Mimarizm
Mimarizm
Etkinlikler
OcakŞubatMartNisan
MayısHaziranTemmuzAğustos
EylülEkimKasımAralık
Yarışmalar
OcakŞubatMartNisan
MayısHaziranTemmuzAğustos
EylülEkimKasımAralık
Mimarizm

Küçük Projelerle Büyük Etki Yaratmak

Ahmet Fazıl Yenice / 04 Temmuz 2017
The American Institute of Architects (AIA), Small Project Awards 2017 programı kapsamında seçilen 11 projeyi açıkladı. Ödül programı, küçük ölçekli proje uygulayıcılarını onurlandırarak, gelecekteki tasarımlarında onları mükemmelliğe teşvik etmeyi amaçlıyor.

De Maria Pavilion, Gluckman Tang Architects / © Nikolas Koenig


Küçük ölçekli proje uygulayıcıları, bu yıl 14. kez düzenlenen Small Project Awards ödül programı ile yüksek nitelikli çalışmaları nedeniyle onurlandırılmış ve gelecekteki tasarımlarında mükemmelliğe teşvik edilmiş oluyor. Programın diğer bir amacı ise, boyut ve kapsamın sınırları ne olursa olsun, mimarların projelere getirdiği değer ve tasarım mükemmelliği konusunda halkın bilinçlenmesini sağlamak.

Small Project Awards 2017'dde katılımcıların, bu yılın teması olan "Yansıma" (Reflection) fikriyle bütünleşen ve bu temayla ilgili kavram ve unsurları birleştiren projeler sunmalarına dikkat edildi. Tema, geniş kapsamlı yorumlamayı teşvik etmek amacıyla bilinçli olarak açık uçlu bırakıldı.


Ödül programına başvuran projeler şu üç kategori değerlendirildi:

Kategori 1:
Yapım maliyeti 150.000 dolara kadar olan küçük proje, nesne, çevresel sanat ürünü veya mimari tasarım öğesi 

Kategori 2:
Yapım maliyeti 1.500.000 dolara kadar olan küçük proje

Kategori 3:
Kapladığı alan 5.000 ft2 (465 m2)'ye kadar olan küçük proje, nesne, çevresel sanat ürünü veya mimari tasarım öğesi 


Ödüle değer görülen projeler kategorilere göre şöyle sıralanıyor:

Kategori 1:

La Cage aux Folles (California)
Warren Techentin Architecture

La Cage aux Folles © Stephen Linsley

Materials & Applications’ın avlu galerisine yerleştirilen bu proje; karmaşık bir deneysel bükme çelik boru yapısının boru bükme, forma eklenme, sayısal hesaplama prosedürleri ve üretim süreçlerini araştırıyor. La Cage aux Folles, avluyu kaldırıma bir cep parkı şeklinde açarak mahalleye aktif bir şekilde katılıyor. Tasarım ekibi böylece, projenin hem peyzaj mimarisi hem de şehircilik gelenekleri içinde yer almasını istemiş. Strüktürün sokakla olan ilişkisi hem spontane kullanımlar hem de düzenlenen performanslar için alan sağlıyor. La Cage aux Folles, mahalle için bir sosyal merkez haline gelirken üç kişilik dans performansı ve perdeye yansıtılan sinek kuşları video animasyonu da dahil olmak üzere birden fazla etkinliğe ev sahipliği yapıyor.


Colorado Outward Bound Micro Cabins (Colorado)
University of Colorado, College of Architecture and Planning, Colorado Building Workshop

