Etkileşimli Sosyal Konut Projesi; The Six

Tuba Tellioğlu Şeren / 14 Şubat 2017
Brooks + Scarpa tarafından tasarlanan Los Angeles’taki sosyal konut projesinde, geleneksel uygulamalardan farklı olarak özel mekânlardan çok kamusal alanlara ağırlık verilmiş. Yapının tam ortasında, görsel anlamda tüm mekânı zemin seviyesinde sokakla birbirine bağlayan geniş açıklıklara ve yeşil alanlara sahip bir avlu yer alıyor.

Evsizler ya da engelliler için ev, rehabilitasyon ve destek hizmeti sunan ‘The Six’, 52 dairelik düşük maliyetli bir sosyal konut projesi. Proje, Los Angeles’taki MacArthur Park bölgesinde yer alıyor.  

İhtiyaç sahiplerine konforlu barınak sunmayı temel alan projede, düşük bütçeli sosyal konutlarda rastladığımız geleneksel ‘sayıca fazla konut yaratma’ çabasına girilmemiş. Tam tersine, yapının mimarları geniş kamusal alanlar oluşturma amacıyla projedeki özel mekânları azaltma yoluna gitmişler. Mekan organizasyonu, insanların içe kapalı, yalıtılmış bir ortam yerine dışa dönük, topluluk hissini kuvvetlendirici, interaktif alanlarda sosyalleşerek yaşamalarına imkan verecek şekilde düzenlenmiş.

          

Zemin katta ofislere, destek bölümlerine, bisiklet ve araba park alanlarına yer verilmiş. İkinci katta ise bina sakinlerinin kullanımına açık, geniş bir avlu bulunuyor. Bu geniş avlu dört kata yayılan konutlarla çevreleniyor. Konut balkonları, döşeme tahtalarından dönüştürülmüş ahşap panellerle kaplanmış.  

Avlu, çeşitli yeşil alanlarla tüm mekânı zemin seviyesinde sokakla birbirine bağlayan geniş açıklıklara sahip.  Bu düzenleme, bina sakinlerinin hem güvenli bir biçimde açık alanın keyfini çıkarmalarını hem de dışarıdaki insanlarla bağlantılarını koparmalarını önlüyor.

 

1908 metrekarelik alana yayılan yapının performansını optimize etmek, inşaat aşamasında ve sonrasında düşük enerji kullanımını sağlamak amacıyla projede standart uygulamaların ötesine geçilerek enerji verimliliğini artıracak birçok yöntem denenmiş. Binayı güneş soğutma yükünü kontrol edecek, hakim rüzgarları dikkate alacak ve dolayısıyla doğal iklimlendirmeyi sağlayacak şekilde yerleştirmek, pencereleri gün ışığından maksimum derecede faydalanılabilecek şekilde tasarlamak, batı yönünde daha az cama yer vermek, güney yönünde ise pencerelerde güneş kırıcılar kullanarak enerji tasarrufu sağlamak, yağmur suyu toplama sistemlerini projeye entegre etmek, iç mekan tasarımını doğal hava akışına ve gün ışığına göre düzenlemek bu uygulamalardan birkaçı.

 

Kaynak, Domusweb


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :

YEM | Facebook YEM | Twitter YEM | Linkedin