Kuyubaşı Fidanlığı

E. Seda KAYIM / 04 Kasım 2008
Kuyubaşı Fidanlığı

Mimari Tasarım: Serter Karataban; Mimar
Statik Proje: Tekfer İnşaat Ltd. Şti.
Mekanik Proje: Promeka
Elektrik Proje: Korkmaz Elektrik
Akustik Proje: Fores Akustik, Türker Talayman, Elk. Mühendisi
Peyzaj Projesi: Sedat Karataban
Genel Yüklenici: Tekfer İnşaat Ltd. Şti.
Diğer Alt Yükleniciler: Tekiz, Metal Yapı-Mepart, Hüni Parke
Şantiye Kontrolü: Ali C. Cantez
İşveren: Mehmet Avcı, Kuyubaşı Fidanlığı
Tasarım Tarihi: 2002
Yapım Tarihi: 2003
Toplam İnşaat Alanı: 600 m²
Toplam Arsa Alanı: 10000 m²

Kuyubaşı Fidanlığı'na ait, Cumhuriyetköy'de bulunan yaklaşık 100.000 m2'lik arazi üzerinde, proje üç fazlı olarak gerçekleştirilmiştir. Açık alanda bulundurulması düşünülen asma-germe strüktürel hayvan barınağı projesi henüz hayata geçirilmemiştir. Yapıların dağınıklığı, arazinin de büyüklüğü, birimlerin konuşlanması söz konusu yerlerin seçimini zorlaştırmıştır. Binaların ilk ikisinde, ticari amaç güdülerek hazırlandıkları için, yalınlık ve ağırbaşlılıkla farkedilir olması düşünülmüştür. Diğer bina, lojman binası ise, arazi içinde salt fonksiyonellik ve hızlı yapım teknikleri düşünülerek, arazi içinde gizlenmeye çalışılmıştır. Binaların tamamı, arazinin aynı zamanda giriş kısmı olan Kuzey-Batı yönündeki başlangıç noktasından, dere yatağına kadar olan yaklaşık 10.000 m2'lik alanın ıslah çalışması sonrasında bu bölge içinde konuşlandırılmıştır.

Showroom

İlk yapı giriş noktasındaki yaklaşık 600 m2 kullanım alanı bulunan tarım gereçleri için showroom ve peyzaj mimarlarını barındıran ofis yapısıdır. Tamamında sadece dört malzeme kullanılarak-çimento bazlı yapı elemanları, çelik, cam ve alüminyum-doğanın içinde, kendisiyle uyumlu, çevresiyle de rekabet içinde olmayan bir bina olmaya çalışmaktadır. Tüm malzemeler, suni olmakla beraber, en doğal halleriyle kullanılmışlardır. Mimari tasarımdaki ana fikir de budur. Kendi sadeliğiyle, mimarinin bağlamsallığı düşünülerek, binanın ticari faaliyetinden ötürü farkedilir kılınması sağlanmaya çalışılmıştır. İçindeki 2 katlı ofis binası, fonksiyonunun farklılığını arazinin her bakış yönünde hissettirmektedir. Batı yönünün tamamına brüt beton duvar yapılması, Kuzey yönündeki dar cephenin ise, ısı yalıtımlı cephe sistemi ile korunması ile, binanın yaz ve kış aylarında doğal iklimlendirme etkisinde bırakılması arzulanmıştır. Şirket bünyesindeki peyzaj mimarları ile varılan fikir birliği neticesinde oluşturalan çevre düzenindeki su ögesi, Melen Çayı uzantısı kollara öykünmek amacıyla konulmuştur.

 
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :

YEM | Facebook YEM | Twitter YEM | Linkedin