Colorado Outward Bound Micro Cabins© Jesse Kuroiwa

Deniz seviyesinden 10 bin metre yüksekteki bir çam ormanında yer alan bu 21 benzersiz kulübe, mikro konut ve prefabrikasyon alanında birer keşif. İlk 14 kulübe geçici personel için mevsimsel konut olarak tasarlanmış. Barınma ve depolamayı tam anlamıyla sağlamak adına  kulübeler, 'kutu' ve 'çerçeve' olmak üzere iki farklı unsur çerçevesinde ele alınmış. 'Çerçeve' eğitimcinin araçları için depo görevi görürken, ‘kutu’ ise barınma işlevini yerine getiriyor. Yedi kulübelik ikinci grup, sürekli personel için yıllık konut olarak hizmet ediyor. İlk tasarım, yapısal olarak yalıtılmış panellerin uygulanması yoluyla 'kutu'ya indirgenmiş. Sedir kaplı verandalar, özel alanlar yaratan 'kutudan' oyulmuş. Sıcak haddelenmiş çelik yağmurlukların ağaçlarla kaynaşması sağlanarak görsel etki en aza indirilmiş. Prefabrike huş kontrplak, iç mekanlara sıcaklık getirirken çevreyle olan bağlantıyı da sağlamış. Her kulübe grubu, 28 lisansüstü öğrencisi tarafından üç haftalık bir sürede yerinde yapımla tamamlanmış.


Sunset Pavillion (Colorado)
Tomecek Studio Architecture

Sunset Pavillion© Tomecek Studio Architecture

Rocky Dağları'ndaki panoramik manzarayı çerçeveye alan, tepede konumlanan ve park girişine bakan Sunset Pavilion (Günbatımı Pavyonu), bölgesel iz sistemi boyunca yer alan birçok yolun kesişim noktasını işaretliyor. Aynı zamanda sekiz ilave yapıyla birlikte doğal malzemeyle inşanın basitliğini kutluyor. Etkileyici bir görünüme sahip prefabrike çelik konsollar ziyaretçileri sert Colorado güneşinden koruyor. Mercek görevi gören pavyonun ayrıntıları, güneş yolunun olağanüstü niteliklerine vurguda bulunuyor. Yukarıdaki düzlemde yer alan delikler, sonbahar ve ilkbahar ekinoksunda güneşin hareketini izliyor. Aşağıdaki çelik plaka ve gabyon duvarlar, ön planda taşıt yolunu düzenlerken aynı zamanda uzaktaki dağ manzarasını çerçeveliyor. Beton bankın akışkan şekli ziyaretçileri oturmaya, tırmanmaya, yaslanmaya ve manzarayı izlemeye davet ederken, pavyonun mevcut manzarasını da daha geniş bir coğrafi bağlama yerleştiriyor.

*

Kategori 2:

Lightbox (Washington) 
Bohlin Cywinski Jackson

Lightbox© Nic Lehoux

Genç bir fotoğrafçı ve ailesi için ev-stüdyo olarak tasarlanan bu proje, Britanya Kolumbiyası’ndan Point Roberts'a uzanan yarımada üzerinde, yoğun bir ormanlık alanda yer alıyor. Yaşamsal faaliyetlerin gerçekleştirildiği güney cepheli iki katlı cam kafes, güneşi ve manzarayı yakalarken, ormandaki ışık ve gölgenin etkileşimini de kutluyor. Kuzey cephedeki merdivenler ince, siyah, dar açıklıklı ahşap bir kutu içerisinde yer alıyor. Basit malzemeleri kolay ama yenilikçi bir şekilde kullanan bina kabuğu ile ev, boyut ve anlam bakımından mütevazı bir yaklaşımla ele alınmış. Sonuçta, standart cam ünitelerinden oluşan prefabrik alüminyum pencere sistemini doğrudan destekleyen çıplak ahşap kirişler gibi uygun fiyatlı ve yaygın malzemelerle inşa edilmiş ve hem karmaşıklığı hem de maliyeti azaltmak amacıyla benzer oranlarla boyutlandırılmış bir yapı ortaya çıkmış.


Laura's Place (Oregon)
ARCHITECTURE BUILDING CULTURE

Laura's Place© Joshua Jay Elliot

Laura's Place (Laura'nın Yeri), yatılı tedavi gördükleri sağlık kurumundan taburcu edilen hamile ya da çocuklu kadınlara geçici barınma imkânı sağlıyor. Böylece tedavilerini tamamlamış annelere, iyileşme sürecinde bir sonraki adımı atabilecekleri ortak bir ev sunuluyor. Laura's Place, her yıl ortalama 16 kadın ve 16 çocuğa hizmet veriyor. Bu genişleme projesinin temel amaçlarından birisi de sakinlerin kültürel bağlamlarını yansıtmak, desteklemek ve dönüştürmek. Proje ekibi bu doğrultuda, genel saha planlamasından yeni geçici konut birimlerinin tasarımına kadar çeşitli çalışmalar yürütmüş. Anneler ve çocuklarına güvenli ve destekleyici bir geçici ev sağlamak amacıyla hayata geçirilen projenin başarısı ise, tasarım ekibi ve proje ortakları tarafından -kısmen de olsa- karşılıksız yapılan, ortak bir çabanın ürünü olmasında yatıyor.


