Mimarizm
Mimarizm
Etkinlikler
OcakŞubatMartNisan
MayısHaziranTemmuzAğustos
EylülEkimKasımAralık
Yarışmalar
OcakŞubatMartNisan
MayısHaziranTemmuzAğustos
EylülEkimKasımAralık
Mimarizm

Kentsel Dokuda Kültürel Bir Ayraç; Singapur Çin Kültür Merkezi

Anwar Rashid / 28 Mayıs 2018
DP Architects (DPA) tarafından, Singapur'un çok kültürlü kimliklerinin etkileşime geçebileceği bir platform şeklinde tasarlanan Singapur Çin Kültür Merkezi, geleneksel Çin mimarisinin üç kademeli bölümlenmesine güncel bir yorum getirirken, çevresindeki yapılara saygılı bir tamamlayıcı niteliği taşıyor.

Singapur Konferans Salonu ile Singapur Çin Kültür Merkezi'nin paylaştıkları merdivenli iniş.

Arka planındaki Marina Bay silueti ile Singapur Çin Kültür Merkezi (SÇKM), Shenton yolu boyunca görülen yoğun kentsel gelişim alanında, Merkezi Ticaret Bölgesi içinde, 2010 yılında tamamlanmış ulusal anıt niteliğindeki Singapur Konferans Salonu'nun bitişiğinde yer alır. Alanın kendisi hem canlı hem de dinamik birçok etkinliğin kesiştiği, kentsel dokuya katkıda bulunan bir kavşak olarak yorumlanabilir. 

Yeni bir sivil toplum merkezi olarak tasarlanan SÇKM, Singapur'daki geleneksel ve çağdaş Çin sanat ve kültürünü tanıtmak amacıyla yola çıkan Singapur Çin Klanlar Birliği Federasyonu'nun bir girişimdir. Proje, Singapur'un çok kültürlü kimliklerinin sosyo-kültürel etkileşim içine girebilecekleri, örgütlenebilecekleri ve birbirleriyle bağ kurabilecekleri bir platform niteliğindedir. 

Farklı işlevleri barındıracak şekilde tasarlanan SÇKM; açık hava etkinlik alanı, görsel sanatlar galerisi, resital odası, çok amaçlı salon, prova odaları ve 530 kişilik oditoryum gibi çeşitli sivil ve kültürel etkinliklere hitap eden tesis ve mekanlardan oluşacaktır. Merkezdeki diğer tamamlayıcı unsurlar arasında SÇKM ofis alanları, Business China ofisi, klan temsilciliklerinin yanı sıra yiyecek ve içecek alanları bulunmaktadır.

Mimari program kesiti

Çevredeki yapılara saygılı bir tamamlayıcı

Yer aldığı bölgenin içeriği ve alanın etrafındaki binalar göz önünde bulundurulduğunda, yeni merkez, çevrede zaten var olan zenginliği daha da artıracaktır. Bitişiğindeki Singapur Konferans Salonu (SKS) binasının anıtsal formu, SÇKM'nin kendisini zarifçe dahil edeceği ortak bir sokak bloğu oluşturulması için fırsat sunmaktadır. Amacını, planını ve ifadesini açıkça dile getiren bu form, konferans salonuna saygılı bir tamamlayıcı olarak bilinçli bir şekilde tasarlanmıştır. Mimari yaklaşım olarak net ve zarif bir yaklaşımı benimseyen SÇKM; niteliksel işlevleri ve planlaması ile kendini sessizce ortaya koyarken, komşusuyla tutarlı bir kompozisyon oluşturur.

SÇKM, planlama ipuçlarını, Singapur Konferans Salonu'nun önündeki yürüyüş yolundan başlayan ve yeni binaya kadar devam eden merkezi akstan alır.

