Mare Nostrum Apart Otel

Emrah Demir, S. Salih Başbay, Hasan Öncü / 01 Kasım 2013
Mare Nostrum Apart Otel

Toros Dağları'nın etkileyici görüntüsünü arkasına alırken, asimetrik pencere düzeniyle ziyaretçilerine farklı bakış noktaları yaratan Mare Nostrum'un hikayesini, mimarları Emrah Demir, S.Salih Başbay ve Hasan Öncü'den dinliyoruz.


Antalya'nın Kaş ilçesinde, Andifli mahallesi, Gül sokakta yer alan Mare Nostrum Apart otel; statik ömrünü tamamlamış, 150 m2'lik parsel üzerine 115 m2 oturumlu bir apartman yapısının yerine tasarlanmış ve uygulanmıştır.

Projemizin ana fikri; apartmanın parsel üzerindeki bu yayılmacı plan şeklinden kurtulup, zemin katın kuzeye bakan alanında geleneksel Akdeniz ev tipolojilerinden de aşina olduğumuz güneş korunaklı, geniş, serbest bir mekan yaratmaya çalışmak şekilde özetlenebilir. Böylece kuzey cephesindeki 2 metrelik geri çekme payı da bahçe alanına dahil edilerek daha geniş ve işlevsel bir avlu elde edilmiştir.

Bodrum kat dahil toplam 4 katlı olan yapı, normal kat planında 105 m2'lik kapalı alana sahipken, zemin katta toplam 65 m2'lik kapalı alana ve 85 m2'lik açık/yarı açık alana kavuşturulmuştur. 7 odalı ve 28 kişilik kapasiteye ulaşabilen otelde, farklı sayıda kişilerin konaklayabileceği, farklı tipte odalara yer verilmiş ve bu odalar yörenin iklimine uygun, bahçe ile bütünleşik açık koridorlu bir sirkülasyon sistemi ile desteklenmiştir.

Yapının kuzey cephesindeki merdiven hariç ana yapım sistemi betonarmedir. Yapı içi ulaşımı sağlayan merdiven ise çelik taşıyıcılı olup ahşap baskıçlıdır. Yapı, Kaş yönetmeliklerine uygun olarak beşik çatıya ve yine yönetmeliklere göre beyaz badana ile boyalı olan, çevreye farklı bakışlar sağlayan asimetrik pencere düzenli dış cepheye sahiptir. Bu cephe düzeni içerisinde doğal iklimlendirmeyi de sağlayan geniş bir yarık, aynı zamanda yapının giriş mekanını da tanımlar.

                 

Bulunduğu sokaktan rampa ile de ulaşılabilen yapının zemin katında, biri engellilerin de kullanabileceği iki oda, resepsiyon, bar, wc, merdiven gibi işlevlerin yanı sıra kahvaltı veya dinlenme alanı olarak kullanılabilecek, yapının kalbi olarak niteleyebileceğimiz bir avlu yer alır. Yarı toprak zemine sahip yarı sert zemine sahip bu avlu, bugün ziyaretçilerin severek vakit geçirdikleri bir mekan halini almıştır.

Avlu ile üst kattaki odaların ilişkisi açık merdiven/koridor ile sağlanmıştır. Bu alan içerisinde hareket eden ziyaretçi ise sürekli çevre ile ilişki içerisindedir. Kurulan ilişkilerden en önemlisi, kuşkusuz, ilçenin yaslandığı Toros Dağları'dır.


Proje Künyesi

Yapılış tarihi: 2013
İnşaat Alanı: 460 m2
Mimari Proje: Emrah Demir, S.Salih Başbay, Hasan Öncü
Uygulama: Hasan Öncü
Statik Proje: Mehmet Öztürk - Piramit Mühendislik
Mekanik Proje: Taner Tazegül - Tso Mühendislik
Elektrik Projesi: Sinan Örs
Fotoğraflar: Tuba Kılıç, Emrah Demir


Plan, kesit ve görünüşlere ait büyük görseller için ilerleyiniz >>>>>


 
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :

YEM | Facebook YEM | Twitter YEM | Linkedin