Galyum Blok / ODTÜ Teknokent

07 Mayıs 2010

Mimari Proje Ekibi: Deniz Çiler Erkan, Oral Göktaş, Bilge İldiri | Statik Proje / Structural Design: Parlar Mühendislik, Gülsun Parlar
Mekanik Proje : YMT Mühendislik, Melih Özöner
Elektrik Projesi : Promete Mühendislik, Kemal Güravşar
İşveren: Odtü Teknokent
Yüklenici : EBİ
Proje tarihi: 2005
Yapım tarihi: 2006-2007

İlk Yapı'nın bu ayki konuğu ODTÜ Teknokent'te yer alan Galyum Blok ile Alişan Çırakoğlu. Çırakoğlu daha önceden farklı ekiplerle ve ortaklıklarla bir takım keyifli işler yapmış olsalar da kendi ofisini kurduktan sonraki ilk yapısının Galyum Blok olduğunu söylüyor.

İşte Çırakoğlu'nun kaleminden Galyum Blok:

"ODTÜ Teknokent'te yer alan Galyum Blok'un mimari projesi buradaki çoğu yapıda olduğu gibi davetli yarışma yöntemiyle elde edildi.

Gerek proje sürecinde, gerek inşaat aşamasında Teknokent yönetimi ve ODTÜ Geliştirme Vakfı ile ilişkiler sürekli projeye olumlu katkı yapacak düzeydeydi.

Yapının temel işlevi yazılım geliştirme şirketlerine ofis ve araştırma alanı yaratmak idi. İçinde yer alacak farklı büyüklükteki firmalara esnek yerleşme imkanı sağlaması ve rahat çalışma ortamı yaratması yanında, kullanıcılar arasında etkileşim imkanları da yaratan açık ve kapalı sosyal mekanlara sahip olması tasarımın ana kriterleri olarak belirlendi. 70 m2 den 1600 m2'ye kadar çeşitli büyüklüklerde ofis alanlarının yer aldığı yapı, aynı zamanda ODTÜ Teknokent'in ofisler bölgesinden rekreasyon alanlarına yaya erişimi sağlayan bir geçit görevi de görmektedir. Bu geçiş yapının yerden yükseltilmesi ve arazide yer alan mevcut şevin yarattığı kot farkının üzerine oturtulması ile sağlanmıştır. Yapının yerden yükseltilmesi aynı zamanda yapıya farklı yönlerden yaklaşımı da olanaklı kılmaktadır. Tanımlı tek bir giriş noktası yerine bu geçit içinden farklı noktalara dağılım sağlanmıştır. Doğu ve batı kanadında yer alan iki uzun prizmatik kütle çelik köprü ve merdivenlerle birbirine bağlanmakta, bu iki kütle arasındaki boşluk binanın sosyal yaşam alanları olarak kullanılan iç avluyu oluşturmaktadır. Ana dolaşım bu iç avlu çevresinde yer almaktadır. İç avludaki hareketliliğin ve şeffaflığın tam tersine dış cephe olabildiğince net ve yalın bir ifadeye sahiptir. Dış cephesindeki düşey bantlar şeklindeki camları sürekli bilgisayar ortamında çalışılan ofisler için kontrollü bir aydınlatma düzeyi sağlamaktadır.

Arazi içinden geçen mevcut şev bir istinad duvarı ile tutularak peyzaj elemanı olarak kullanılmıştır. Ofisleri barındıran iki adet prizma bu kot farkının üzerine oturtularak yerden yükseltilmiş, altta kalan boşluk ise hem iç avluya hem de binanın batısında yer alan rekreasyon alanına bağlantı saplayan bir geçit halini almıştır.

Yapının girişini vurgulayan ‘enter' oku, yapının kullanıcılarının yazılım mühendisleri olduğu da düşünülerek bilgisayar klavyesi üzerindeki ‘enter'  tuşunun sembolünden esinlenilmiştir."


 
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :

YEM | Facebook YEM | Twitter YEM | Linkedin