Mimarizm
Mimarizm
Etkinlikler
OcakŞubatMartNisan
MayısHaziranTemmuzAğustos
EylülEkimKasımAralık
Yarışmalar
OcakŞubatMartNisan
MayısHaziranTemmuzAğustos
EylülEkimKasımAralık
Mimarizm

Dijital Çağın Alışveriş Merkezi; SingPost Center Singapur

Serine Chan / 31 Ocak 2019
Singapur, Paya Lebar Central bölgesinde yer alan DP Architects tasarımı SingPost Center; dijital çağın faydacı, telaşsız yaşam tarzına hitap eden modernist bir mimari dile sahip.

Singapur SingPost Center, Paya Lebar Metro İstasyonu’nun yanında bulunan Singapur Büyük Postanesi’nin de içinde yer aldığı mevcut Singapur Posta Merkezi’nin yeni uzantısını oluşturuyor. 25.000 m2'lik bu yeni alışveriş kanadı, çevrimiçi ve çevrimdışı ticarette son teknolojileri kullanmak ve Singapur Filateli Müzesi'nin de yer aldığı yenilenen merkeze taze bir alışveriş deneyimi kazandırmak için tasarlanmış.  

Mekânın tasarım çalışmalarına 2014 yılında başlandı. Bir yıl süren tasarım geliştirme ve iki yıllık inşaat ve kurulumun ardından, SingPost Center Ekim 2017'de açıldı. Büyük Postane’nin başı çektiği bu yaşam ve alışveriş merkezi, sunduğu yenilikçi dijital alışveriş ve müşteri hizmetleri deneyimleriyle diğerlerinden farklılaşıyor.

Cam ve çeliğin kullanıldığı SingPost Center yeni alışveriş kanadının mimarisinde temel olarak modernist bir yaklaşım göze çarpıyor. Kanat, yapısal dışavurumculuk mimari tarzında tasarlanan orijinal Singapur Post binası ile uyumlu olarak biçemlendirilmiş. Yeni kanadın formunun sarih şekli, açık çelik kirişlerin kullanımı, tercih edilen nötr renkleri ve dingin lineer yapısı; zamana meydan okuyan, sofistike nitelikleri öne çıkarmakla kalmıyor, aynı zamanda mevcuttaki orijinal bina tasarımını tamamlayan, karmaşadan uzak, düzenli bir silüet yaratıyor.  Makineyle frezelenmiş profillerin ve modern malzemelerin kullanımı iç mekanlara da taşınmış ve her detay, disiplinli endüstriyel-şık estetiği yansıtacak şekilde tasarlanmış. Gün ışığının kullanım biçimi ve avlulardaki yeşil alanların sergilediği manzara, hem iç mekânı insanileştirmek hem de eğlence ve dinlenme fonksiyonları için doğal ve dengeli bir ortam yaratmak üzere kurgulanmış.

Mevcut binanın rabıtalı mekânsal değerlerini korumak ile yeni gelecek kiracılar ve civarı yeni yaşantısal değerlere ekspoze etmek arasında bir denge kurmak için mevcut açık plaza; içten ve dıştan, tekil platformlu bir alandan çeşitli seviyelerde bütünleşik ve çok-amaçlı bir kamusal alan ağına dönüştürülmüş. Metro istasyonu ve SingPost Center arasındaki açık hava meydanı, direkt güneş ışığı alan tepe pencereli bir bahçe-avluya ve bir çatı bahçesine açılıyor. Bu ortak alanlar aynı zamanda, insanların sosyal aktiviteler için toplanmalarına ve bu aktivitelerde yer almalarına olanak sağlıyor.

Yeni kanadın formunun sarih şekli, açık çelik kirişlerin kullanımı ve dingin lineer yapısı, karmaşadan uzak, düzenli bir silüet yaratıyor. 

Ek binanın kütlesi, arazi bağlamına göre şekillendirilmiş. Eunos Bulvarı 3 numaradaki sanayi bölgesine bakan yükseklik yekpare monolitik bir yapıdayken, metro istasyonuna bakan taraf farklı seviyelerde çözülmüş girişler, bir plaza ve bir bahçe ile teraslandırılarak adeta bağlantı düğümünü kutluyor. 

