Mikro Kütüphane; Bima

Tuba Tellioğlu Şeren / 28 Temmuz 2017
Shau Mimarlık Ofisi, Endonezya’nın Bandung şehrinde tasarladığı bir kütüphanenin dış cephesinde plastik dondurma kapları kullanarak mekân iklimlendirmesine ihtiyaç duymaksızın serin kalabilen bir iç mekan atmosferi yarattı.

Shau mimarlık ofisi, Endonezya’nın Bandung şehrinde, düşük gelir grubuna dahil kişilerin yaşadığı bir bölge için küçük bir kütüphane tasarladı. Yapı, küçük bir mahalle meydanında yer alan, daha önceleri yerel halkın çeşitli etkinlikler ve spor aktiviteleri için kullandığı sahne benzeri bir platform üzerine inşa edildi. Planlamanın temel çıkış noktası ‘eksiltmek’ yerine ‘eklemek’ olduğundan Shau mimarları, kütüphaneyi gölge yapacak şekilde sahnenin üzerine yerleştirerek kullanım alanını genişletmeye karar verdiler. Boş alanın üzerini yüzen bir kutu formuyla kaplayarak aynı zamanda onu yağmurdan korumayı da başardılar.  

 

Bina, I-kirişlerden ve beton döşemeden oluşan basit bir çelik strüktürden inşa edildi. Var olan sahnenin üzeri yeniden betonla kaplandı ve merdivenler yapıya eklemlendi. Tropikal iklimde yer alan yapının planlamasındaki ana hedeflerden biriyse iklimlendirme kullanmaksızın doğal bir havalandırma yaratmaktı. Bu nedenle, hem gölgelik görevi üstlenecek, hem  günışığını içeri taşıyacak, hem de çapraz havalandırma yapabilecek, düşük maliyetli bir dış cephe malzemesi bulabilmek proje için önem kazandı. 

Ekip, en sonunda dış cephe malzemesi olarak toptan satılan plastik dondurma kaplarını kullanmayı tercih etti. Çapraz havalandırma için plastik kapların bazılarının alt bölümlerinin kesilmesi, görsel etkiyi arttırarak ürünü dış cephe uygulaması için daha uygun ve verimli hale getirdi.

   Fotoğraflar, Shau, Mikro Kütüphane Bima, Bandung, Endonezya, 2017

Kaynak, Domus


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :

YEM | Facebook YEM | Twitter YEM | Linkedin