Özyeğin Üniversitesi ES-Lab

mimarizm.com / 04 Ağustos 2017
Kampus eğitim binalarının içinde bulunan Erginoğlu&Çalışlar tasarımı ES-Lab inovasyon merkezi, öğrenciler için odak noktası olma özelliği taşıyor.

Bir inovasyon merkezi olan ES-Lab, Özyeğin Üniversitesi’nin Çekmeköy yerleşkesinde yer almaktadır. Proje, değişim sürecinden geçen kampusun imza binası olma niteliği taşımaktadır.

Projenin kapsamı, başlangıçta içinde yemekhane olması öngörülen betonarme kabuğun bir inovasyon merkezine dönüşmesidir. Bu işlevsel dönüşüm yalnızca bir bina içi organizasyon değişimi değil, kendini daha büyük ölçekte gösterecek olan kampus organizasyonu değişiminin başlangıcı olma niteliğindedir. Kampus eğitim binalarının içinde bulunan bu inovasyon merkezi, öğrenciler için bir odak noktası olma özelliği taşımaktadır.

Zemin kotunun altında yer alan ES-Lab, üniversite tarafından yönetilen bir kuluçka merkezi çevresinde çözülmüş olan, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi tarafından kullanılan laboratuvarlarla çevrili, 80x40 metre boyutlarında bir alandır. İçeride bulunan büyük atölye alanı, projelere ve girişimci öğrencilere servis veren bir mekân olup, aynı zamanda farklı tip laboratuvarları bağlayıcı bir alan görevi görmektedir. Farklı disiplinlerden projelere evsahipliği yapacak olan ES-Lab, projelerin tasarımından üretimine kadar takip edileceği bir öğrenim mekânı olup, bu sürecin farklı aşamalarını tek bir alanda toplamakta ve farklı işlevlerdeki alanlar arasındaki sınırları belirsizleştiren bir mekân niteliği taşımaktadır.

Bu mekân etkileşim ve grup odaklı araştırmalara evsahipliği yapan bir “sosyal bina” olarak tasarlanmıştır. Bu tasarımın gerekliliklerinden biri de kapalı ve açık laboratuvarların dengesinin kurulması ve esnek mekân gereksiniminin karşılanmasıdır.

Toprak altına gömülü ES-Lab’in bulunduğu kot itibariyle var olan tek cephesi ve bu cephenin açıldığı bahçe, yürütülen programların iç ve dış mekân arasındaki sürekliliğinin sağlanması adına korunan unsurlardır. Yeni müdahalelerden biri olan “kanyon”, mekânın karşı tarafında yer alan bir rampa olup, bu inovasyon merkezinin ana girişi niteliğindedir. Tavan döşemesinde açılan dairesel açıklıklar iç avlular oluşturup, teras ve iç mekân arasındaki görsel ilişkinin kurulmasını ve içeriye ışık alınmasını sağlamaktadır.


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :

Bölüm Sponsorları
Künye
Proje Yeri :

Çekmeköy, İstanbul

Mimari Proje :

Erginoğlu& Çalışlar Mimarlık

Tasarım Ekibi :

Kerem Erginoğlu, Hasan Çalışlar, Fatih Kariptaş, Quentin Gaucher, Burçe Karadağ, Selin Erdemirci, Özge Üstündağ, Beril Çiçek

Statik Proje :

Emir Mühendislik

Elektrik Projesi :

Enkom Mühendislik

Mekanik Projesi :

Ekotasarım Danışmanlık

İçmimari (iç mekan) Tasarım :

Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık

İşveren :

Özyeğin Üniversitesi

Peyzaj Projesi :

Spiga Peyzaj Proje Danışmanlık

Proje Yönetimi :

Fiba Gayrimenkul

Yüklenici(ler) :

IO Yapı

Aydınlatma Danışmanı :

On-Off Aydınlatma Tasarımı ve Danışmanlığı

Arsa Alanı :

4.000 m²

İnşaat Alanı :

7.600 m²

Proje Tarihi :

05.2016 - 01.2017

Yapım Tarihi :

08.2016 - 01.2017

Fotoğraflar :

Gürkan Akay

YEM | Facebook YEM | Twitter YEM | Linkedin