Mekânın girişinde, ziyaretçiler, üstü kapalı geçitten ve araç teslim yerinden itibaren benimsenen endüstriyel estetik ile karşılanıyor. Tavan panellerinde kullanılan metal malzeme yansıtıcı özelliğinden ötürü endüstriyel görünümü tamamlaması amacıyla tercih edilmiş. Açık çelik H-tipi kolonlarla sıralanmış aşağıya doğru salınımlı cam duvarlar, dış yürüyüş yollarını birbirleriyle bütünleştiriyor ve farklı kotların bileşiminde ana bir unsur rolü oynuyor. Bu alanlar çelik kemeraltıların varlığını çoğaltmak suretiyle dükkanlara daha fazla görünürlük sağlamak için çift hacim yüksekliğinde olacak şekilde tasarlanmış. 

Dijital çağın faydacı, telaşsız yaşam tarzına hitap eden mimarisiyle merkez, teknoloji odaklı tüketici davranışlarına cevap veren ilerici bir alışveriş modeli ile kendisini farklı kılıyor. 

Ana girişin üzerindeki kolonlarla desteklenmiş çatı bahçesi, dış plazadan atriyum alanına kadar kesintisiz manzaraları gözler önüne seriyor. Dört katlı yüksek atriyum, yukarıdaki mevcut ofis kulesine görsel olarak bağlanan cömert bir çatı penceresi ile örtülmüş. İç tasarımda kullanılan malzemelerin sadeliği endüstriyel estetiği betimleyen düz hatlı net çizgilerle, bol ışığın girmesine olanak veren tasarımla, çelik yapıyla ve mağaramsı alanını kucaklayan duruşuyla kendini belli ediyor. 

Çatı, iki yeme-içme mekânı, çocuk oyun alanı, sekiz sinema ve hizmet alanı gibi çeşitli programlara ev sahipliği yapan yeni bir “oyun alanı” haline getirilmiş. 

Çatı, iki yeme-içme mekânı, çocuk oyun alanı, sekiz sinema ve hizmet alanı gibi çeşitli programlara ev sahipliği yapan yeni bir “oyun alanı” haline getirilmiş. Sinemalar, endüstriyel ve ticari bloklara bakan üç ana hacimde düzenlenmiş. Ayrıca, iki yeme-içme mekânı atriyuma kadar uzanıp genişliyor; böylece yemek yemek için gelen ziyaretçilere alışveriş alanı ve çatı bahçesini seyir imkanı sunuyor. 

Dört katlı yüksek atriyum, yukarıdaki mevcut ofis kulesine görsel olarak bağlanan cömert bir çatı penceresi ile örtülmüş.

Şehrin hemen kıyısında ve önemli bir metro aktarma istasyonunun yanı başında bulunan SingPost Center'a özel araçlar ve toplu taşıma ile kolayca ulaşılabiliyor. Merkez; modern, canlı ve gelişmekte olan Paya Lebar Central bölgesine, şehir merkezinin dışında yer alan önemli bir ticari bağlantı noktası olma özelliğiyle farklı bir hava katıyor. Dijital çağın faydacı ve telaşsız yaşam tarzına hitap eden mimarisiyle SingPost Center teknoloji odaklı tüketici davranışlarına cevap veren ilerici bir alışveriş modeli ile kendisini farklı kılıyor. Bir yaşam tarzının buluşma noktası olması açısından kazandığı ticari başarısının ötesinde, SingPost Merkezi’nin yeniden geliştirilmesi projesi, mekânın entegre ve hareketli bir ticaret merkezi olarak canlandırılmasına hizmet eden bir role de sahip. Dijital çağın faydacı, telaşsız yaşam tarzına hitap eden mimarisiyle merkez, teknoloji odaklı tüketici davranışlarına cevap veren ilerici bir alışveriş modeli ile kendisini farklı kılıyor. 

Proje: SingPost Centre

Projenin Tamamlanma Yılı: 2017

Mimari Proje Ekibi: DP Architects – Chin Thoe Chong, Ang Guo Zi, Foo Chai Yee, Serine Chan, Kenny Foo, Tan Chieng Siew, Yap Woon Hwee, Armando F Arino, Wu Yumei, Eugene Dizon

Sürdürülebilir Mimari: DP Sustainable Design – Lee Boon Woei

Proje Yeri: Singapore  

 


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :

Bölüm Sponsorları