Little House (Washington)
mw|Works

​© Andrew Pogue

Proje, Hood Kanalı'na bakan kuzey yönlü bir uçurum üzerindeki verimli ormanlık arazide konumlanıyor. Mevcut bir temel üzerine inşa edilen yeni bina, 20 ft2 (1,85 m2)'lik sınırlı bir taban alanına sahip. İlk görüşmeler doğrultusunda basit, etkili, kompakt ve modern bir yapıya odaklanılmış. Ziyaretçiler araziye güneyden yaklaşıyor, burada yer alan ince kanopi girişi belirtirken kanal manzarasını da çerçeveye alıyor. Daha şeffaf olan kuzey ve batı cepheleri çevreyi ve uzaktaki manzarayı alanın içine çekiyor. Hafifçe boyanmış paneller ve yumuşak çam kontrplak içeriyi ısıtıp aydınlatırken, oksitli siyah sedir ve kararmış çimento dolgu paneller dış cepheyi kaplıyor. Güneşli batı köşesinde geniş bir veranda çevreyi kucaklıyor. Küçük olmasına rağmen sınırlarından çok daha büyük olarak nitelenen proje sonuçta, modern kulübe anlayışının özünü yakalamayı umuyor.


Prospect House (Texas)
Max Levy Architect

Prospect House© Casey Dunn Photography

Yirmi dönümlük çayırlık arazide yer alan Prospect House, düğün ve diğer kutlamalara; iç mekan, açık hava ve büyük bir sahneye sahip veranda olmak üzere farklı alanlarda ev sahipliği yapabiliyor. Ana salonun üstünde yer alan dev rüzgar gülünün direği odanın içine uzanıyor ve isteğe göre dekore edilebilen 3.7 metre yarıçaplı bir halkayı destekliyor. Esintilerle birlikte harekete geçen halka, içerdeki şenlikleri dışarıdaki dünyaya bağlıyor. Panolar, beyaz boya ve oluklu sacdan oluşan mekân, hemen hemen akla gelen her işleve yanıt verebilirken, insanların basit şeylerle ilgili farkındalığını da yeniden gözden geçiriyor. Kısacası, modernizmi yansıtan eski moda bir yaklaşım da denilebilir.


Gemma Observatory (Central New Hampshire) 
Anmahian Winton Architects

Gemma Observatory© Anmahian Winton Architects and Client

Bu özel astronomik gözlemevi, New Hampshire dağlarında, gri granit mostralarıyla özdeşleşmiş bir alanda yer alıyor. Gemma Gözlemevi'nin yerleşim, biçim ve malzeme seçimleri; bina hareketini en aza indirgemek, ısı artışını dağıtmak için gereken pratik gereklilikler ve hem göksel hem de çevresel alanlarla kurulan simgesel ilişkiden ileri geliyor. Tasarım, geleneksel kubbeyi formunu yapay bir mimari form olarak değil, daha kullanışlı bir alan sağlamak ve gözlemevinin sert coğrafi içeriğiyle olan estetik ilişkisini vurgulamak amacıyla kullanıyor. Desenli çinko kaplama, alanın düzensiz topografyasını binanın geometrisiyle bütünleştiriyor. Yapının boyutu, rengi ve metal yüzeyinde oluşan yeşil pas, ağırbaşlı çevre ile fiziksel bir ilişki doğuruyor. Sarmal merdiven ziyaretçiyi, konsol giriş kanopisinden dış gözlem güvertesine açılan kaplamadaki bir yarığa yönlendiriyor. Devam edince, köşe penceresi esas güney pozisyonuna kilitlenildiğinde Polaris’ i çerçeveleyen küçük kuledeki ilk gözlem platformuna ulaşılıyor.

*

Kategori 3

Funny Girl Farm Produce Barn (North Carolina)  
Szostak Design Inc.

