Mimarizm
Mimarizm
Etkinlikler
OcakŞubatMartNisan
MayısHaziranTemmuzAğustos
EylülEkimKasımAralık
Yarışmalar
OcakŞubatMartNisan
MayısHaziranTemmuzAğustos
EylülEkimKasımAralık
Mimarizm

Club Alda

03 Temmuz 2009
Club Alda

Tasarım Ekibi: Altan Olcaytu, Tevfik İçpınarcıoğlu, Engin Çetin
Proje ve İnşaat Tarihi: 1993 - 94

İlk Yapı'nın bu ayki konuğu Club Alda ile Oktay Nayman. Club Alda, İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesinden 1960 yılında mezun olduktan kısa bir süre sonra yurt dışına çıkan ve 30 yıl boyunca çeşitli ülkelerde meslek hayatını sürdüren Nayman'ın Türkiye'deki ilk yapısı.

Nayman ilk yapısını şöyle anlatıyor:

"Club Alda (şu anda Club Med) Antalya, Beldibi mevkiinde, Bey Dağları ile Akdeniz arasında uzanan bir çam ormanının içine dağılmış sevimli bir tatil köyüdür. Bu tesisin batı ucunda, çam ağaçları arasından kumsala doğru açılan küçük bir cep içinde yer alan bu yapı, tesise gelen önemli misafirleri ağırlamak amacıyla tasarlandı. İşveren tarafından talep edilen program taslağında, zemin katta bir resepsiyon salonuyla bir toplantı/çalışma odası, üst katta ise beş konuk odasından oluşan bir kurgu istenmişti. Ancak, yapının yerleşeceği küçük cebin olağanüstü güzelliğiyle, bu kıyı şeridine damgasını vuran dağ-deniz diyaloğunun çarpıcı bir biçimde yansıtılması bir araya gelince bu kurgu, tabiriyle, baş aşağı çevrildi. Ortaya çıkan şemada zemin kattaki yatak odalarının oluşturduğu bir platform üzerin yaşama hacimleri yerleştirildi. Doğuya bakan resepsiyon salonu Akdeniz'e, kuzeye bakan toplantı odası ise Bey Dağları'na odaklandı. Plan anatomisi iç içe geçen iki kare olarak tanımlandı. Karelerin çakışmasından oluşan üçgen  binayı bütün yüksekliğince delen bir pivot hacim (giriş holü) olarak kullanıldı. İki ana hacmi örten çatılara iki karşıt geometri uygulandı. Salon, kapı hizasından hole doğru dramatik bir akışla yükselen bir çatıyla örtüldü. Verandanın üzerindeki pergola bu çatıyı sarıp ölçeklendiren, ayni zamanda parlak Akdeniz güneşini süzen bir öğe olarak kullanıldı. Toplantı salonuna ise giriş kapısından kuzeydeki dağ vistasına doğru yükselen bir çatı geometrisi uygulandı. Giriş holü bu çelişkili geometrileri uzlaştıran ve binanın merkezine gün ışığı süzen, içi boşaltılmış bir "solid" olrak kullanıldı. Giriş holünün her iki ucunda, kavisli bir duvar ve bir köprüyle iki küçük giriş avlusu tanımlandı. Giriş holündeki trafiğin yatak odalarını rahatsız etmemesi için bu hacimlere girişler iki dairesel meydancık ve kavisli bir sokaktan verildi.

Yapının konstrüksiyonu betonarme taşıyıcı sistem ve hafif beton dolgu duvarlarla oluşturuldu. İki ana çatıda çelik kirişlere asılı ahşap aşıklardan oluşan ve her iki yüzeyi yine ahşapla kaplı bir balon konstrüksiyon kullanıldı. Yapının dış örtüsü olarak serpme sıva, emprenye ahşap kaplama ve yükselen çatıların üzerinde bitüm esaslı levhalar (shingle) kullanıldı."


Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :

Bölüm Sponsorları