Kültür merkezinin tasarımı; konferans salonunun Shenton Yolu önündeki yürüyüş yolu ile başlayan ve atrium alanındaki bir dizi serbest kolonun bulunduğu bina boyunca devam eden merkezi aksın tanımlanmasıyla başlar. Bu merkezi aks SÇKM tarafından da benimsenerek, yeni binaya kadar aynı şekilde devam edecektir. Bu aksın konumlandırılması, konferans salonuna saygılı bir jest olarak hareket etmekte ve daha da önemlisi, planın merkezi çekirdeğini oluşturmaktadır. Mekânsal ve işlevsel nitelikler, bu aksiyal nokta ile ahenkli bir hale getirilmiş, konferans salonunun mimari ifadesine uyumlu bir dizin oluşturulmuştur.

Çok amaçlı teras alanına gölge ve gün boyu rahatlık sağlaması için dikilmiş ağaçlar.

Geleneksel Çin mimarisine güncel yorum

SÇKM yapısal açıdan, geleneksel Çin mimarisinin modülerliğine paralellik gösteren bir kolonlar sistemine uymaktadır. Bu yapısal ızgara konfigürasyonu, alanların ve niteliklerin birbirleri üzerine 'istiflenmesi' için kolay planlama avantajı sunarken, aynı zamanda net ve tutarlı bir form oluşturur. Burada düzen kullanımına riayet edilmektedir. Geleneksel Çin mimarisi, simetrisi ve hiyerarşik konumlandırmasıyla bilinir ve önemli binaların üç kademeli bir yapısı vardır: Birincisi, binayı yükselten ve zemine bağlanan taban kısmı; ikincisi, fonksiyonları barındıran vücut kısmı; üçüncüsü ise, binayı barındıran ve gökyüzüne bağlanan taç bölümüdür.

SÇKM, bina kütlesinin oluşumunda bu üç kademeli bölümlenmeyi benimser: Binayı şehre bağlayan, 'kentsel oturma odası' denilebilecek iki katlı bir taban; üçüncü ve altıncı katlar arasındaki programlara ve otoparka ev sahipliği yapan podyum gövde ve kültürel performanslar ile etkinlikler gibi kutlamaların yapılacağı, cam kutudan oluşan bir taç. 

SÇKM, iki katlı tabanı, podyum gövdesi, kültürel performansların ve cam kutu tacı ile geleneksel Çin mimarisinin üç kademeli bölümlenmesini benimsemektedir.

SÇKM, mimari ifadesinin ipuçlarını, Çin manzara resminin unsurları ile çeşitli dokuların bileşiminden almaktadır. Farklı bölümlerdeki kompozisyon, doku, dekorasyon ve sembolizm oyunları, yapının ifadesini yumuşatır. Cephe, alttan üste doğru ele alınış biçimiyle ayırt edici, ancak söylem olarak tutarlı bir ilerlemenin ifadesi olarak okunur. 

Singapur Çin Kültür Merkezi'nin marinadan görünümü.

Merkezi Ticaret Bölgesi içerisindeki varlığını değer ve ilkelerinden ödün vermeden, kendini bu çevreye uyarlayarak sürdüren SÇKM, büyümeye ve ilişkilenmeye devam eden kentsel dokudan faydalanacaktır.

Çağdaş tasarım görüşlerinin ve geleneksel mimari düzenlemelerinin bir karışımı olan dış cephe uygulaması, planlamada 'saygı' ruhunu somutlaştırmaktadır. Çin kültürüne ve mirasına sadık kalan yapı, çeşitli sosyo-kültürel unsurlardan gelen etkileşimler için kullanıcıların ve çevredekilerin yararlanabileceği bir iletim aracı haline gelmektedir.

Proje ekibi (oturanlar): Justin Cruz, Paul Appasamy, Lesley Lim, Angela Ng / (ayaktakiler): Dwi Hadi Susanto, Varit Charoenveingvechkit (DPG), Wang Ying, Joey Chua, Tham Ai Ling, Claudia Seah


Metin ve fotoğrafların telif hakkı DP Architecs Pte. Ltd’ye aittir.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :

Bölüm Sponsorları