"Kuş Yuvası": Olimpiyat Stadı

15 Aralık 2017
 


Henüz proje aşamasındayken formu nedeniyle "kuş yuvası" ismi takılan stadyum, Pekin'deki Yasak Şehir'den başlayan aks üzerinde yer alıyor. Tasarımda Çinli sanatçı Ai Weiwei ile işbirliği yapan Herzog & de Meuron, Olimpiyat Stadyumu'nda Çin geleneksel şehrinde yer alan hiyerarşik yapıya sadık kalmaya özen gösterdiklerini söylüyor. Herzog, ayrıca doğu kültüründe önemli bir yeri olan ikonik düşünme fikrinin batı mimarisi için özgün olduğunu ve tasarladıkları yapının kolektif bir form olma yolunda yüksek bir potansiyele sahip olduğunu ifade ediyor. Herzog'un geçtiğimiz yıl Londra Mimarlık Festivali'nde bu projeyle ilgili yaptığı açıklamalar şöyle:


"Aslında form oldukça modern olmasına karşın halk tarafından kabul görebilecek ve kendilerini evlerinde hissedebilecekleri birşeyleri hatırlatacak. Projenin kabul görebilmesi için bu kollektif çaba şarttı... Ayrıca Çinlilerin, Japonların aksine kamusal alanı kullanma şekillerinden çok etkilendik."

 


" Tasarımı az sayıda ancak yoğun çaba sonucu oluşan elemanlara dayandırdık. Bunlar ana strüktür (çatı, cephe mekanları ve strüktürü tek bir eleman olarak kabul ettik), oyun çanağı (bowl), dolaşım alanları ve kaide (plinth). İlk bakışta strüktür kiriş ve kolonlardan oluşmuş labirentsi bir orman gibi görünmekle birlikte aslında oldukça titiz geometrik bir konstrüksiyondur. Bununla birlikte strüktürü optimize etmek ve kaideye oturtabilmek için oldukça yoğun çaba harcandı... Strüktür kaplamaları Münih'te olduğu gibi EFT membrandan oluşuyor ancak burada Münih'in aksine kaplama strüktürün dışında değil strüktürün arasında, dolayısıyla görünmez durumda. Stadyumun bazı bölümleri örtülü bazı bölümleri ise iklim ve sıcaklık kontrolü için açık olarak bırakılacak."



Herzog, Çinlilerin kendilerinden Münih'tekinden tamamen farklı bir bina istediklerini, zaten bir olimpiyat stadyumu olması ve kapasitesinin çok daha fazla olması nedeniyle tribün kompozisyonunun çok daha yayvan bir çanak şeklinde olduğunu belirtiyor. Bu stadyumun daha dışa dönük olduğunu ve seyircilerin stadyum çevresindeki aktivitelerden çok daha fazla yararlanabileceklerini söyleyen Herzog, kaide bölümünün otopark, otel, alışveriş ve park olarak işlevlendirildiğini ifade ediyor. Dolaşım alanları ise dış ve iç arasında bir filtre görevi görüyor ve oldukça ilginç bir kamusal alan yaratıyor. Bu alanın yalnızca oyunlar sırasında değil stadyumu saran park gibi diğer zamanlarda da bir buluşma ve toplanma alanı olarak benimsenmesi öngörülüyor.

Ai Weiwei'nin ağaç çiziminden esinlenerek projede yer alan kaide fikri ise, tıpkı stadyumun strüktürü gibi akslara, insan akışına, kamusal-özel ilişkisine dayanarak şekillendirilmiş. Mimari düşünce açısından stadyum, anıtsal ölçeğe sahip olsa da insan ölçeğinin de korunduğu mekanlar yaratılması gerekliliğini savunan yapılardan.
 


Makaleler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :

YEM | Facebook YEM | Twitter YEM | Linkedin