İZTEKGEB İnovasyon Merkezi Binası

06 Temmuz 2015
Bina yapım hızı, kullanım bakım kolaylığı ve maliyetlerinin en düşük düzeyde tutulması ile çağdaş mekânsal kimliği yansıtmak amacıyla, bütün yapısal sistemleri yansıtacak bir mekân olarak tasarlanmış.

İnovasyon Merkezi Binası alanı, İZTEKGEB (İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi)’nin algılanma ve yönlenme açısından özellikli konuma sahip bir parselinde yer almaktadır. Parsel kuzey-güney yönünde inen hafif bir eğime sahiptir ve üst kotlarında yer alan ağaçlar dışında bir bitki örtüsü yoktur. Kuzey-güney yönünde güçlü rüzgâr dolaşımı bulunmaktadır. Arsaya ait var olan iklimsel, topografik veriler ve bölgedeki kullanıcılarla yapılan anket değerlendirmeleri, binanın işlevsel karakteri, arsada konumlanma, biçimlenme ve bina kimliğinin oluşturulmasında tasarım yaklaşımını yönlendiren veriler olmuştur. Tasarım, parselin üst kotlarını, açık bir ortak alan yaratarak, birbirine bağlayan, parsel sınırlarını izleyen doğrusal bir formda konumlanmıştır.



Bu yerleşim ve biçimlenme, hem istenmeyen sert ve bunaltıcı rüzgârları engelleyerek korunaklı avlunun kullanım değerini artıracak, hem de köşe arsa kütle ile vurgulanarak binanın yönlenme ve algılanma etkisi kuvvetlenecektir. Ayrıca arazinin üst kotuna yaslanan bina, çatı alt kotundan başlayan yaya rotası ile bütün alana ve deniz manzarasına açılan bir rekreasyon alanı olarak kullanım kazanacaktır.

Arazideki hafif eğim avludaki amfi ile birbirine bağlanmıştır. İki kota oturan avlunun üst kotu yeşil ağaç peyzajı ile düzenlenirken, alt kot sert zemin dokulu, toplanma ve gösteri olanaklı bir mekân olarak kullanılacaktır. Bu açık alanın yaz aylarındaki gölge gereksinimi, programda yer alan “Kuluçka” biriminin ayrı bir kütle olarak avluda zeminden kopuk olarak konumlandırılmasıyla çözümlenmiştir.



Binanın yenilikçi, özgün kimliği “Kuluçka” biriminin kütle kompozisyonunda ikonik bir formda öne çıkartılmasıyla vurgulanmak istenmiştir. Dört ayrı kota dağıtılan program rasyonel ve yalın bir düzende kurgulanmıştır. Çalışma büroları ve ortak alanların doğal ışığı en yüksek düzeyde kullanmaları hedeflenmiştir. Avluyu saran bir koridor üzerine dizilmiş çalışma mekânları, hem cepheden hem de yarı saydam koridor cephesinden ışık alacaktır. Ayrıca koridor cepheleri büroların iletişim alanları olarak düzenlenecektir. Açık alanla görsel ve işlevsel ilişki kuran koridorlar yalnızca dolaşım amaçlı olarak düzenlenmeyip, yer yer oluşturulan nişlerle bir sosyalleşme ortamı olacaktır. Binanın ana giriş kotundaki atriyumda avlu ile bağlantılı olacak kafeterya bütün bina kullanıcıları ve ziyaretçileri için ana buluşma noktası olarak düşünülmüştür.



Ayrıca bütün yerleşkeye hizmet verecek sosyal tesis – restoran binanın güvenliğini zedelemeyecek ve işletme kolaylığı sağlayacak şekilde yerleştirilmiştir.Bina yapım hızı, kullanım bakım kolaylığı ve maliyetlerinin en düşük düzeyde tutulması ile çağdaş mekânsal kimliği yansıtmak amacıyla, bütün yapısal sistemleri yansıtacak bir mekân olarak tasarlanmıştır. Brüt beton taşıyıcı sistem kaplama katmanlarından yalıtılarak kendini sergilemektedir. Zemin kaplamaları renkli epoksi olarak önerilmektedir. Ayrıca mekânsal esnekliğin sağlanabilmesi için büro mekânları hafif iç mekân bölücü duvarları ile bölünecektir.

*Bu proje YAPI Dergisi'nin 385. sayısında yayımlanmıştır.


İZTEKGEB İnovasyon Merkezi Binası - Resim Galerisi

Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :

Bölüm Sponsorları
Künye
Proje Yeri :

İzmir

Müellif Mimar :

M artı D Mimarlık

Mimari Proje Ekibi :

Merih Feza Yıldırım, Serdar Uslubaş, Utkan Emek Seçgin, Ali Can Helvacıoğlu

Tasarım Ekibi :

Metin Kılıç, Dürrin Süer

YEM | Facebook YEM | Twitter YEM | Linkedin