Mimarizm
Mimarizm
Etkinlikler
OcakŞubatMartNisan
MayısHaziranTemmuzAğustos
EylülEkimKasımAralık
Yarışmalar
OcakŞubatMartNisan
MayısHaziranTemmuzAğustos
EylülEkimKasımAralık
Mimarizm

‘Rockaway!’ Sahil Evi Enstalasyonu

Tuba Tellioğlu Şeren / 26 Temmuz 2016
Alman sanatçı Katharina Grosse’nin sprey boya tekniği kullanarak terk edilmiş bir sahil evini kırmızı ve beyaz renklere boyadığı son enstalasyonu, 2012’deki Sandy kasırgası sonrasında bölgenin iyileştirilmesi adına oluşturulan MoMA PS1’ın programı kapsamında gerçekleştiriliyor.

New York’un Fort Tilden kumsalında, kırmızı ve beyaza boyanan bir sahil evi tüm dikkatleri üzerine çekiyor. İçeriden dışarıya doğru taşan canlı renkleriyle doğanın içinde insanı şaşırtan yapı, Alman sanatçı Katharina Grosse’un sprey boya tekniği uyguladığı Rockaway! projesinin bir parçası.

 

Rockaway! projesinin tamamlanması 7 gün sürmüş. Baz olarak beyaza boyanan katmanın üzerinde Grosse, kırmızının dört farklı tonunu kullanmış. “Beyaz gökyüzünün ışığını yansıtırken kırmızı ise izleyicinin karşısına dikiliyor adeta. Özellikle enstalasyonda, denizin ve kumsalın doğallığıyla kontrast yaratacak suni bir renk kullanmak istedim. Kırmızı görsel olarak çok çarpıcı hatta biraz da rahatsız ediciydi.” diyor Grosse projesinden söz ederken.  

 

Rockaway! projesi, 2012’deki Sandy kasırgası sonrasında bölgenin iyileştirilmesi adına oluşturulan MoMA PS1’ın programı kapsamında gerçekleştiriliyor. Grosse’un New Orleans’ta Prospect 1 için terk edilmiş bir evi boyadığı ilginç çalışması, MoMA PS1’nın direktörü ve MoMA’nın şef küratörü Klaus Biesenbach’ın sanatçıyla iletişime geçmesine neden olmuş. 

Rockaway! enstalasyonu, Grosse’un sadece dış cephesini boyadığı New Orleans’taki ev projesinden  çok daha farklı, daha derinlikli ve insanı içine alan bir yoğunluğa sahip. “Burada hem içerdeyim, hem de dışarıda… Ve en önemlisi evle bağlantı kurarken gökyüzüyle, denizle ve açık alanla kurduğum ilişkinin ötesine geçebiliyorum” diyor sanatçı.  

Fotoğraflar: Pablo Enrique

Bu devamlılığı yakalamak için Grosse, orijinal planını tamamıyla değiştirmek zorunda kalmış. Yaklaşımının ayrıntılı haritasını çıkarabilmek için Berlin’deki stüdyosunda öncelikle bölgenin iki farklı modelini çizmiş. Ancak boyamaya başladığında bunun işe yaramayacağını anlamış. “Proje sadece evin kendisine odaklanıyordu. Dışarıyla bağlantısı yoktu. Bunu değiştirmek için yeni bir süreç başlatmam gerekti” şeklinde aktarıyor heyecan verici projesini Grosse. 

Bu haberin orijinaline ulaşmak için tıklayın


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :

Bölüm Sponsorları
YEM | Facebook YEM | Twitter YEM | Linkedin