Mimarizm
Mimarizm
Etkinlikler
OcakŞubatMartNisan
MayısHaziranTemmuzAğustos
EylülEkimKasımAralık
Yarışmalar
OcakŞubatMartNisan
MayısHaziranTemmuzAğustos
EylülEkimKasımAralık
Mimarizm

Modern Bir Dönüşüm Hikayesi; İzmir Satış Ofisi

mimarizm.com / 12 Ocak 2015


İzmir'de uygulanacak karma kullanımlı bir yapı kompleksi için Iglo Architects tarafından tasarlanan İzmir Satış Ofisi projesi, mevcut yapının dönüşüm hikayesini, esnek ve fonksiyonel tasarımı vurgulayan detaylar ve modern, sürdürülebilir bir yaklaşım ile ele alıyor.


Türkiye'de ve yurtdışında farklı fonksiyonlara ve kapsamlara sahip projeler üreten Iglo Architects tarafından, İzmir'in Bayraklı Sahili'nde uygulanacak olan karma kullanımlı bir proje için tasarlanan satış ofisi, eskiden fabrika olarak kullanılan atıl bir yapının, çağdaş tasarım kriterleri ile dönüşümünü temel alıyor.

 

İzmir Satış Ofisi, mevcut yapının tanıdığı imkanlar dahilinde dönüştürülerek yeni, etkili ve bütüncül bir yaklaşımla, hem kendisinin hem de içerisinde konut, alışveriş, ofis ve marina fonksiyonlarını barındıracak olan projenin kimliğini yansıtmayı hedefliyor.


Fonksiyonel ve bütüncül bir tasarım

Iglo Architects, projeden kopuk bir noktada konumlanan ve sadece şantiye çalışma ofisi ya da satış-tanıtım ofisi olmak için fazla büyük olan 3.000 m² alana sahip mevcut yapıyı ele alırken, projeyi hem ilgili fonksiyonlara uygun hale getirmeye hem de bütüncül bir yaklaşımla kurgulamaya çabalamış.

Ağırlıklı kısmı şantiye ofisleri olarak kullanılacak yapıda, dışarıdan gelen kullanıcıların şantiye ofisleri ile görsel bağı engellenerek, yapının ön kısmında yer alacak satış-tanıtım ofislerine yönlendirebilecek bir ortam yaratmaya yönelik çözümlere gidilmiş. Bu çözümlerin yanında; kütlesi, cephesi, peyzajı ve çevre kurgusuyla kendi mimarisini var edebilen, hem kıyı şeridindeki manzaraya hâkim hem de şantiyenin rahatlıkla izlenebildiği ve projenin tanıtımına katkıda bulunabilen nitelikli bir tasarım ortaya konmuş.

 

Etkili peyzaj öğeleriyle kullanıcıyı içeri davet eden yapının giriş bölümünde, mevcut yapıdan kalan yetersiz tavan yüksekliğinin etkisini kırmak için aynalar kullanılarak, giriş holündeki elektronik tanıtım panellerinin algısı ve etkisi güçlendirilmiş.

Mevcut yapıda yer alan iki kat yüksekliğindeki bölüme, projeye ait tanıtıcı maketin sergilendiği ve marina etkisine gönderme yapan tekne formlu bir platform, bunun üzerine de proje bilgilerinin yer aldığı görseller ve dokunmatik ekranlar yerleştirilerek, maket çevresinde iki boyutlu anlatımlara yer verilmiş.

Sergileme bölümünde sunumun etkisini kuvvetlendireceği düşüncesiyle, giriş holünün kat yüksekliği aniden yükseltilerek, sadece tavanı ve platformuyla bile dikkatleri üzerine çeken bir mekan yaratılmış.


İklimsel veriler ile şekillenen konsept 
   
Iglo Architects, dört mevsim sıcak ve ılıman bir şehir olan İzmir'de yer alacak satış ofisi için geliştirdiği konsepti aynı zamanda iklimsel özelliklerinden de faydalanarak ortaya koymayı hedeflemiş. Mevcut yapının bir katı tamamen boşaltılarak oluşturulan açık alanlarda esnek planlama avantajı kullanılarak, manzaraya hakim örnek daireler oluşturulmuş.

Bu katın iklime uygun şeffaf etkisini kuvvetlendirmek amacıyla geniş ve bol gölge atan kat döşemesine statiğin izin verdiği noktalarda büyük yırtıklar açılıp, altlarına güneş ışığından faydalanabilecek ağaçlar konularak, mekanda gölge-ışık etkisi ve peyzajın birlikte yer aldığı bir sirkülasyon hacmi elde edilmiş.

İzmir Satış Ofisi'nde birimler arasında oluşturulan yaya yolu, gelen kullanıcıları örnek dairelere ulaştırmanın yanı sıra, şantiye sürecinin ve deniz manzarasının izlenebileceği toplam iki balkona yönlendirmiş. Bölgenin özelliği olan, denizden karaya doğru esen meltemin, yapının bu katında içeri alınması sağlanarak ferah bir ortam yaratılmış ve bu doğal özellik gelen kullanıcının psikolojisini pozitif etkileyecek bir unsur olarak kullanılmış.

Yapının cephesi oluşturulurken yine iklimden yola çıkılarak, çelik konsollarla uzatılan saçaklardan sarkan ve yapının çevresini yer yer dolaşan grid sistemle güneş kontrolü sağlanmış. Bu tasarım ile yarı geçirgen, bazen duvar etkisi veren, bazense tamamen şeffaflaşan, dinamik bir cephe görüntüsü yakalanmış.

Uzun yıllardır kullanılmayan yapının, asgari yıkım işlemi ile yeniden işlevlendirilerek, başka bir projeyi yansıtacak şekilde günümüz koşullarına uygun şekilde ele alındığına dikkat çeken Iglo Architects ekibi, satış ofisi proje sürecinin nitelikli bir deneyim olduğunu vurguluyor.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :

Bölüm Sponsorları