Mimarizm
Mimarizm
Etkinlikler
OcakŞubatMartNisan
MayısHaziranTemmuzAğustos
EylülEkimKasımAralık
Yarışmalar
OcakŞubatMartNisan
MayısHaziranTemmuzAğustos
EylülEkimKasımAralık
Mimarizm

İçerde Çocuk Var!

Tuba Tellioğlu Şeren / 18 Temmuz 2016
Bakırköy Kapalı Kadın Cezaevi içerisindeki Adalet Anaokulu, ‘İçerde Çocuk Var’ sosyal sorumluluk projesi kapsamında, nord mimarlık-tasarım tarafından tasarlanarak günümüz koşullarında eğitime uygun hale getirildi.

‘İçerde Çocuk Var’ sosyal sorumluluk projesi, Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı kapsamında geliştirilen, cezaevlerinde anneleriyle birlikte yaşamlarını sürdüren 0-6 yaş gurubundaki çocukların, her çocukla eşit eğitim alma hakkına sahip olabilmesi için geliştirilen bir proje. Proje kapsamında kadın veya karma cezaevlerinde bulunan mevcut anaokulu yapılarının dönüştürülmesi ve günümüz koşullarında eğitime uygun hale getirilmesi planlanıyor.

icerdecocuk var1

nord mimarlık-tasarım kurucuları Burcu Yücetaş Ural ve Erkan Ural projenin başlangıç aşaması hakkında “Biz çocukluğumuzda ‘Uçurtmayı Vurmasınlar’ filmini tekrar tekrar izleyerek büyüdük. Bu filmin özellikle bizim jenerasyon üzerinde büyük bir etkisi var. Projeden haberdar olduğumuzda ilk aklımıza gelen bu film oldu. Durumu daha da içselleştirebildik bu sayede. Cezaevlerinin şartlarına uygun olarak, orada yaşamak zorunda kalan çocukların kendilerini ait hissedebilecekleri mekanlar tasarlama fikriyle yola çıktık” diyorlar.

icerdecocuk var2

Adalet Anaokulu projesinde, cezaevi algısından sıyrılıp çocuğun ‘eğlenerek, etkileşime girerek, sosyalleşerek, kendini mekana ait hissederek öğrenebilmesi fikri’ birçok danışman eşliğinde geliştirilen ana tasarım kararlarıyla merkeze alınmış. 

icerdecocuk var18

Mevcut yapının cezaevi içerisindeki girişe yakın ve açık konumu, çocukların daha kontrollü, korunaklı ve dışarıdan gelecek müdahaleye kapalı zaman geçirebilmesi için sınırlı bir hale getirilmiş. Metal çit sistemi kullanılarak, yapı ön ve arka bahçeleriyle birlikte cezaevi girişinden koparılmış ve yapıya yaklaşımda yeni bir giriş tarif edilmiş. Bu sayede anaokulu yapısının kendi özel sınırları belirlenmiş. Ön bahçe, çocukların açık havada eğitimlerine devam edebilecekleri, eğlenceli etkinlikler gerçekleştirebilecekleri, sosyalleşebilmelerine ve çimlerde koşup, oynayabilmelerine imkan tanıyacak biçimde düzenlenmiş. Ön bahçenin varolan eğimi korunmuş ve buraya uygun çeşitli platformlar tasarlanmış. Yeşil alanlarla bağlantılı hale getirilen bu platformlar, aynı zamanda ön bahçe içerisinde, çocukların drama etkinliklerinde kullanılabilecekleri küçük bir amfi şeklinde tasarlanmış. Yapının ön bahçeye göre daha korunaklı ve izole olan arka bahçesinde, kum havuzu, dış mekan oyun elemanlarının park edilebileceği bir alan ve bisiklet parkuru tasarlanmış.

icerdecocuk var9

icerdecocuk var10

Anaokulunda sınıflar, kütüphane ve gerçek yaşam odası, çocukların eğlenerek öğrenebilmesine zemin hazırlayan fonksiyonel ve bütüncül bir yaklaşımla ele alınmış. Sınıflarda, kütüphanede ve çok amaçlı salonda yer alan oturma birimleri yer yer kademeli, yer yer de eğri platformlar olarak tanımlanmış ve çocukların üzerinde koşup oynayabilecekleri, birbirlerini izleyebilecekleri yüzeyler olarak düşünülmüş. Bu yüzeylerin altları ise depolama amaçlı kullanılabiliyor.

icerdecocuk var3

icerdecocuk var6

İç mekandaki duvarlarda beyaz ve gri renkler ön plana çıkıyor. Ancak yapının bahçe duvarında oluşturulan renk ağacı iç mekan yüzeylerinde de devam ettirilmiş. Bu sayede renkli ve içi dolu daireler içeride de duvar yüzeylerinin bir parçası haline gelmiş ve renklerin soyutlanmasıyla görsel etkisi kuvvetli bir zemin tarif edilmiş. 

icerdecocuk var16

icerdecocuk var9

icerdecocuk var17

Nord Mimarlık bu sosyal sorumluluk projesi kapmasında çalışmaya devam ediyor. Bakırköy Kadın Cezaevi’nde yer alan anaokulu şu an kullanımda. Sonrasında başlanan Gebze’deki cezaevindeki anaokulu projesi ise tamamen baştan tasarlanmış. Tasarımı ve çizim süreçleri sona eren projenin uygulamasına en kısa zamanda başlanacak. Mimarlık ofisi, ayrıca Sivas’taki cezaevi için de yeni bir proje üretiyor.

Projeye destek vermek için burayı tıklayabilirsiniz!


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :

Bölüm Sponsorları
Künye
Proje Yeri :

Bakırköy - İstanbul

Tasarım Ekibi :

Burcu Yücetaş Ural, Erkan Ural, Burcu Dede, Gülşah Çaltekin

Konsept Proje :

nord mimarlık-tasarım

Peyzaj Tasarımı :

Land Design Factory

İşveren :

Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı

Aydınlatma Projesi :

Emfa

İnşaat Alanı :

270 m2

Halı :

Interface – halı

Sert Zemin :

Seranit – seramik / Vineo - pvc

Hareketli Mobilya :

Buhara Mobilya / Ikea

Proje Tarihi :

15.08.2015

Yapım Tarihi :

15.10.2016

Fotoğraflar :

Murat Tekin