve etkin bireyler yetiştirebilmek için doğru mekânlar tasarlamak, 


•Bir üst öğrenime hazırlanmaları için gerekli bilgi, beceri, davranış ve alışkanlık kazandırılmasının yanında çocukların eğitim saatleri dışında okul sonrası yaşamlarını kültürel-sanatsal etkinliklerle kaliteli geçirmelerini sağlamak, 


•Öğrencilerin anaokulundan başlayıp liseden mezun oluncaya kadar geçen süreçte kişiliklerinin yanısıra ilgi, yeti ve yeteneklerinin (doğru yöntemler kullanılarak, konusunda uzman eğitimcilerin rehberliğinde yönlendirilmesiyle) sosyal, kültürel ve sportif alanda gelişebileceği özgür ortamlar oluşturmak, 
•Öğrencilere, gelişen teknolojinin sağladığı bütün çağdaş olanaklarla düzenlenen özel derslikler, laboratuvarlar, kütüphaneler, toplantı ve konferans salonları, yemek salonları, rehberlik birimleri; (kültür merkezleri, sanat galerileri gibi) sergi alanları ve spor tesislerinden oluşan, öğrencinin gereksinim duyacağı her etkinliği karşılayan büyük ve kapsamlı bir kampus tasarlamak, 


•Estetik ve mimari yaklaşımların yanında, çevreye uyum sağlayan, kent ve insan ölçeğinde, halkın, öğrencilerin ve eğitimcilerin benimseyeceği, sıcak bir eğitim ortamının yanında sosyal birimleri ile bir iletişim merkezi oluşturma düşüncesi tasarımın çıkış noktalarını oluşturmaktadır. 

Proje; lise, ilköğretim, anaokulu blokları ile bunların yemekhanelerini, açık ve kapalı spor ve etkinlik alanlarını, içerisinde büyük bir spor salonu, yüzme havuzu ve squash salonlarını barındıran spor merkezini, servis ve hizmet birimlerini, teknik hacimleri, personel hizmet alanlarını ve 650 kişilik kültür merkezini kapsar. Her birimin kendine ait, kendisiyle aynı kotta bulunan özelleşmiş açık alanları ve kendi girişleri vardır. Proje kapsamı değişen/gelişen eğitim sistemine uyum gösterecek biçimde ve esneklikte düşünülmüştür. 

Gereksinim programı oluşturulurken bütünden ayrıntıya kadar her ayrıntı vakıf yönetimi, işletmeciler, eğitimciler ve konusunda uzman her danışmanla paylaşılarak onların da katılımını sağlamıştır. Yaklaşık 69.000 m2 olan arazide, var olan imar koşulları gereği en çok 6,5 metre yükseklik ve düşük bir emsal değeri ile gereksinim programının yerleştirilmesi konusunda farklı yöntemler geliştirilmiştir. Arsa +181.00 kotu ±0.00 kotu kabul edilerek, bu kot altında kalan bütün alanların imar durumuna göre emsal dışı kalmasıyla ve arazinin doğal eğiminden yararlanılarak yaklaşık emsal alanının 3 katı kadar olan kısım -4.20,-7.20 ve -10.20 kotlarına yerleştirilmiştir. Böylece önerilen tasarım ile geniş kapsamlı bir eğitim kompleksinin, arazide hem birbirleriyle ilişkili hem de bağımsız bir şekilde çalışabilen birimler tarafından oluşturulması sağlanmıştır. Bu veriler ile birlikte bölge iklimi, çevre verileri, topografik yapı ve yerleşim ölçütleri doğrultusunda konseptin arsaya yerleşimi; kuzeybatıdan güneydoğu yönüne, yaklaşık 8 metre olan arazi eğimi kademelendirilerek iki zemin katta planlanmıştır. 

Yağmurlu havalarda öğrencilerin ıslanmadan altından yürüyerek okullarına ulaşabilecekleri yaklaşık 4,5 metre eninde ahşap sundurma bir saçak da bütün blokları birbirine bağlamaktadır. 
Arazinin en yüksek kotu olan +181,00 (±0.00) kotundan büyük bir karşılama meydanı ile başlayan kampusun bütün eğitim ve kültür mekânlarına giriş sağlanmıştır. Bu büyük meydan büyük etkinlikleri, gösteri, festival, kermes, balo gibi geniş katılımlı toplantıları karışlayabilecek büyüklükte ve esneklikte tasarlanmıştır. Meydanın hemen altında bulunan spor salonu ve yüzme havuzuna burada bulunan cam döşeme elamanlarından doğal ışık alınmaktadır, geceleri de buradan aydınlatma yapılmaktadır. 

Yerleşke yapıları Altın Düzeyde LEED sertifikası aşamasındadır. Yerleşkede biriken yağmur suları, 2000 ton’luk su sarnıcında toplanarak yeniden kullanım için depolanırken, fotovoltaik paneller ve aydınlatmada kullanılacak LED armatürlerle elektrik gereksiniminin yüzde 35’ini güneş enerjisinden sağlayarak ciddi bir elektrik tasarrufu gerçekleştirilebilecektir. Projenin çevreye uyum sağlayan, kent ve insan ölçeğinde halkın, öğrencilerin ve eğitimcilerin benimseyeceği sıcak bir eğitim ortamı olmasının yanında sosyal birimleriyle çevresinin de yararlanabileceği bir kültür ve spor merkezi olması amaçlanmıştır.


 


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :

Bölüm Sponsorları
Künye
Proje Yeri :

İstanbul Tuzla

Mimari Proje :

Y. Müh. Mimar Yavuz Selim Sepin/Sepin Mimarlık ve Müh. İnş. Ltd. Şti.

İşveren :

Terakki Vakfı Okulları

Arsa Alanı :

68.166 m²

İnşaat Alanı :

46.000 m²

Toplam Peyzaj Alanı :

54.379 m²

Yapım Tarihi :

08.09.2014