Mimarizm
Mimarizm
Etkinlikler
OcakŞubatMartNisan
MayısHaziranTemmuzAğustos
EylülEkimKasımAralık
Yarışmalar
OcakŞubatMartNisan
MayısHaziranTemmuzAğustos
EylülEkimKasımAralık
Mimarizm

Sharjah Kentsel Dönüşüm Projesi

mimarizm.com / 11 Ekim 2017
Tago Architects tarafından tasarlanan Sharjah Kentsel Dönüşüm Projesi; içinde barındırdığı açık ve yarı açık sosyal alanlar, konutlar, ticari fonksiyonlu alanlar ve eğitim yapıları ile bölgenin köklü sanayi merkezi Sharjah’ın ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlayacak.

İstanbul merkez ofisinin dışında Tokyo, Bükreş, Kiev ve Dubai’deki ofislerinde Avrupa, Orta Asya ve Uzakdoğu’da projeler üreten Mimar Gökhan Aktan Altuğ önderliğindeki Tago Architects, Birleşik Arap Emirlikleri bünyesindeki yedi emirlikten birinde yer alan ve emirliğin üçüncü en büyük ve kalabalık kenti olan Sharjah’ta, 75 bin m²’lik alana uygulanacak bir kentsel dönüşüm projesine imza attı. 2020 yılında inşaatına başlanacak olan projenin, tamamlandığında bünyesinde bulundurduğu açık ve yarı açık sosyal alanlar, konutlar, ticari fonksiyonlu alanlar ve eğitim yapıları ile, bölgenin sanayi merkezi Sharjah’ın gelişimine önemli katkılar sağlaması hedefleniyor.

Mevcut durumda niteliksiz sanayi yapılarının, konutların ve küçük ticari birimlerin bulunduğu, toplam 4 adada, 75 bin m² ‘nin üzerinde tasarlanan kentsel dönüşüm projesi, masterplan çalışması ve mimari avan projelerinin tasarımını içeriyor.

Projenin önemli unsurlarından biri olan eğitim fonksiyonunu oluşturan 2 adet eğitim yapısının konumlandırılması, detaylı ve büyük alanlar kaplayan yapılar olmaları nedeniyle öncelik kazanmış. Eğitim yapılarının dışında kalan alanlara ise konut ve ticari birimler yerleştirilmiş. Proje kapsamında, T şeklindeki ana hatların üzerinde yer alan yaya geçitlerinin, alt geçitlerin ve trafik ışıklarının konumlarına kadar detaylı bir planlama çalışması yapılmış.

Proje kapsamında tasarlanan adalar, şehir planına göre köşelerde geriye çekilerek küçük ölçekte meydanlar oluşturulmuş. Böylece planlı bir şekilde gridal olarak gelişmesi istenen kent yapısına uyulmuş. Coğrafi ve kültürel verilerin ana tasarım kriterlerinden biri olduğu projede AVM yapısının üzeri kapatılarak kontrollü bir iç bahçe yaratılmış. Mahremiyetin sağlanması için bahçe kotu, konut kotundan 1,5 metre aşağıya çekilmiş. Merkezde bir meydan oluşturularak sosyal alan ihtiyacı karşılanmış.

Proje, bölgenin çok sıcak ve güneşli iklim koşullarına uygun olarak tasarlanmış. Masterplanda, özellikle yaya yolları üzerinde dar sokaklar oluşturularak doğal ventilasyon sağlanmış. Cephede kullanılan GRC kaplama malzemesi, değiştirilebilir olmasıyla cephede yıl boyunca sıcak hava ve güneşe maruz kalmaktan dolayı oluşacak hasarların giderilmesi için iyi bir çözüm olmuş. Cephe tasarımında konforlu ve iç mekanların önemsendiği, çok şeffaf olmayan bir yaklaşım benimsenmiş. Ticari alanlara yerleştirilen arkatlar ile de gölge alanlar oluşturularak gün içinde hareketli sokaklar hedeflenmiş.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :

Bölüm Sponsorları