Funny Girl Farm Produce Barn© Jim Sink Photography

Ambalajlama ve nakliyat işleri için boşluklu bir kulübe olarak tasarlanan 400 m2'lik ahır, bu tarımsal işlevi biçim ve malzemenin ekonomik kullanımı ile birlikte yansıtıyor. Ahır, kapalı kamusal alanların doğrusal bir çubukla desteklenen geniş, açık çalışma alanını ve ekipman depolama alanını barındırıyor. Ahşap ve çelikten oluşan sınırlı bir palet ahırın açıkça tanımlanmış planını ifade ediyor. Bu malzemeler, elemanlara ve yoğun kullanıma karşı direnç gösterilmesi yani dayanıklılık için seçilmiş. Ahırı çevreleyen perde duvarlar ve eğimli çatı, yere ve iklime duyarlı olmak adına, güneşe ve yağmura karşı sığınak sağlamak ve rüzgârı havalandırma amaçlı kullanmak üzere tasarlanmış. Kulübenin basit yapısı, faydacı işlevini açıkça gösterirken, malzeme seçimi ve mimari detaylar tasarımı daha da güçlendirmiş.


Lady Bird Loo (Texas) 
Mell Lawrence Architects

Lady Bird Loo© Whit Preston

Kalabalık Austin şehir merkezinin yakınında, şehri ikiye bölen nehre paralel yürüyüş ve bisiklet yollarının üstünde yer alan Lady Bird Loo projesi; az bakım isteyen, kullanıcıyı güvende hissettiren ve iyi havalandırmaya sahip iki umumi tuvalet biriminin tasarlanmasını içeriyor. Tasarım ekibi işverenden, tuvalet birimlerini yerleştirmek üzere, park alanının ölçeği ile uyumlu, iyi düzenlemiş, her biri belli bir tarza sahip, güçlü barınaklar inşa etmesini istemiş. Güvenli ve havadar bir hissiyat veren iç mekânda; iyi aydınlatma, gökyüzü ve orman manzarası ile anlık bir duraklama ve rahatlama hissi yaratılmaya çalışılmış. Özel bir kaplamaya sahip, bakım gerektirmeyen, tamamen çelik ve beton ile üretilen proje, bilinçli olarak tamamlanmamış bir görünümde bırakılmış. Projenin dikkat çeken diğer bir yanı ise, güneş ışığının yer değiştirmesiyle yaşanan görsel şölen. Ayrıntıları ve dar kenarları büyüten, yüzeyli formları vurgulayan, malzemeler arasındaki boşluklar boyunca ışık saçarak faydalı ve eğlenceli gölge desenleri oluşturan günışığı ile kullanıcıya farklı bir deneyim yaşatmak amaçlanmış.


De Maria Pavilion (New York) 
Gluckman Tang Architects

De Maria Pavilion © Nikolas Koenig

De Maria Pavyonu, bulunduğu arazi üzerindeki çeşitli heykelleri bir araya getiren gayriresmi sanat yolunun bir parçası. Duvarlarla çevrili 1920'lerin "mutfak bahçesi" içinde yer alan pavyon; sedir, mum ağacı, beyaz meşe gibi yöreye özgü bitkileri yeniden tanıtarak resmi bahçe anlayışını tersine çeviriyor. Walter De Maria tarafından yapılan ve panellerle oluşturulan beton iç çerçeveler, gün ışığını geniş bir tavan penceresi ve pencere duvarı ile içeri taşıyor. Işık seviyeleri, Alaska Sarı Sedir merteklerin üzerine monte edilen ışık yayıcı camlar ve motorlu gölgeliklerle ayarlanıyor. Pavyonun cepheleri, koyu renk granitten yapılmış 32 tonluk bir açık hava heykeli olan Büyük Gri Küre'ye ve çevresindeki duvara gönderme yapıyor. 60 cm'lik tuğlalardan oluşan doğu ve batı yüzleri, rastgele bir bağlanma deseninde, vurgulu yatay gölge çizgileri oluşturuyor. Kuzeyde ve güneyde ise tuğla bölünüp, yalnızca üste dayalı bir bağ oluşturarak, içinde sanatın cilalı yüzeylerine tezat oluşturan kaba bir doku yaratıyor.
 

Ödül kazanan projelerle ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :

Bölüm Sponsorları